https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

DISSAR DISKMEDLET!

Skona mig från Skonas syror!

För en tid sen köpte jag Skona miljömärkt. parfymfritt diskmedel,  som rekommenderas av Astma & Allergiförbudet, i min närmaste Ica, en produkt jag vanligtvis inte använder.
En konstig, nästan luktlös lukt spred sig i köket och stack i ögonen och lungorna. Länge. Jag vädrade och vädrade. Gjorde ännu ett försök dan därpå. Samma reaktion. Skickade tillbaka flaskan till Icas huvudkontor.
Jag misstänkte citronsyran, C6H8O7, som listas på innehållsförteckningen på flaskan*, då jag tidigare har reagerat på citronsyra i bl a vitaminer.
Ica misstänker myrsyran, HCOOH, som tillsätts i mycket liten mängd som konserveringsmedel, skriver man i sitt svar. Men varför finns den inte med på ingredienslistan?  Jo, det gör den ju. Fast bara på engelska, ”formic acid” (formica=myra på latin). 
Myrsyra utsöndras bland annat från giftkörtlarna
hos vissa myrarter. Hm. Krossar man myror för att komma åt den som man gör med vissa löss för att komma åt den röda färgen? Nej, den framställs lika lite av myror som citronsyra av citron (äktavara.org), utan syntetiskt, t ex av natrium-formiat, en biprodukt vid tillverkning av pentaerytritol. Bildas även vid förbränning av polyeten och finns i brännässlor och svett (Va!? Inte i min väl?) Släkt med formaldehyd.
Koncentrerad myrsyra på kroppen kan orsaka frätsår! Den är lätt-flyktig, luktar syrligt och kan irritera ögonen och de övre luftvägarna.
Myrsyra förstärker allergirisken av andra ämnen, i alla fall enligt det här Säkerhetsdatabladet. Men om man inte får allergi kan man bli vårtfri!!
(Mer om myrsyra: Formic Acid Dangers Farligt utsläpp hemsögatan)
*). Ica lovade uppdatera innehållslistan på sin sida, där uppgift om cit-ronsyra och myrsyra saknades, men det har inte skett. Ica/Skona/
————————————————————————————————-
P.s. Skonas tvättmedel med Svanenmärkta ftalater kan också orsaka problem…
Tagg: Skona diskmedel Skona diskmedel myrsyra myrsyra allergi allergi
Foto rödmyra: Adam Opioła, wikimedia.org BLOGGPOSTA permalänk Dissar diskmedlet!

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed