https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

FLAMSÄKRA KVALSTER?

Kvalsterallergi av flamskydd!

Visst är det synd om moderna sängkvalster!? De som lever så nära många* av oss och äter upp våra gamla hudflagor. Ett slags kvalificerad återvinning kan man säga. Ändå tvingas de stå ut med mycket….
Så om du inte vill skaffa en giftfri säng och ekologiska lakan för din egen skull – gör det för kvalstrens! För var-för ska de små stackarna (bara 0,1-0,3 millimeter långa) behöva få i sig en massa flamskyddsmedel som stör deras hormoner och nerver i onödan? Om det brinner kommer medlen ändå inte att skydda dem, och de extra minuter de eventuellt får på sig att ta sig ut, kommer inte att räcka. (Flamskyddsbluffen)
Och skulle du vara värsta egot, så visar en nylig studie att flamskydd ökar risken för kvalsterallergi. Åtminstone hos möss (ncbi pubs). Det var HBCD (hexabromcyklodekan) som studerades, ett mycket vanligt förekommande flamskyddsmedel som lätt tar sig till lungor och blod från plaster och textilier (Stackars kvalster, fast de har visst inga lungor utan andas via huden).
För övrigt är HBCD vanligt även i Bromerade biografer (finns det bio-kvalster?)
*) vanligare med kvalster i södra och sydvästra delen av Sverige (Astmaoallergilinjen)
P.s. Om man inte är en extrem djurvän kan man med fördel dammsuga och vädra alla textilier noga samt försöka minska mängden fukt i bostaden, så minskas även mängden kvalster (se Kvalstersäkra ditt hem Klimatsmart klädvård). Tagg: kvalsterallergi kvalsterallergi flamskyddsmedel
flamskyddsmedel BLOGGPOSTA permalänk Flamsäkra kvalster?

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed