https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

TRIKLOSAN I GRAVIDA!

Smartare pojkar av triklosan-stopp?

Ju mer triklosan hos en gravid, desto mindre huvud hos hennes pojkbebis, visar ny dansk forskning på 500 kvinnor. (8 av 10 är belastade)
Triklosan ät ett antibakteriellt ämne (se Triklosan i tandkräm). Det är misstänkt hormonstörande och kvinnor med mest triklosan i urinen födde pojkar med i snitt 7 millimeter mindre huvudomfång än gravida med inget eller mindre triklosan i urinen (flickornas huvudomfång påverkades inte).
Huvudstorleken är en markör för hjärnans storlek, som i sin tur kan ha betydelse för den motoriska utvecklingen och intelligensen, menar forskarna vid Syddansk Universitet. Hm. Studier på ett ämne i taget är lite problematiska. Hade varit intressant att veta vilka andra hormonstörande kemikalier som kvinnorna också var exponerade för.
Hur som helst så är det nu stopp för triklosan i handtvål och sportkläder upptäcker jag i skrivande stund. EU-beslutet gäller fr o m 17 februari och varor som är behandlade med triklosan får inte släppas ut på marknaden i EU från och med den 1 mars 2017.
Ämnet får dock fortsatt frisedel i medicintekniska produkter och smink, men då triklosan utsöndras relativt snabbt kan det vara läge för gravida att övergå till Snällt smink som detoxar. Fast det kan ju finnas andra ämnen med liknande effekter, se Bidödare skadar bebis Fläckresistent foster. och hur är det egentligen med zika viruset? Är det en ensam-bov? Mer senare. Tagg: stopp triklosan stopp triklosan förbud förbud hormonstörande hormonstörande
BLOGGPOSTA permaqlänk Triklosan i gravida

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed