https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

SUNDARE SOFFOR NU?

Är rea-soffan giftfri?  

–Flamskyddsmedel har vi inte i våra soffor. De är ju giftiga, säger säljaren, till min förvåning.
-Vi säljer inte till Storbritannien, för där kräver de det, tillägger han. -Fast våra soffor uppfyller ändå gällande krav på flamsäkerhet. 
När jag för 10-12 år sen ställde dylika frågor fick jag ofta Goddag yxskaft som svar. Nu tycks med-vetenheten ha ökat. Hur mycket är frågan.  
Jag befinner mig i möbelbutiken Bolia, för att en vän har bett mig kolla upp soffan Scandinavia som han vill köpa. Det är i varje fall inte BLY i den (brukar det vara det i soffor?) Inte heller nickel eller krom eller ens spånplattor, har jag läst under rubriken ”Ärliga material” på bolia.com. Man älskar hållbara naturmaterial, skriver man. Låter lovande förutsatt att man också använder dem!
Vad är det som luktar, frågar jag. -Det är vår butiksdoft, säger säljaren. -Det är många som kö-per den. Ja, jag märkte att det sprutade ut parfym vid ingången, säger jag, men här inne finns en annan kemisk lukt. -Jag känner inget, säger sälja-ren, och tillägger: -Då lyckas väl inte doften ta sig ända in hit. Hm. Är det nåt man vill dölja?
Är tygerna impregnerade med typ teflon?
-Nej, men man kan få det som tillval! Vår produkt är inte skadlig. (Låter för bra för att vara sant.) 
Är det antimikrobiella ämnen i dunet? -Nej! Vilka tyger kan man välja på? -Polyester, läder och ull.  Ullen visar sig vara från Nya Zeeland där får doppas i kemiska bekåmpningsmedel*.

-Vi har tyg i ekologisk ull
också, säger säljaren stolt. Intressant! Det kostar några lax extra om man vill ha det eller mjukt läder (finns t o m i turkost, min favorit) på sina dynor av s.k. ’komfort skum-skum” (något alternativ hittar jag inte), bestående av ett undre block med kallskum, och ett övre i en blandning av dun och granulat** av något man tror kan vara bitar av kallskum.
Det är kallskum, visar det sig, alltså skumplast. som ofta kallas ofta skumgummi, medan varm-skum*** är latex av gummi. Dun och skumblandningen i dynorna gör att man slipper puffa upp soffan så ofta, enligt säljaren, men varför säger en annan säljare i en annan Bolia-butik att
DET KAN FINNAS FLAMSKYDDSMEDEL i sofforna? Läs forts. HÄR
*) Ull är naturligt smutsavvisande och flamsäkert. Pesticidrester kan förekomma, men Kemi-kalieinspektionen har inte testat importerade ulltyger för föroreningar.
**) Skum i smulform (granulat) har större yta än skum i block och skulle därför kunna läcka mer ev. kemikalier. ***) framställs med hjälp av värme alliancelarp/hot-foam-latex-vs-cold-foam 
P.s. D-vitamin tillverkas av fårull, se Dålig-av-D-vit! BLOGGPOSTA permalänk Sundare soffor nu?

Both comments and pings are currently closed.

4 Kommentarer to “SUNDARE SOFFOR NU?”

 1. Gunni Nordström skriver:

  Jag tycker du är för snäll. Försäljare och leverantörer som anpassar sig till riskdebatten har ofta mycket att dölja när de påstår att de nu kör med ofarliga produkter. Be dem exakt redogöra för vad alternativen innehåller!

  Om de inte använder flamskyddsmedel, kan det möjligen vara kemikalier av annat slag de använder? Brandskyddsfolk vet hur föga effektiva flamskyddsmedel är som brandskydd egentligen och de kan ge råd i fråga om alternativa metoder att förhindra brand.
  Det är en ganska intressant historia hur bromindustrin lurade världen att använda sina produkter som i mycket begränsad utsträckning skyddar mot brand, men däremot i hög grad förvärrar en brand som uppstått. Det här har sagts många gånger, men tål kanske att upprepas.
  Och vad är det som luktar i deras affär?

 2. Berit skriver:

  Så mycket intressant och hemskt!

  Och inte visste jag (eller jag måste väl ha glömt?) att flamskyddsmedel inte funkar så bra och att det till och med kan göra brasan värre. Hu!

 3. admin skriver:

  Nu har man ändrat inställning hos Bolia och vill inte längre svara på mina återstående frågor:
  From: Tina Svoldgaard Pedersen [TSP@bolia.com]
  Sent: 28/1/2016 12:42:51 PM
  Subject: SV: Påminnelse

  Hej Monica
  Vi har et afsnit om ’Reach’ på vores site:
  https://www.bolia.com/da-dk/mod-os/om-bolia/socialt-ansvar/

  Her kan du læse om vores holdning til kemikalier og at vi lever fuldt op til kemikalielovgivningen i Europa.

  Jeg har ikke mulighed for at hjælpe dig med yderligere svar, da vi allerede har svaret på dine spørgsmål.

  Ha’ en torsdag – og snart weekend
  Best regards
  Tina Svoldgaard
  Head of PR and Social Media
  Bolia International A/S
  ————————————
  P.s. Hon hänvisar till EUs kemikalielagstiftning som tillåter ett antal kemiska flamskyddsmedel. Jag har därför än en gång bett henne att åtminstone klargöra flamskyddsmedelsfrågan, helst även på Bolias sida.

 4. admin skriver:

  ÄNTLIGEN ETT SVAR!
  Datum: 28/1/2016 4:09:58 PM
  Hej Monica
  Der er følgende svar fra vores produktansvarlig – afstemt med producenter:

  Bolia anvender ingen form for flammehæmmende midler på hverken møbelstoffer eller læder.
  Årsagen er følgende:
  Bolia er som udgangspunkt modstander af anvendelse af disse FR-produkter.

  Bolia handler ikke i markeder, hvor der er lovkrav om, at disse flammehæmmende midler er påført f.eks. UK.

  Når vi åbner for salg til UK i nærmeste fremtid, bliver det udelukkende uldstoffer og læder, der lever op til brandkrav fra UK´s side uden tilsætning af flammehæmmere.

  Flammehæmmere er et tilsætningsstof, der påføres stof efter vævning. Det har en høj pris og er dermed en ekstra omkostning uden værdi for Bolia.
  Flammehæmmere gør møbelstof mat og stift i overfladen og giver en ringe komfort, igen en grund til at Bolia ikke anvender disse stoffer i nogen form.

  Tina Svoldgaard Pedersen

Subscribe to RSS Feed