https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

VILSELEDANDE OM VAX!

Farlig skoimpregnering!

Vart-tredje-impregneringsmedel-innehäller-far-liga-ämnen, enligt en rapport från Svenskt Vatten
Totalt 20 produkter (skosprejer) testades och i ytterligare en tredjedel finns spår av ämnena. 
Det handlar om s.k. fluortelomerer (FTOH), högfluorerade ämnen som kan brytas ner till värs-tingar som PFOA (det ursprungliga teflonämnet). 
Två produkter med höga FTOH-halter är mär-kta med vilseledande information. ”På Granger’s 2 in 1 Cleaner & Proofer, som säljs på bl.a Stadium, står: Miljöanpassad. På Boston Water-based Protector, som säljs på bl. a Din Sko, står: ”Produkten är framställd utan de farliga ämnena PFOS och PFOA.” 
Hm. Något som har framställts med hjälp av PFOA sedan 1970-talet är Goretex, som finns på färdigimpregnerade skor, mm (wiki). Ett membran som andas, enligt reklamen, sant men ändå vilseledande, och 2014 meddelade företaget att man helt har slutat använda PFOA i tillverkningen (gore/innovation), dock utan att tala om vad man använder i stället. Kanske FTOH? Eller PFBS som finns i Scotchgard-som skadar-säl?
För övrigt finns det i alla fall ofarliga-overaller utan några av dessa ämnen.
P.s. PFOA/PFOS bryts varken ner i miljön eller i kroppen.
Svenskt Vatten har även låtit testa två personer som har lämnat blod för analys. Hos båda fanns PFOS och andra högfluorerade ämnen i blodet. Ingen av dem har sanno-likt varit onormalt utsatt för PFAS. Se även tid. inlägg om bl a FTOH (som även finns i skidvalla): Impregnering-i-hjarnan Högfluorerade-hot  Gore-tex-klimatkoll! (kemi/högfluorerat PFOS/PFOA)
Tagg: impregnering skovax skospray skosprej Goretex
(svd-miljogifter-i-skosprej) BLOGGPOSTA permalänk Vilseledande om vax!

Both comments and pings are currently closed.

2 Kommentarer to “VILSELEDANDE OM VAX!”

  1. m skriver:

    Efter att ha läst Svenskt Vattens rapport om förekomsten av högfluorerande ämnen i bl.a. tandtråd undrar jag hur man undviker detta vid köp av tandtråd? Finns det något ämne man ska se upp med i innehållsförteckningen? Och ifall det är så att all tandtråd innehåller högfluorerande ämnen, finns det då något annat alternativ?

  2. admin skriver:

    Nytt inlägg om detta snart.

Subscribe to RSS Feed