https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

PERSONLIG PROVSMAKARE

Vilket ekofusk är värst?

Hitler hade en personlig provsmakare, för att slippa bli förgiftad (expr): Lovisa vill ha en för att slippa ekofusk:
Hej! Jag såg just ditt inlägg om Oemotståndlig-olja och nu oroar jag mig. Skulle du kunna dela med dig av vilka oljor/andra matvaror du har tålt och ej?
Vilka är värst om det skulle vara fusk? Vad ska man tänka på? Önskar man kunde anställa dig att smaka på allt! Jag brukar köpa varor från ”ica eco” – sortimentet, de har olivolja, kan jag lita på den? Erfarenhet?
Det är 100% ekologiskt som gäller och vill vara säker på att det jag äter är rent, önskar så att jag hade din förmåga. Läste din bok för 2 år sen och har följt din blogg sen dess, superbt. :) Mvh Lovisa
—————————————————————————
SVAR:
 Din oro är inte obefogad, med tanke på att ekomat listas bland de-10-vanligaste-typerna-av-matfusk i EU, och tillgången på personliga provsmakare är begränsad*. Därför önskar jag att en digital provsmakare (typ smart mun) snarast ska utvecklas, gärna i kombination med den
smarta näsa (gasdetektor i chip) som redan finns (ncbi), men som (ännu)
inte har specifikt anpassats för att hitta bekämpningsmedelsrester.
Det har däremot det enklare-snabbtest-som avslojar-fusk-med-ekomat,
som nu utvecklas i EU, och som skulle kunna underlätta för Livsmedelsver-ket att göra stickprovskontroller, något som nu bara görs en gång om året.
Men trots allt fusk och även utan extra kontroller är effekten-av-ekomat
väldigt god. Det visar Coops nyliga studie. Halten i urin av så gott som alla testade bekämpningsmedel hos detagarna, som tidigare bara ätit bespru-tad mat, sjönk dramatiskt på två veckor när de åt ekologiskt. (Så de som borde vara mest oroliga är nog de som bara äter Oekologiskt?!)
Fast tänk om man själv kunde testa sin urin varje dag och åtminstone få koll på de ämnen som utsöndras rätt snabbt, och som man då skulle kunna härleda till något man ätit dagen innan!.
Det man kan testa själv med appen bondepåköpet är om en matvara innehåller svenska råvaror
Men den avslöjar inte ekofusk med ex. olivolja, läs fortsättningen HÄR!
———————————————————————————————
*) I föreningen MCS-Sweden finns ett antal potentiella provsmakare med varierande kompetens, och har du tur kanske du hittar nån i ditt närområde som kan ge dig aktuella tips på ren ekomat.
**) Matsedeln har inte offentliggjorts. P.s. Munskänkar var medeltidens personliga provsmakare, se bild 2: världenshistoria (Tagg: ekologisk mat I love eco I love eco Änglamark Änglamark kontroll BLOGGPOSTA permalänk Personlig provsmakare

Both comments and pings are currently closed.

En kommentar to “PERSONLIG PROVSMAKARE”

 1. admin skriver:

  Svar från Kristin Karlsson KRAV:

  Hej Monica, jag ska försöka ge så tydliga svar som möjligt.

  För det första anser inte vi att det förekommer mer fusk inom eko än inom andra områden. Jag håller alltså inte med om ”omfattande ekofusk”. Vad beträffar ”härvan i Italien” var det kriminella personer/organisationer och det är givetvis förfärligt och visar att det är svårt att stoppa ren och skär kriminalitet. Det vi vet är att de lantbrukare och företag väljer – frivilligt – att KRAV-certifiera sin produktion gör sitt yttersta för att följa alla våra regler. Det är ingen som medvetet fuskar.

  Eftersom trovärdigheten är ett av KRAVs absolut viktigaste värden jobbar vi kontinuerligt med att stärka kvalitetsarbetet i alla led, allt från att arbeta tillsammans med företagen så att de förstår våra regler till att kalibrera våra regler tillsammans med de oberoende certifieringsföretagen (vi är en tredjepartscertifiering) som kontrollerar företagen. Och om du eller någon annan misstänker fusk så vill vi att ni hör av er till oss för vi, eller ansvarigt certifieringsföretag, följer upp misstankar.

  Den här kommentaren skrev vi efter EUs rapport:
  http://www.krav.se/nyhet/missvisande-eu-rapport-om-bedrageri

  I vårt öppna konsumentforum på webben svarar vi så här på frågor om fusk:
  https://kundo.se/org/krav/d/forekommer-fusk/
  Här kan du läsa/se mer om vårt kvalitetsarbete: http://www.krav.se/en/node/76256

  Som sagt, jag hoppas detta svar är till hjälp. Jag rekommenderar dig att läsa länkarna.

Subscribe to RSS Feed