https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

EU NOBBAR NONYLFENOL!

Ofarligt ha kläder med miljögift?

KEMIKALIE I KLÄDER FASAS UT PÅ FEM ÅR!
På svenskt initiativ skärper EU reglerna för miljögiftet nonylfenoletoxilat i textilier, se Sverigesradio.
Bra, men va synd att det ska behöva ta så lång tid!? Ämnet är alltså fortfarande tillåtet även i barnkläder (Miljögift i barnjeans), men enligt radioinslaget ska det ”inte vara någon fara” att ha klä-der som innehåller nonylfenoletoxilat på sig (trots att ämnet kan brytas ner till det farliga östro-genliknande nonylfenolet (wiki)), säger Lisa Anfeldt vid Kemikalieinspektionen till reportern. Hon tillägger: ”Men det finns som sagt mycket osäkerheter kring den här gruppen av ämnen. I framtiden kan vi förstås få mer kunskap men i dagsläget ser vi inte någon sådan fara”. Hm.
För övrigt finns det även andra gifter i textilier, se Gift-i-barnklader-igen! 
P.s. Att man i inslaget kallar nonylfenoletoxilat för en ”miljöskadlig kemikalie” och inte ett miljögift är nog för att det är först när den bryts ner till nonylfenol som den räknas som ett riktigt miljögift.
BLOGGPOSTA  permalänk EU nobbar nonylfenol!

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed