https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

GIFTIGA BARNLAKAN!!

Cancerframkallande lakan återkallas!

Jysk-återkallar-giftiga-barnlakan som innehåller aromatiska aminer*. 
Hm. Låter som en oskyldig krydda, men är cancerframkallande och kan ge hudutslag. Finns förmodligen i Spiderman-trycket.
Det var när danska miljöstyrelsen gjorde ett stickprov som larmet gick, och Jysk stoppade försäljningen och drog tillbaka produkten. Hur många liknande produkter finns kvar på marknaden, månntro?
P.s. 2001 fanns det rikligt med aromatiska aminer i matförpackningar, skrev Ny Teknik  men inte nu väl? Finns även i hårfärg: lu.se. Foto: Tradera. Tagg: Giftiga barnlakan Jysk Spiderman.
*) Det finns tre typer av aromatiska aminer. De bildas bl a vid tillverkning av polyuretanplast, gummi (bc/aromatic-amines), nedbrytning av azofärger, varav några få är tillåtna i livsmedel Slv. Vá!? Inte de värsta väl? Nej, det verkar inte så (?): Översättn/amine (aktavara)
(kemi/aminer Wiki/Amin) BLOGGPOSTA permalänk Giftiga barnlakan!!

Both comments and pings are currently closed.

2 Kommentarer to “GIFTIGA BARNLAKAN!!”

 1. admin skriver:

  Ställde några frågor om barnlakanet till Frida Ramström vid Kemikalieinspektionen som svarade så här:

  ”Hej Monica,
  I detta fall hittades de aromatiska aminerna i örngottet i de delar som var rödfärgade. De kommer från azofärgämnen som används för att färga tyget, i det här fallet troligen den röda färgen. I de delar av lakanet och örngottet som hade andra färger hittades inga aromatiska aminer.

  Det är bara en del azofärgämnen som kan brytas ner till aromatiska aminer och det är dessa som är begränsade. Reglerna finns i Reach-förordningen bilaga XVII punkt 43 (sid 236 på denna länk http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2006R1907:20130306:SV:PDF ). I detta fall var det 4-Chloroaniline (CAS no 106-47-8) och 2,4-Diaminotoluene (CAS no 95-80-7) som hittades.
  Hälsningar
  Frida”

 2. Lovisa skriver:

  Åh vad hemskt att läsa.. Bra att de återkallar dessa barnlakan! Men de resurser det tagit för att tillverka lakanen samt som du nämner alla liknande produkter som kan finnas är inte roligt att tänka på. Jag undrar även om dessa lakan får säljas i övriga delen av världen som inte har lika bra riktlinjer och krav som EU..

Subscribe to RSS Feed