https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

LÄSKIGT I LEKPARKERNA!

DDT, kvicksilver & bly!

Oj!!  DDT i halter om 40 gånger över gränsvärdet
har hittats mellan korvkiosken och caféet i Vasa-parken. En s.k. hot spot skriver lokaltidningen,
Det sedan länge förbjudna
ämnet skulle kunna komma från tidigare industriell verksamhet, eller från fyllnadsmaterial (smart!). Fast det är ju bra att man har upptäckt det nu, men lite märkligt är det nog att man missade det när parken anlades.
Märkligt är det också att ingen varningsskylt (som den ovan) har satts upp. Fritt fram att böka runt för mullvadar, barn och hundar alltså. Hur det förhåller sig med den saken i övriga läskiga lekparker, t ex Ånghästparken på Söder, där en
hot spot med kvicksilver har hittats eller på de skolgårdar och lek-platser där man har hittat bly, PCB eller PAHer* vet jag inte. Det krävs ytterligare undersökningar av 13 (se lista i dn) av de 25 lekparker som ingick i uppdraget från Miljöförvaltningen, däribland Vasaparken.
Indianparken i Hammarbyhöjden finns inte med på omtestningslistan**, men även där tycks nån ha hittat nåt. Vad framgår inte, och delar av par-ken har spärrats av (se skylt). För sanering, sägs det. Betyder det att det där döljer sig ännu läs-kigare gifter än ovannämnda eller för att de är mer lättåtkomliga för barn, eller vad?
P.s. Hemmet är giftigare än parken menade en expert när föräldrar-möttes-i Vasaparken för-att-prata-gift! Hm. Det beror väl på vad man har för skit hemma respektive i sin park!!?? 
*) PAH (polycykliska aromatiska kolväten) är cancerframkallande och finns bl a i konstgras & vis-sa lekplatsunderlag, se Ftalater-på-fotbollsplan/ **) Hittar inte nån lista på alla (25) lekparker som har undersökts. BLOGGPOSTA permalänk Läskigt i  lekparkerna!

Both comments and pings are currently closed.

En kommentar to “LÄSKIGT I LEKPARKERNA!”

  1. Jerker Andersson skriver:

    Låter inte alls bra. Var där för någon vecka sedan då vi som familj var kallade till skolinspektionen eftersom min son varit mobbad länge utan att skolan vill ta tag i det. Sov på hotell i närheten och ungarna busade av sig i parken. Isch, skulle inte gått dit om jag visste. Vem tar ansvar idag, annat än för att mörka problemen? Med vänlig hälsning Jerker

Subscribe to RSS Feed