https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

MISSTÄNKT MIKROPOPPÅSE!

Felaktigt om FTOH-test!

Påsar med mikropopcorn är ofta impregnerade på insidan med fettavvisande s.k. fluortelomerer som FTOH, som i kroppen kan omvandlas till miljö-giftet PFOA* (”Teflon-ämnet”). Det har forskaren
Helena Nilsson visat (se Impregnering i hjärnan)
(Se även miljogift-i-mikropopcorn)
Finns FTOH även i påsar med ekologiska mik-ropopcorn från YUM-KAH. frågade jag importören (Ekologistik) för en tid sen (Se inlägg), vilket ledde till att jag fick ett certifikat på franska från underle-verantören, test på tungmetallemissioner** och produktblad på limmer som har använts i påsen (typ polyvinylacetat och akrylat), men inget om fluortelomerer. Därtill ett påstående så skumt att jag mailade det till nämnda Helena Nilsson som svarade: ”Leverantören skriver att inget labb kan analysera FTOH. Det är totalt felaktigt. Jag och många andra har gjort det många gånger.”
Bad importören om kontaktuppgifter till tillverkaren i USA som bl a visade sig ha en helt
BIOLOGISKT NEDBRYTBAR mikropopcornpåse i sitt sortiment. (packagingconcept).
En sådan kan inte innehålla ovannämnda gifter. Varför används inte den i YUM-KAH, frågade jag importören, som svarade att man ska undersöka möjligheten. Jag har inte undersökt vad den håll-bara mikropopcorn-påsen innehåller, men nån nyfiken läsare kanske känner sig manad?  
*) PFOA finns på EUs Kandidatlista för särskilt giftiga ämnen, som är informationspliktiga till konsument vid förfrågan. Gäller detta även ämnen som FTOH som kan omvandlas till PFOA?
**) Misstänker att tungmetaller kan finnas i färgen på påsarna (?) 
BLOGGPOSTA permalänk Misstänkt mikropoppåse!

Both comments and pings are currently closed.

5 Kommentarer to “MISSTÄNKT MIKROPOPPÅSE!”

 1. Sabina skriver:

  Poppa i kastrull?!

 2. admin skriver:

  Korrespondens med kemikaliemyndigheten:

  Kemikalieinspektionens Upplysningstjänst mottog 2015-04-24 följande fråga:
  Hej PFOA finns på Kandidatlistan ooh därtill 4 andra liknande ämnen står det på er sida. Vilka? (Svårt att hitta) Undrar också om ämnen som kan omvandlas till PFOA i kroppen, t ex FTOH, omfattas av denna lagstiftning och är informationspliktiga till konsument vid förfrågan. Mvh Monica. — *Kemikaliedetektiven*

  Svar från Kemikalieinspektionens Upplysningstjänst:
  Hej!
  Jag hittade nedanstående fyra fluorerade syror – förutom PFOA – i kandidatlistan på vår hemsida.
  De är längre varianter (C11-14) än Pentadekafluor-oktansyra/Perfluoroktansyra (dvs PFOA) 335-67-1 som bara har 8 kol.

  Heneikosafluor undekansyra 2058-94-8
  Heptakosafluor-tetradekansyra 376-06-7
  Pentakosa fluortridekansyra 72629-94-8
  Trikosafluor- dodekansyra 307-55-1 Jag såg tack vare din fråga att det står fel på vår web. Det står att de fyra ämnena ska ha kolkedjor som är lägre. Men det ska förstås stå längre istället för lägre. Dessutom är det som sagt C11-14 och inte C10-13 som det står där. Jag har meddelat våra webredaktörer detta.

  Vi tror inte att ämnen som bryts ned till ämnen på kandidatlistan omfattas av informationsplikten enligt art 33, även om vi kanske skulle föredra att det var så. Men det kan väl möjligen bli en tolkningsfråga någon gång för Echa och Kommissionen och i förlängningen EU-domstolen. Eventuellt bör du fråga en jurist.

  Med vänlig hälsning
  Kemikalieinspektionens upplysningstjänst

 3. Berit skriver:

  Det kanske inte har med saken att göra, men gubben berättade just att han sett färdigkryddad kyckling i nån typ av plastpåse som bara skulle slängas in i vanlig ugn. Han var skeptisk till påsen. Jag kom att tänka på att det funnits och kanske finns att köpa stekpåsar (har aldrig testat). Undrar hur dessa påsar är preparerade? Kanske har det ändå lite med saken att göra.

  Själv vill jag inte ens stoppa in papptråg i ugnen (Jansson, Lysekil) för när jag testat luktar det gift!

 4. Berit skriver:

  Kollade lite stekpåsar och åtminstone en sort, Toppits (tror jag det heter) ska/kan även stoppas in i mikron. Ingen plast alls i mikron, har jag lärt mig!

  Och det har verkligen med påsar för popcorn att göra. Men det tog tid för mig att fatta eftersom jag varken har mikro eller popcorn. ;-)

 5. admin skriver:

  Coop Danmark stoppar försäljningen av mikropopcorn i sina 1200 butiker, för att man anser att det inte finns några säkra påsar, men inte Coop Sverige. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20809411.ab

  Angående de stekpåsar du nämner, Berit, så ska jag med nöje kolla upp dem vid tillfälle.

Subscribe to RSS Feed