https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

GULD UR BAJSGRUVA!

Ädla metaller ur ädla delar!

Bajs innehåller kommersiellt intressanta nivåer av guld, silver och
platina, mm. I en studie vid Arizona State University i USA beräknades att en stad med 1 miljon invånare spolar ner dyrbara metaller till ett värde av omkring 13 miljoner dollar i toilatter och avlopp varje år.
Geologer anser nu att man borde utvinna dessa metaller, läser jag i The Guardian. Om man kunde göra sig av med de skadliga metallerna i avföring som begränsar hur den kan användas på fält och i skogar och på samma gång utvinna några värdefulla metaller och andra element så vore det en win-win-situation. Utvinningen kan ske i vattenverken under kontrollerade former, föreslår man. Hm. Kanske ett sushivänligare sätt att utvinna guld än det som nämns i förra inlägget? Men hur hamnar guld i bajs, undrar du kanske.
Ädelmetaller används mer och mer i vardagsproudkter som schampo, rengöringsmedel och t o m i kläder för att motverka kroppsodör, skriver Guardian. Hm. Men de metallerna hamnar väl främst i tvättvattnet – inte i bajs (?), men jag vet andra möjliga  källor (Gissa vilka!) F.ö. noterar jag att även Expressen har skrivit om bajsguld idag. BLOGGPOST permalink Guld ur bajsgruva!

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed