https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

KORKAD AV KVICKSILVER!

Sänkt IQ av Sushi+vadå?

Många unga kvinnor är tokiga i tonfisk. Det fram-går av en dokumentär i Svt/vetenskap som sän-des nyligen. Sushikulturen har lett till att vi äter mer tonfisk, som är överst i fisknäringskedjan och därmed innehåller mer kvicksilver än annan fisk.
Kvicksilverhalten stiger okontrollerat i världshaven, och man bör avstå från de mest förorenade fisk-sorterna, säger kvicksilverexperten Phillippe Gran-djean, då tungmetallen kan sänka IQ-nivån några snäpp hos barn som har utsatts som foster. Som gravid bör man därför högst äta en halv tonfiskbiff per vecka.
Men ska en gravid ha amalgam i munnen? Det läcker ju också kvick-silver som snabbt hamnar i fostret (se Apan-fick-amalgam) I Svt-filmen nämns detta bara i förbigående, trots att den svenska befolkningen fort-farande går omkring med upp till 30 ton kvicksilver i sina munnar.
Något som man däremot mer än nämner är guldutvinning. Men det kvicksilvrer som används där kommer ju också från tandvården, vilket inte nämns. Är Grandjean verkligen så omedveten eller är det Svt som har klippt filmen på detta sätt? Frågar kvicksilverforskaren Lars Hylander vad han tycker. ”Tack för tipset”, skriver han.
”HÅLLER MED OM ATT MAN ”GLÖMT” TANDAMALGAM, som fortfarande är en stor källa till kvicksilverexponering i många länder. Förutom direkt exponering, speciellt vid urborrning av gamla fyllningar, så exponeras man till en mindre del vid dagligt tuggande och när man dricker varma drycker. Värre är utsläppen via fekalier till avloppsvattnet pga slitage av amalgamfyllningar, varefter kvicksilvret  ombildas till det ändå giftigare metylkvicksilvret.
En annan exponeringsväg är via rökgaserna från krematorier, där personer med amalgam-fyllningar kremeras. De flesta länder har inte rökgasrening på krematorierna pga kostnaden. Inte ens Sverige har rökgasrening på alla krematorier. Det är typiskt att man mycket hellre talar om kvicksilverutsläpp från småskalig guldutvinning långt bort i andra länder istället för vad vi själva kan göra här. Tandamalgam och kemiindustrin är största kvicksilverkällorna här. De småskaliga guld-grävarna har ofta inget alternativ men amalgamtillverkarna liksom kloralkalifabrikerna har alternativ som är tekniskt möjliga och ekonomiskt fördelaktiga.
Kvicksilverutsläpp från kolkraftverk är ca 1000 ton/år, lika mycket från guldgrävare. Till tand-amalgam används kanske hälften eller mindre men det mesta sitter kvar i munnen och läcker långsamt. Tillsammans med stora mängder kvicksilver i gamla lagningar, som också läcker kvick-silver, så blir det sammanlagt stora mängder kvicksilver som läcker från tandamalgam. Mvh Lars”
Slutsats: Amalgam bidrar alltså kraftigt till att förorena sushin.
Läs om förra årets tonfiskvarning! BLOGGPOSTA permalänk Korkad av kvicksilver!

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed