https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

SKUMMA SKOLMÖBLER!

Allergisk elev sanerades bort!

Vi är också detektiver, skrev Lisa från Göteborg i ett mail. Hon och hennes man har genom att i smyg krypa under bänkar, mm i dotterns sko-la listat ut att de stinkande möbler som skolled-
ningen påstod var miljömärkta inte är det. Inte heller är de – som också har påståtts – av samma fabrikat (Kinnarps) som andra icke stinkande möbler i resten av skolan utan från Tranås Möbler. 
I projekt ”allergisanering” har skolan fått pengar för att köpa möbler till det specialanpassade klassrummet, trots att där redan fanns för flickan fungerande möbler! -Det enda man har sanerat bort är den
”allergiska” eleven, säger Lisa, då åtgärderna har medfört att den kemikalie-överkänsliga* dottern har tvingats stanna hemma från skolan sedan i november. 
-Möblerna luktar typ formaldehyd, och kanske nåt mer, säger Lisa.
Men för formaldehyd** finns det ju gränsvärden, säger jag. -När möblerna ställdes in, kan de ha överskridits. Det var riktigt vidrigt! Men nu är det säkert urvädrat så att det ligger under gränsvärdet. Men poängen är ju att särskild hänsyn skulle tas till särskilt känslig elev som reagerar på särskilt låga doser. Precis som nötallergiker reagerar på nötter i extremt låga doser, kanske rent av i utandningsluften från en person som tidigare ätit nötter.
Nu ska det i alla fall bli ändring! Möbeltillverkaren är med på noterna, liksom skolledningen.
(Det kan löna sig att vara detektiv.) Fast kommer barnet att tåla de nya möbler av olackad lami-nat som nu specialtillverkas? Laminat kan ju innehålla nästan vad som helst, och kommer de att ställas in helt nya utan att vädras och varför tar man inte helt sonika tillbaka de gamla fungerande möblerna? Alltihop luktar skumt.. En uppfoljning vore kanske på sin plats.
P.s. Se även vad Partilletidning skrev om fallet i förra veckan.
*) Flickan har enligt uppgift blivit känslig efter att ha bott i ett mögelhus.
**) Vad-är-egentligen-formaldehyd? BLOGGPOSTA permalänk Skumma skolmöbler!

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed