https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

MÖGEL TILL MIGRANTER, MM

Varför plasta in eko-frukt?

Jag brukar ge mögliga bananer till rumänska tig-gare. Tack sa micke, säger de. Fast en del sä-ger bara peng-gar, peng-gar. Då får jag lust att ta tillbaka min banan. Den är ju faktiskt ekologisk!! Och rättvisemärkt, och inte så möglig att det syns.
Folk älskar såna bananer. Annars skulle de väl
protestera mot de täta plastpåsar som ekobana-ner ofta förpackas i och som torde öka den mikro-biella påväxten. Har man tur är bara skalet drabbat och luktar skunk, men ibland smakar även inne-hållet småruttet och obananigt. Åtminstone i min kräsna* finsmakarmun. 
Varför kräver man inte plastpåsar med hål i, så att frukten kan andas? Fast då skulle ekobana-ner kunna smittas med bekämpningsmedel från besprutade bananer. Så argumenterar Johan
Cejie på Krav i sverigesradio som försvar för plasten, men en kommentator skriver att det i så fall vore mer lämpligt att plasta in icke ekologisk frukt. Håller med. 
Att hålla värmen när man sitter på gatan på vintern är nog inte lätt. Inte heller att hålla sig torr och omöglig när man sover ute. Hur sjutton står dessa EU-migranter ut? Kanske har de det inte så mycket bättre i Rumänien, där de ständigt måste elda i sina små ruckel till hus (om de har något)?
De eldar t o m med plastskräp, berättar Sara-som blev-vän-med-en-av tiggarna i radion (sr). Vá!? Har de inga återvin-ningsigloos i Rumänien? (Är det ett EU-land eller ett U-land?)
Hur som helst så bildas det väldigt giftiga ångor när plast brinner**, som de kanske  slipper i Gnosjo-där man sätter-tigg-are-i-arbete, något de har svårt att få hemma, där minimilönen f.ö. är ca 10 kronor/timmen (eurupaportal).
*) Flera byggnadsrelaterade mögelskador har gjort mig super-känslig, och för att få ett hum om graden av påväxt, brukar jag smygöppna bananpåsarna i butiken, men det händer att jag gör en felbedömning. 
**) Plaströk innehåller ämnen som framkallar cancer, stör hormoner och skadar lungorna. Med anledning av detta (och för att jag är så himla snäll!) ringer jag nämnda Sara (Olausson) och ber henne hälsa sin nya vän att plasteldning medför avsevärda  hälsorisker, särskilt för barn, något hon säger sig redan ha påtalat, men frågan är om vännen (eller ens Sara som har fb-sidan DET-KUNDE-VARIT-JAG) har fattat HUR farligt det är (de flesta gör nog inte det). Sara lovar motvilligt att säga det igen. F.ö. är det åtalbart att elda plastskräp i Sverige (dn) Hur är det i övriga EU? 
(Se även Maffig-majbrasa och Gasmasker-åt-folket och kap. Flamskyddad i kemikaliebok ovan) 
P.s. Folk föredrar frukt i lösvikt, enligt Ica: sr. BLOGGPOST permalänk Mögel till migranter, mm

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed