https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

BARNFRI MED BENSOFENON?

Skydd mot UV-ljus och ungar!

-Du använder väl skydd, frågar kvinnan inför akten. -Ja, jag
har solskydd, svarar mannen. Och deodorant och aftershave, och du känner väl doften av min nya kologne med extra bensofenon?! 
—————————————————————————————-
Kan bensofenon vara ett alternativ till kondom?
Bensofenoner är relativt okända (Reuters), men många använder dem dagligen (ofta omedvetet), och de aborberas lätt genom huden från hygienprodukter, där de fungerar som skydd mot UV-ljus,
och nu visar en ny studie att bensofenon 2 (BP-2) också delvis kan skydda mot faderskap.
Man kan (ännu) alltså inte helt förlita sig på BP-2 som preventivmedel, sannolikt inte ens om man adderar lite BP-3 (bensofenon-3), som också kan ha viss preventiv verkan, i alla fall om den bryts ner till 4, 4-hydroxybensofenon* (4-OH-BP) som förekommer i solskydd. 
Fast kan man lita på nämnda (amerikanska) studie? En osäkerhetsfaktor är att man under 12 månader bara tog ett* urinprov från deltagarna, 501 par som hade slutat med preventivmedel och VILLE få barn, vilket visade sig ta 30 procent längre tid i de fall då mannen hade pinkat mycket BP-2, ett samband som inte kunde fastställas hos kvinnorna, trots att de kissade ut mer BP-1, BP-2, BP-3, BP-4 och BP-8 än männen. Endast 5 av totalt 29 BP testades. Resultatet är preliminärt. 
nih.gov oxfordjournals UV-block-impair-fert aftershave-male-fertil 
BP-3 finns även i förpackningar, varifrån den kan migrera. Används den som UV-skydd** även där eller som ”intermediär för tillverkning av färg och färgämnen” i likhet med 4,4′-bis(dimetylamin) bensofenon, som finns på EUs s.k. Kandidatförteckning för särskilt farliga ämnen, vars förekomst i en produkt en konsument måste informeras om ifall hen råkar fråga.  
Fast finns det verkligen folk som frågar i butikerna vilken intermediär som har använts i en viss produkt?*** (det skulle vara jag då i så fall, och möjligen en viss Marie****?) Betydligt enklare är det
när man köper kosmetika och hygienprodukter, eftersom de innehållsdeklareras, och ämnena i fråga anges som bensofenon / benzophenone i någon form eller förkortning. t ex BP2. 
Man hittar dem i nagellack, solskydd för barn, läppbalsam, foundation, fuktkräm, parfym (där de hindrar doften från att dunsta för fort (av UV-ljusets inverkan) samt i tvättmedel och tvål (där de bevarar färgen) och i mat där de bevarar smak, mm, se även safecosmetics. .
I kosmetika är ämnena ofta reglerade. det gäller BP-2, BP-3, BP-4 och BP-5 i USA, och i EU har oxibenson begränsats till max 10 procent. Och vad fan är oxibenson? Samma som BP-3. ver-kar det som (wiki). Oxibenson har inte bara en viss (förmodad) barnbegränsande effekt, det är också misstänkt hormonstörande och ljuskänslighetsframkallande…. Va!??
Kan sånt som skyddar mot ljus ORSAKA känslighet mot ljus, (precis som vissa läkemedel)?? Det kallas fotosensibilisering och innebär att man inte tål vissa elektromagnetiska frekvenser. Hm. Kanske är kondom ändå att föredra. Att man gör klokt i att undvika en massa onödigt klet blir i varje fall rätt uppenbart.  P.s. Bensofenon lär även förekomma naturligt, men det har jag inte hunnit kolla upp. (Kemisk formel (C6H5)2CO som ofta förkortas Ph2COö) (wiki/Benzophenone)
———————————————————————————————————————————————–
*) Det framgår inte entydigt om deltagarna bara fick lämna ett enda urinprov eller några enstaka. 
**) Ämnena skyddar innehållet i genomskinliga plastförpackningar från UV-ljus. 
***) Man kan också ställa en generell fråga som omfattar alla listade ämnen i en viss produkt.
****) Se inlägg om träleksaker:
Är-odören-ofarlig? (Se även urinerar-du-uv-filter? 
& ‘hårspray-ökar-smog)  BLOGGPOSTA permalänk Barnfri med benzofenon?

Both comments and pings are currently closed.

En kommentar to “BARNFRI MED BENSOFENON?”

  1. petrawahlgren skriver:

    Intressant och läskigt.

Subscribe to RSS Feed