https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

MILJÖGIFT I BARNSTÖVLAR!

Har jag köpt stövlar med extra hållbart gift?

MILLJÖVÄNLIGT FÖRETAG SÄLJER MILJÖFARLIGA SKOR!
Barnbarnet ska ha det bästa, tänkte jag, när jag förra året köpte jag dyra vinterstövlar i skinn från svenska Kavat, som har en uttalad miljöprofil, är noga med val av material och säljer produkter som håller länge. Med miljögifter som håller ännu längre, såväl i människan som i naturen. förstår jag nu. Har jag kanske köpt det allra sämsta?
Testfakta visar att fem av åtta barnskor-innehaller-miljögifter
däribland EU-förbjudna PFOS i höga halter i Kavats Yxhult XC av skinn, som liknar de stövlar jag köpte (det är samma ämne som förgiftar dricksvattnet* på flera håll i Sverige).  I fyra** stövlar hittades tvillinggiftet PFOA, som finns på Kandidatförteckningen med särskilt farliga ämnen, men inte är förbjudet. 
Ämnena fastnar på kroppens proteiner, skadar lever och reproduktion och är cancerframkallande, men stövlarna utgör ingen direkt hälsorisk för barnen, sa Ulrika Dahl från Naturskyddsföreningen lugnande i radionyheterna, de är bara farliga när de tillverkas och i miljön och sen när de kommer tillbaka och hormonstör oss. Hur kommer det sig då att förhöjda halter av dylika ämnen har uppmätts i sportbutiker***?
PFOS och PFOA är så bra heter det (också i radion), för de gör skor och kläder vattentäta (fast de testade Kavat-stövlarna var konstigt nog inte ens det). Och varför är det så viktigt? Jag hade en i stort sett icke vattentät barndom och har inte tagit nån skada (inte av det i varje fall). Det fanns ju gummistövlar, och läderskorna behandlades med fett (tror jag). Köpte f.ö. nyligen det naturliga läderfettet Tapir, med bl a kokosolja hos ScorettOfarliga-overaller finns det ju också.
Men finns det ofarliga sportskor för barn? Jag trodde att de från Kavat skulle vara acceptabla, och köpte ett par röda i somras, som dock, till min stora förvåning, visade sig vara vattentäta. Med hjälp av ett polyuretanmembran, enligt Kavat. Inget PFOA/PFOS-liknande… LURAD IGEN?
Kommer Kavat att återkalla och ta hand om alla PFOS-stövlar på ett hållbart sätt? 
*) Eurosko ponny Sympates, Din sko vintersko, Viking Fonn och Ecco Bicky Hike Kids, som är impregnerade med Gore-Tex, GT-Tex eller Sympatex, så resultatet är kanske inte helt oväntat! Läs ett kanske svårbegripligt inlägg om Gore-tex-klimatkontroll!
**) PFOS har hamnat i dricksvattnet på flera håll i Sverige, efter att brandmän har övat släckning med det. Problemet togs nyligen upp i Tv4:s Kalla-Fakta. Se även svd/kartlägg-fororenat-vatten
***) Enligt forskaren Helena Nilsson, se långt ner i inlägget impregnering-i-hjärnan!
BLOGGPOSTA permalänk Miljögift i barnstövlar!

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed