https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

BRÖSTCANCER PÅ KÖPET?

Lite cancer i kundkorgen …?

“Får det lova att vara lite bröstcancer på köpet”, skriver Tania Katan i ett utskick från Breast Cancer Action i USA. ”Det låter som en absurd fråga, men det är faktiskt vad man frågar oss varje gång vi köper parfym, plastflaskor, friterad kyckling* och andra Rosa Bandet-produkter.”
”Jag tror att eliminerandet av gifter från vårt dagliga liv kan göra stor skillnad när det gäller att stoppa cancern innan den börjar växa.  Då jag själv har haft bröstcancer två gånger, är jag rasande över att rosa produkter som säljs under täckmanteln ”hitta bot” eller ”öka medvetenheten” eller ”forskning” i själva verket kan innehålla just en sådan kemikalie som kan ORSAKA cancer!” 
”..alltför många företag tillhandahåller cancer and begär att vi ska beta-la för den med våra surt förvärvade pengar. vår hälsa och våra liv”..”Jag ät trött på företag som ser oktober som den månad då vi alla är tillräckligt uppgivna när det gäller bröstcancer för att köpa vadhelst de vill sälja till oss… ”Det är dags att visa att vi är starka, smarta och ”sick of being sick”!”
Den sjuka frågan Ska det vara lite bröstcancer på köpet, tycker Tania att vi bör besvara med ett rungande NEJ. Istället kan vi GILLA en värld utan kemikalier som gör oss sjuka (på FB) och GILLA en värld utan pinkwashing**. Har hon rätt, eller överdriver hon?
En överlevare är hon hur som helst. Tania fick bröstcancer första gången vid 21 och andra gången vid 31, och har fått båda brösten bortopererade. I ett tal om hållbarhet och nakenhet på youtube, säger hon bl a: ”Om du nånsin får möjlighet att göra något som får dig att känna dig liten och obekväm – så gör det! 2005 skrev hon boken: My One-Night-Stand-With-Cancer.
*) Att det kan finnas cancerframkallande ämnen i parfym och i vissa plaster är känt, men exakt vad i  ”friterad kyckling” hon anser vara cancerrelaterat är osäkert. Får väl ta reda på det.
**) Begreppet pinkwasher myntades 2003 av organisationen Breast Cancer Action och avser företag som i Rosa Bandets namn säljer produkter som innehåller ämnen som kan orsaka can-cer (kan jämföras med ordet greenwashing). Se även tidigare inlägg Stoppa-rosatvatt! 
Rosa kundkorg: iconsdb/deep-pink BLOGGPOSTA permalänk Bröstcancer på köpet?
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed