https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

POJKE PLOCKAR PLAST!

Plast i havet återvinns?

Att det kan vara svårt att hitta en U-båt har fram-gått under den senaste veckan. Att hitta plast är däremot lätt. Det fick 16-årige Boyan Slat från Hol-land erfara när han på dyksemester i Grek-land såg fler plastpåsar än fisk i vattnet (bbc)
Hur får man bort plasten, frågade han sig. Tänk om man skulle kunna skörda den när den kommer flytande med strömmarna och styra den dit man vill, istället för att jaga den? 
I ett vetenskapsprojekt i skolan vidareutvecklade Slat sin idé och skapade ett antal flytande barriärer som ankras vid sjöbotten som koncentrerar och fångar det flytande skräpet. Plasten rör sig utmed barriärerna mot en plattform där den effektivt ska kunna extraheras, medan livet i oce-anen under barriären förblir intakt. Metoden medför inga föroreningar och det finns inga nät där fiskar kan fastna. Den insamlade plasten kan sen återvinnas och bli till nya produkter – eller olja. 
Slat (nu 20 år) har grundat Theoceancleanup. en organisation med målsättningen att utveckla teknologier för plastutvinning och metoder för att förebygga och stoppa plastföroreningar samt genomföra den hittills största plastsaneringen av oceanerna. Det låter ju bra! Tänk om vi äntligen kan bli av med den här typen av oönskad undervattensaktivitet. 
sanering BLOGGPOSTA permalänk Pojke plockar plast!

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed