https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

KADMIUM I KRIMSKRAMS!

Tungmetaller i smycken

NU POLISANMÄLS FLERA BUTIKER!
Billiga smycken i oädla metaller kan innehålla de i sammanhanget förbjudna tungmetallerna kadmium och bly, som an-vänds för att göra smyckena blan-ka respektive ge dem lite tyngd. Det var i våras som Kemikalieinspektionen tillsammans med 110 kommuner inledde en omfattande  granskning av smycken i detaljhandeln, och sedan det visat sig att otillåtna smycken finns till försäljning polisan-mäls nu flera butiker, bl a i Dalarna och Gävle-borg (Svt). Smyckena utgör en potentiell hälsofara och en miljöfara (efter att de har kasserats).
Som konsument är det svårt att veta om ett smycke innehåller t. ex.bly,  men enligt Frida Ramström vid Kemikalieinspektionen är det säkrare att köpa smycken från de stora kedjorna än från mindre butiker. När det gäller den allergiframkallande metallen nickel, som också ofta före-kommer i ksmycken, finns det ett test som kan köpas på Apoteket. (kemi/Kadmium-förbjudet-i-smyc-ken, svetstråd och plast) (kemi/bly) Tidigare inlägg: kadmium-i-smycken! P.s. Undrar vad som finns i hårnålar och hårspännen av metall. P.s. 2 Forts. på inlägget om diabetes kan dröja lite då annat har kommit emellan. BLOGGPOSTA permalänk Kadmium i krimskrams!

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed