https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

VAD ÄR KOMPOSITER?

Skitbra tandfyllningar?

Vad är kompositer, frågar min väninna Mia, som planerar att låta byta ut sin sista amalgamfyllning.
Det är tandfyllningar av plast, säger jag. Akrylater. Du kan läsa om dem i kapitlet ”Plufsig av plast” i min bok (se ovan). De är de mest använda ersättningsmaterialen för amalgam (som innehål-ler kvicksilver och nu är förbjudet att använda). 
Vem var kompoSKITmannen?
Fördelarna med komposier är att de är tandfär-gade och relativt billiga och när jag  1991 bevaka-de en tandläkarkonferens i London om riskerna med amalgam var det främst kompositer som för-
ordades. Tills en mystisk man ställde sig upp på podiet och kallade dem cómposhites! Hans utfall ignorerades och jag som nyligen hade fått in kompositer i munnen och tyckte att de var skitbra (jämfört med amalgam), tänkte att han nog bara var en sån där frustrerad amalgamförespråkare.
Reviderad uppfattning
I den föreställningen levde jag, tills jag tog del av en spansk studie 1996 som visade att en viss otrevlig plastkemikalie läcker från kompositer. Det var bisfenol A (BPA) (bpa barntänder2), (ett nu-
mera rätt ökänt hormonstörande ämne som 2011 förbjöds i nappflaskor i EU (bpa-barntand3)).
Då blev jag tvungen att tänka om, men än i dag är det många som inte har gjort det och som ställer de båda materialen mot varandra (inlägg), som om kompositer vore en förutsättning för en internationell utfasning av amalgam (inlägg), vilket de delvis* kan vara, men bara så länge man inte seriöst satsar på mer hälsovänliga tandfyllnadsmaterial**(klimatsmart-fyllning).
Biverkningar
Det kom gradvis allt fler rapporter om biverkningar av kompositer (även från tandvårdspersonal) under 1990-talet. Fyllningarna, som härdas i munnen med en UV-lampa, förblir delvis ohärdade, vilket kan medföra läckage av giftiga s.k. monomerer och betänkliga tillsatser. De kan också krym-
pa och orsaka spänningar i käkarna. (tandltidn) (sos) En del kompositer visade sig vara av sämre kvalité än andra, och vissa gav oftare biverkningar. Det hände att patienter fick byta fyllningar 3-4 gånger. Några hävdade t o m att de hade blivit elöverkänsliga av en viss vanlig kompositfyllning!!  
Jag blev fet av mina, säger jag till Mia! -Men du är ju inte tjock, säger hon, du är jättesmal.
Jag lät ta bort dem 1998, svarar jag. Då blev jag också av med min värk i knäna. Vikten rasade två storlekar*** på några veckor. Därmed inte sagt att alla reagerar på samma sätt som jag. En del verkar (misstänkt?) nöjda med sina.. (sjuk-av-plastfyllning) (tandhal-av-bisfenol)
*) Det går att hitta helt plastfria individuella lösningar, men det är inte alltid helt lätt.
**) Se även Spelet om Doxadent om tandlagningmaterialet som många vill ha, men få eller inga får.
***) Hade bisfenol A stört min ämneomsättning? BLOGGPOSTA permalänk Vad är kompositer?

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed