https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

MOBILJÄTTAR I RÄTTEN!

Canceroffer kräver miljonskadestånd

Mobiltillverkare kan-stämmas-på-flera-hundra-miljoner, skriver Expressen.
Tretton hjärncancerdrabbade (eller anhöriga) kräver 100 miljoner dol-lar var i skadestånd från mobiltelefonjättar som Samsung, Motorola och Nokia, och en domstol i USA har nu beslutat att ta den sedan flera år pågående rättsprocessen vidare, efter att ha hört de klagandes expert-vittnen, däribland den tidigare forskaren vid Stockholms universitet, Igor Belyaev, som ”har slagit fast att mobilstrålning, både 3G och GSM, försämrar cellernas naturliga förmåga att reparera DNA-skador. Vilket sedermera leder till ökad risk för cancer.”
Hm. Hur ska den ständigt uppkopplade förhålla sig till det här? Koppla ner sig mer? Eller är det främst när man ringer med mobilen mot örat* som tumörrisken ökar? 
Vilka telefoner använde de drabbade? Var de kanske av äldre modell och läckte bromerade flam-skyddsmedel, PBDE, som kan orsaka DNA-skador? (sciencedirect) Varför nämns inte kemiska riskfaktorer i sammanhanget? Tänk om hjärntumörerna orsakades av PBDE och mikrovågsstrål-ning i samverkan. Om strålningen skulle vara ensam orsak, borde väl antalet fall av hjärncancer
ha ökat i nån slags proportion till den kraftigt ökade mobilanvändningen*? Har de det? 
PBDE-användningen i elektronik har i alla fall minskat under de senaste 20 åren (se Hur grön-ar-paddan) och idag har jag fler frågor än svar. Får nog återkomma till det här.
*) En del hjärntumörer uppstår på ”mobilsidan” av huvudet. Antalet fall har ökat i Danmark men inte i Sverige, vilket artikelförfattaren, se mynewsdesk. tror kan hänföras till brister i statistiken..
Läs mer om Hjärntumörer BLOGGPOSTA permalänk Mobiljättar i rätten!

Both comments and pings are currently closed.

2 Kommentarer to “MOBILJÄTTAR I RÄTTEN!”

  1. Berit skriver:

    Inte kul men… spännande.

  2. admin skriver:

    Ny Greenpeace rapport visar att det fortfarande finns farliga gifter i elektronik och att Apple är den enda tillverkaren som rensat ut bromerade flamskyddsmedel och pvc från alla sina produkter, inklusive laddare och sladdar medan Samsungs endast får godkänt för sina mobiler, och Philips är den enda godkända tv-tillverkaren.
    http://www.dn.se/ekonomi/gifter-och-kemikalier-vanliga-i-elprodukter/

Subscribe to RSS Feed