https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

TRIKLOSAN I TANDKRÄM

Myndighet mörkade underlag i 17 år

Först i samband med en rättsprocess i början av 2014 offentliggjorde den amerikanska hälsomyndigheten FDA de vetenskapliga studier som låg till grund för godkännandet 1997 av tandkrämen Colgate Total med det bakteriedödande, misstänkt cancerbefrämjande och hormonstörande ämnet triklosan. Nu utreds om användningen av triklosan i bl a leksaker och skärbrädor är säker (bloomberg). När det gäller tvål saknas det enligt FDA bevis för att triklosantvål är mer effektiv mot bakterier än vanlig tvål (Express) (fda-triclosan).
Men hur effektiv är den triklosantandkräm, som dagligen används av miljoner amerikaner mot
tandköttsproblem? Effekten är blygsam, enligt Tandläkartidningen 2005, medan Colgate hävdar att tandkrämen är såväl effektiv mot bakterier som ofarlig (colgate) 
Forskare vid ”American Chemical Society” håller inte med om det senare. Befolkningen ut-
sätts för farliga halter triklosan, menar de. Nyligen fann man ämnet i urinprov från samtliga testa-de gravida och i hälften av navelsträngar från nyfödda, vilket betyder att ämnena hade förts över till fostren (guard). Dessutom hade en fjärdedel av de nyfödda utsatts för triklorkarbon, en annan bakteriedödande kemikalie. Triklosan och triklorkarbon finns i ca 2000 amerikanska produkter, enligt epochtimes, men i Sverige är triclosanvaror-nästan-utfasade visar mätningar i slam. Hm. 
Redan 2005 krävde Konsumentföreningen att triklosan-tandkräm skulle stoppas (kfold) och i januari i år stoppade-ÖoB försäljningen, så det verkar som om jag slår in öppna dörrar idag!? Inte riktigt. Den säljs hos postmedental. Vilken tur! BLOGGPOST permalink Triklosan i tandkräm

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed