https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

BEVÄPNADE BJÖRKPOLLEN!

Luftföroreningar kapar pollen!

”Känner du av föroreningarna som pollen binder i luften nu?” frågade någon nyligen i ett mail.
Hm. Jag har visserligen haft kliande näsa och ögon ibland, men jag har trott att jag höll på att bli förkyld, för jag är ju inte pollenallergiker (pollen.se) -  jag är typ kemikalieintolerant.
Pollen är explosioner av liv (pollen?), 20 och 50 tusendels millimeter i diameter, som det har varit extra gott om i år, och det låter ju rimligt att föroreningar liftar på pollen precis som sagans Nils Holgersson* på gåsen. Men finns det nån studie?
Hittar en Rapport från Göteborg från 2011 där det framgår att de inte bara liftar – de kan göra pollen skadligare genom att påverka själva pollenet (så att effekten förstärks) men även människan som andas in det. ”Polleneta yttervägg kan skadas av partiklar och gasformiga föroreningar så att innehållet lättare frigörs”. Dylika pollen är inte bara allergiframkallande, de kan också orsaka s.k. oxidativ_stress i cellerna. 
Dessutom kan våta gräspollen vara ”bestyckade med missiler”, dvs frisätta ännu mindre sub-pollen som tränger längre ner i lungorna än vanligt pollen. Upprustningen sker oftast i samverkan med partiklar och föroreningar. (Hm. Trots att jag mig veterligen tål och gillar gräs är jag enligt en undersökning vid Sofiahemmet samt enligt ett mystiskt datortest** allergisk mot gräs. Var testunderlagen ”beväpnade”, och var det i så fall föroreningarna jag reagerade på?)
De föroreningar som nämns i rapporten är svaveldioxid, kväveoxider, marknära ozon och små partiklar. Hur är det med andra flitigt förekommande föroreningar som ex. ftalater som tar sig ända ut i skogen? (Se mjukgjorda-myror). Får de också hjälp av pollen eller har de egna vingar?
* Nån har visst kapat nilsholgersson.nufotoakuten **) Hittar inte namnet på metoden.
BLOGGPOSTA  permalänk Beväpnade björkpollen!

Both comments and pings are currently closed.

2 Kommentarer to “BEVÄPNADE BJÖRKPOLLEN!”

  1. Lisa skriver:

    I vår familj har vi aldrig haft varken allergier eller astma (eller vi blev ”botade” ifrån sådant som läkarna kallade allergi och astma när vi flyttade ur mögel). I år verkar alla pollen”allergiska”. Själva får vi våra typiska MCS-symptom, alltså reaktioner på kemikalier. Pollen verkar också uppenbart mer militanta inne i sta´n!

  2. Aage Hegge Hansen skriver:

    Slik er det også med husstøv (damm). Jo mer kjemikalier det er innsatt med, desto kraftigere slimhinneirriterende effekt har det – selvsagt.

Subscribe to RSS Feed