https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

BARNS HJÄRNOR HOTAS!

Forskare varnar för globalt hjärnsläpp

En hjälm kan skydda barnets hjärna mot fysisk skada, men den skyddar inte mot kemikalier. Det gör inte heller den inre ”hjälmen”, den s.k. blod-hjärnbarriären  (läs mer: forskn  lakaremiljon) som kan släppa ige-nom en lång rad med nervgifter (se ‘kemikaliebok’ ovan sid 337) som enligt forskarna Philippe Landrigan och Philip Grandjean (2006) kan skada hjärnan hos vuxna (env-health). Listan omfattar även några ämnen som man vet kan skada barns utveckling, särskilt om de utsätts som foster, och för nåt år sen larmade
de om att barn blir-dummare! Och nu är det dags igen! (CNN) De ger sig inte i första taget!
De fem tidigare listade ämnena som hotar barn är bly, metylkvicksilver, arsenik*, PCBer och toluen. PCB totalförbjöds i Sverige 1995, och toluen finns i thinner, rengöringsmedel, nagellack, fläck-borttagningsmedel och antifrysmedel. Åtminstone i USA. Här kan det finnas i limmer för modellbyggen och cykelreparation enligt Kemi.se samt i parfym! (Hur mycket toluen är tillåtet?) 
Nu har ytterligare sex ämnen identifierats: mangan*, tetrakloretylen (ett lösningsmedel), poly-bromerade difenyletrar (flamskyddsmedel) och bekämpningsmedlen klorpyrifos och DDT (Men hallå, DDT är väl förbjudet sen länge!!? Inte överallt, läste precis att man använder DDT, inte bara i malariabekämpning, utan även i hushållen i Sydafrika 2014!! (ehp)) samt sist men inte minst -
FLUOR - vá intressant! Hm, men larmades det inte nyligen i svenska medier om faran med fluor-till-barn? Jo, men att det var baserat på ovannämnda forskning hade jag inte fattat! Läskigt! Små barn äter ju tandkräm! (sv.radio) Blir det förbud nu? Fast fluor fanns ju på listan för ämnen som skadar vuxnas hjärnor 2006, så borde man inte ha fattat redan då att det även skulle kunna skada barns? Förutom sänkt IQ handlar det (enligt Landrigan till CNN) om beteendeproblem, koncentra-tionssvårigheter, ökad risk för ADHD, känslomässiga problem, sämre impulskontroll, dyslexi, tidigt avslutad skolgång, en tendens att göra dåliga val…Hm. Det senare tycks även känneteckna en del politiska ledare.. *) arsenik kan finns i barnmat, mangan i välling, sök överst till höger! 
BLOGGPOSTA permalänk Barns hjärnor hotas!

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed