https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

RYGGONT AV BÄDDMADRASS?

Fibromyalgi av giftig bäddmadrass?

Häromdan kom en fråga om ev. kemikalier i en Tempurmadrass som en kvinna funderar på att inhandla. ”Skulle du hellre gå på en miljömärkt säng – eller köpa en Tempur och slippa ont i ryggen?” Jag svarade att de förhoppningsvis inte behöver välja och att en del faktiskt verkar få ryggont av kemikalier i madrassen och dan därpå kom detta bekräftande mail.
Hej! Jag har under de senaste 15 åren haft värk i hela kroppen och fått diagnosen fibromyalgi. Vissa dagar har jag varit så dålig att jag inte kunnat stå upp medan andra dagar varit lindrigare. För tre veckor sedan bytte jag ut min bäddmadrass då jag upptäckte att min gamla hade gått sönder i tyget vilket inte var så konstigt efter att ha använt den i 16 år. 
En vecka efter jag börjat sova på nya maddrassen märker jag att min värk i kroppen av-tagit och nu tre veckor senare känner jag mig som en ny människa. Efter att i 15 år haft svår smärta dagligen känner jag mig ”frisk”. Kan min värk ha med eventuella kemikalier i den gamla madrassen att göra? Går det att lämna in en bit av madrassen nånstans för analys? Den är av märket DUX och har en sk varm och en sval sida för vinter respektive sommarbruk. Mvh Lena
SVAR: Tycker du ska börja med att kontakta Dux för att få ledtrådar till vad madrassen kan innehålla. Vad är det för tyg på de olika sidorna? Vad är det för innehåll? Syntet? 
Idag skriver Svd om samhällskostnaderna för fel-diagnos-vid-ryggont. Vilka är samhällskost-naderna för kemikaier i madrasser? Fast tänk om Lena mår bättre bara för att den nya madrassen är fräschare? Det kan ju samlas bakterier och annat otrevligt i en gammal sunkig madrass (se bok ovan samt klåda-av-sänggaveln). BLOGGPOSTA permalänk Ryggont av bäddmadrass?

Both comments and pings are currently closed.

5 Kommentarer to “RYGGONT AV BÄDDMADRASS?”

 1. Lisa skriver:

  Detta är en fråga som för många verkar vara kontroversiell. Fibromyalgi och MCS/Kemisk Intolerans har många likheter. Bland annat värk i muskler, leder och smärta i hela kroppen (se: http://mcs-sweden.se/diagnoskriterier-och-symptom/). Att man kan få fibro-liknande symptom av kemikalier i en madrass är alltså inte alls otroligt. Fibromyalgi är också en vanlig differentialdiagnos vid MCS. Även läkare har svårt att reda ut skillnader och eventuell samförekomst.

  MVH, Lisa Billö
  Riksförbundet för mögel- och kemikalieskadade, MCS Sweden

 2. admin skriver:

  Av ett mail framgår att någon inte har förstått vad en bäddmadrass är. Det är en tunn madrass (1-5 centimeter) som läggs ovanpå den tjockare madrassen.

  Fibromyalgi förknippas f.ö. även med metall-allergier.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24378456
  http://www.melisacanada.com/about/

 3. Janne skriver:

  Ont i ryggen av kemin, javist!

 4. Kajsa skriver:

  År Tempur madrasser skadliga?
  Har aldrig hittat nån info, på nätet, att de skulle läcka farliga ämnen..

 5. admin skriver:

  Tempur består av polyuretan, en slags plast, mm. Du kan läsa mer om riskerna i boken Impotensmadrassen.
  Kanske kommer jag att komplettera med ett inlägg vid tillfälle.

Subscribe to RSS Feed