https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

DEN FLAMSÄKRA BOCKEN?

Julbocken brann trots flamskydd!

Gävlebocken brann-trots-flamskyddsmedel var lördagens nyhet. Jaha. 
Och vad säger det om medlens effektivitet, och vad använde man för preparat? Framgår inte, så jag ringer Maria Nässert i bockkommittén (som enligt Svt är jatteledsen). Hon säger: -År 2006 och 2007 använde vi Noflan, men då blev bocken brun av impregneringen. I år var det ett naturligt medel som heter Exfire från Brandia. Intressant, säger jag, men de tycks vara lika ineffektiva allihop! -Ja, vi är medvetna om att det inte finns något flamskyddsmedel som kan förhindra att julbocken brinner upp. (julbock-i-lågor/svd
Men julbocken brann ju inte 2006!
Sen läser jag att julbocken stod emot antändningsförsök efter att den hade dränkts in i fyra dagar med Noflan och hade dragit åt sig vatten (wiki) (sr.se) Ett PR-trick? Tänd-en-bock-och-gör-oss-rika, skrev nån på Pokerforum, där det också framgår att norsktillverkade ’Noflan Flamme-stopp’  innehåller alkylfosfonater. Hm. Noflan är kosmonauternas-impregnering! Nedbrytningsbar, läser jag! Ofarlig. Består typ bara av salter. Hm, påminner lite om Ikeas och Hästens försök att oskyldigförklara de organiska fosforföreningar (nervgifter) man använder som flamskydds-medel i sängar. Men hur farliga är de egentligen? Läs mer i ”kemikaliebok” ovan samt kanske i kommande inlägg. P.s. Foto från julbockens blogg: merjuligavle. Halmbocken är en hednisk kvar-leva: gavlebock-hist BLOGGPOSTA  permalänk Den flamsäkra bocken?

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed