https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

KLÅDA AV SÄNGGAVELN!!

Hur vet man vad man inte tål?

Så här skriver Jonas, 30: ”Hej! Jag har haft kraftig klåda och eksem på kroppen men framför allt runt ögonen sedan i somras. Vi har felsökt allt och kommit fram till att boven i dramat troligtvis är en gammal Ikea bädd-madrass av Tempur-typ (tillfälligt använd i sambons övernattningslägen-het). Huden blev varm och kroppen ”rastlös”. Fick också torra ögonlock-/bryn ca 2 dagar efter varje övernattning. Kunde inte koppla ihop detta förrän efter sommaren då jag spenderade 6 veckor i lägenheten. Med resultat eksem och kraftig klåda i hudveck, ögonlock och bröst. Huvudvärk med jämna mellanrum. Vi bytte sängkläder, tvätt-medel, undvek solen, besökte läkare, etc. Behandlade med kortisonsalva.
Stinkande sänggavel 
Nyligen köpte vi sänggavlar från Ikea (Abelvär) samt sängkappor vilka luktade väldigt starkt vid leverans. Lukten var frän och skarp. Som vissa plastprodukter kan lukta när de är nya eller som någon typ av rengö-ringsmedel. De visade sig orsaka samma kraftiga klåda och irri-tation/eksem. Vad kan dessa innehålla? Har begärt kemikalieförteckning från Ikea. Hur ska jag veta vad jag är allergisk mot? Hur ska jag kunna undvika dessa gifter i fortsättningen? Har du några tips?
P.s. Haft astma i ung ålder (5-15), främst damm, tobak, starka färgämnen. Haft någon typ av svetteksem av hockeyutrustning (15-16 års ålder). Har sedan dess inte haft några större problem med allergi eller liknande. Förrän jag sov första gången på ovannämnda tempurmadrass.  Hoppas du är läkare också så du kan ställa diagnos och medicinera! Tack för att du engagerar dig.”
Problemen upphörde
Efter några dar kommer ett nytt mail: ”Nu har vi slängt ut sänggalvar och sängkappor. Problemen har i princip upphört. Däremot när jag sitter i ett par Howardfåtöljer inköpta i våras på Trademax.se börjar klådan komma tillbaka inom 1 timme! Verkar som att kroppen har blivit överkänslig mot något som möbelindustrin (framför allt billigare märken) använder sig av. Extremt förvirrande när vi nu ska köpa nya möbler till vardagsrummet. Jag vet inte vad jag ska undvika eller fråga i butiker-na. Misstänker att de inte har en aning om vilka kemikalier som tyg/skumplymåer kan innehålla.”
Allergi vs kemikaliekänslighet (MCS)
SVAR: Vanlig allergi är ofta begränsad till några få ämnen/företeelser, ofta naturliga sådana, t ex hundar, pollen, kryddor, metaller, fisk, etc (vad är allergi). (netdokt). Det du beskriver liknar snarare det som ibland kallas ’annan överkänslighet’ eller multipel kemisk överkänslighet. MCS, där man främst reagerar mot syntetiska kemikalier, och där mekanismen i kroppen är en annan än vid allergi. MCS kan yttra sig på många olika sätt, bl a med problem från huden och ögonen. (mcs/diagnos-o.-symptom). Om man inte är försiktig kan det som börjar med en varningsreaktion mot några få ofta giftiga kemikalier generaliseras till att omfatta hundratals ämnen i allt mindre mängd. Därför bör man i möjligaste mån undvika onödiga kemikalier, särskilt i sovrummet. 
Flamskyddsmedel?
Det är svårt att veta vad det är du har reagerat på, men då produkterna är syntetiska kan man misstänka flamskyddsmedel. (Se även svindel-av-vaggan). Några av dem är förbjudna eller informationspliktiga vid förfrågan. Förslag: Välj i möjligaste mån naturmaterial, gärna ekologiska. Du kan också köpa begag-nade äldre möbler. Skaffa en möbel i taget och känn efter i en vecka om den funkar. Ett alternativ är att bygga dina egna skumplastfria sittmöbler med dynor naturell. 
Jag är inte läkare, så om du skulle behöva en diagnos så kontakta läkare via ex. mcs-sweden och/eller astmaallergiforbundet. MCS kan inte behandlas medicinskt. Det är inte ovanligt att man både har allergi och MCS. Se även kapitel ”KemikAllergisk” i boken Impotensmadrassen (se kemikaliebok överst) BLOGGPOSTA permalänk Klåda av sänggaveln!!

Both comments and pings are currently closed.

12 Kommentarer to “KLÅDA AV SÄNGGAVELN!!”

 1. admin skriver:

  Det har kommit ännu ett meddelande från Jonas, som skriver:
  ”Tyvärr fortsätter symptomen att återkomma dock inte med samma styrka. Nu pågår uteslutningsmetoden för att hitta bovarna
  Ska träffa en hudspecialist på tisdag. Ska bli intressant att höra vilka kemikalier som ska bekämpa kemikalierna. Härlig värld vi skapat!”.
  Så vad säger alla kloka läsare – är det huden som är huvudproblemet här?

 2. Lisa skriver:

  Hej!

  Det låter jobbigt Jonas! Begagnat och urvädrat brukar vara ett bra tips. Det kan dock vara bra att kolla upp om man använt parfymerade produkter och sköljmedel i hushållet dock. Mögel kan vara ett annat problem. Ytterligare ett tips kan vara att be i affären att få köpa utställningsexemplar eller annat som stått på lagret (utrustade precis ett vardagsrum själva på så vis). Detta är ofta urvädrat. Vänd dig gärna till vårt forum på facebook och fråga andra drabbade och skadade hur de löst det i liknande situationer: https://www.facebook.com/#!/groups/341386039289017/ (MCS Nordic).

  MVH, Lisa
  MCS Sweden

 3. Jonas skriver:

  Hej Lisa,

  Ska som sagt träffa en hudspecialist imorgon tisdag men misstänker att han är inriktad mot traditionell allergi. Har MCS samarbete med någon specialist på området? Jag har en sjukförsäkring via min arbetsgivare som täcker det mesta. Är mån om att få den mest relevanta vården/behandlingen.

  Till en annan fråga: är det ingen som drivit skadeståndsfrågan gentemot Ikea när det är uppenbart att så många har drabbats? Förstår att ansvaret är svårt att utreda men ”if it looks and Sounds like a duck, It’s probably a duck”. Jag har begärt kemikalieinformation från Ikea och har blivit vidarebefordrad till ”Kvalificerade reklamationer”.

  Med vänlig hälsning,
  Jonas

 4. Lisa skriver:

  Jonas, när det gäller utredning av kemikalieskador är elimination – provokation det bästa du kan göra för att hjälpa din läkare att förstå. Till detta krävs sällan några specialister utan en vanlig vårdcentrals-läkare skall klara av att förstå dessa samband. Du har ju redan tagit bort det du misstänker utlöser symptom. Beskriv förloppet innan, under tiden och när du provocerar igen med exponering. Gradera gärna symptomen enligt den här: http://media.mcs-sweden.se/2013/01/Symtomregistrering.pdf. Du kan också använda dig av vår anamnes för att hjälpa din läkare: http://media.mcs-sweden.se/2013/01/Anamnes.pdf. På så vis kan du och din läkare bättre förstå vad som utlöser symptom (och vilka symptom som följer av exponering). Det säger dock inget om orsak. Någonting annat kan alltså ha utlöst din känslighet för vissa kemikalier.

  Ingen som vi känner till har krävt IKEA på skadestånd, dock har ingen haft några som helst problem att reklamera varor som gett ifrån sig kemikalier som gjort dem sjuka. Vi har fört resonemang med IKEA i frågeställningen och då upplevt att de tagit till sig och lyssnat på våra synpunkter. Vi tar gärna en ny kontakt med dem och använder detta exempel om det är OK för dig. Det ligger helt i linje med vad de vill åstadkomma så vitt vi uppfattar det, men sedan är ju frågan vad de kan göra i slutändan.

  Att begära info om innehåll av skadliga ämnen är ett jättebra sätt för konsumenten att påverka!

  Vad som är viktigast i ditt läge är att ta bort allt som utlöser symptom. Tyvärr finns ingen annan hjälp att få så att man bättre tål kemikalier. Tar man bort orsaker upplever vi dock att många blir betydligt bättre på sikt och till och med klarar exponering bättre.

  Lycka till med dina vårdkontakter!

 5. Jonas skriver:

  Hej Lisa,

  Du får gärna kontakta dem. Engagerar mig gärna också.
  Vi har nyligen köpt deras dyraste ”ekologiska” sängar (resårbotten och bäddmadrass) men nu är jag orolig att även dessa är orsaker med elaklåtande material som syntetisk latex och polyaktidfibervadd. Är det bara Hästens som är OK? Anar att MCS kommer bli min dyraste last.

 6. Lisa skriver:

  Ja, MCS är en dyr last! Syntetisk latex och polyaktidfibervadd låter inte så snällt mot kroppen… Har själv inte klarat någon av IKEAs resårbottnar och bäddmadrasser nya. Kan man komma över begagnade funkar det bättre. Hästens kan jag inte uttala mig om, men vet de som fått symptom även av dessa. I vårt fall löste vi det genom att gå till JYSK och ta med oss hem alla madrasser de hade som hade legat i butik i ett år. Det har inte bara fungerat bra utan blev även en trevlig rabatt på 50%. Så det behöver inte vara de dyraste lösningarna som är bra!

  Många har löst sängfrågan akut genom att köpa en uppblåsbar madrass (typ INTEX) och vädrat ur dem i regn och solljus i någon vecka utomhus. Sedan kan man fundera i lugn och ro över hur man kan lösa det långsiktigt.

  Jag har hört att det finns en väldigt bra bok också som man kan läsa om man vill förstå bättre hur det hänger ihop! (Impotensmadrassen)

 7. Munkis skriver:

  Hej Jonas!
  Det är inte lätt att hitta orsaker till det man reagerar på.
  Jag har MCS, fått det av formaldehyd i spånplattor.
  Vi köpte en begagnad soffa där vi fick byta ut sittkuddarna pga. att de luktade parfym. På Kungsängen fick vi veta att kallskum var bättre för mig. Men……..det fanns 3 olika hårdheter på dem och de var olika mycket behandlade. Jag klarade de som var minst behandlade. Naturligtvis efter vädring några veckor. Först valde vi den som var mest behandlad (visste inte det då) Mina armar och ben domnade bort när jag satt i soffan.
  Säng köpte vi på Sova för några år sedan. Fick låna hem en säng som vi ställde i garaget för att se om jag klarade materialet. Den fick vi lacka träbotten på för det var det enda jag reagerade på efter avdoftning.
  Vad som gäller när man handlar möbler är att se till så att man kan tvätta textilierna innan man använder dem.
  Tycker jag fått bra bemötande när jag förklarat mina problem
  Jättetråkigt att inte kunna välja fritt bland inredningar men hälsan är ju viktigare.
  Lycka till!

 8. [...] Med tanke på alla biverkningsrapporter jag får  – folk får ju t o m klåda-av-sänggaveln - verkar det behövas ett för möbler och prylar också. Och ett för älskare som tvättat [...]

 9. Maria skriver:

  Jag är också ägare av en tempur säng sedan 6 månader, inhandlad i ett”sova”varuhus. Jag fick också utslag runt ögon och mun och en brinnande känsla i ansikte, hals och mun. Jag kan inte bevisa att det är sängen men jag har aldrig haft något liknande tidigare. Kommer aldrig att lägga mig i den igen så det blir till att försöka sälja den.(vem vill ha den) På vårdcentralen fick jag remiss till ett pricktest och där är det konstaterat att jag är allergisk mot nickel och kolofonium. Det har dock dykt upp fler konstiga symptom och när jag konfronterade den stafettläkare som jobbade den veckan med mina misstankar var han ganska motsträvig milt sagt. ”Jag vet inte mer är du” var svaret. Jag har även mailat med tempur och de slår bara ifrån sig. Det finns inget i deras madrasser som kan orsaka någon allergi enligt dem. Jag vet inte hur jag ska gå vidare men har fått en telefontid men en annan läkare efter jul och nyårshelgen och ska försöka få en tid till en allergimottagning. Man är ganska hjälplös. JONAS: vad sa din läkare? är lite nyfiken.

 10. Jonas skriver:

  Hej Maria,

  Jag är ledsen att behöva göra dig besviken. Fick tid hos en hudspecialist. Han konstaterade mina föraningar om kemikaliekänslighet, meddelade att det inte finns något att göra, samt skrev ut kortisonliknande salva som kan användas på ögonen.

  Besöket gjorde att jag tappade respekten för vår moderna sjukvård. Läkaren visste mindre än jag efter ett konstant googlande.

  Jag har slängt ut alla möbler som jag misstänkt vara bovar. Av en slump har allt varit Ikeaprodukter. Jag har blivit mer känslig för mögel och söta plastlukter.

  Så tyvärr har jag ingen Quick fix. Släng ut allt som du misstänker. Låt det kosta vad det vill.

  Hoppas du får det bättre!

 11. [...] Det kan ju samlas bakterier och annat otrevligt i en gammal sunkig madrass (se bok ovan samt klåda-av-sänggaveln). BLOGGPOSTA permalänk Ryggont av bäddmadrass? Inlagd i Okategoriserade | Tags: bäddmadrass, [...]

 12. Jonza skriver:

  Jag har fått torra ögonlock precis som Jonas. Misstänkte PUR madrassen som jag använder i ett tillfällig övernattningslägenhet. När jag nu söker på om det kan vara så, hittar jag denna tråd. Är nog på rätt spår…. Köpte vanlig madrass på ikea idag, hoppas det inte är fel på den också…!

Subscribe to RSS Feed