https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

VÅGOR GENOM VÄGGEN?

Få frågar om elektronikprodukter

I dagarna har debattens vågor gått heta om mobilberoende. Det är lätt-att-få-moralpanik när mobilfixerade-föräldrar-gör-barn-deppiga. Lägg undan den där djävla mobilen, skrev en bloggare (sr.se). Anna K. har lagt undan sin, men av ett annat skäl. I ett mail skriver hon: ”Jag ville bara höra om du vet hur strålningen sprider sig? Om jag har mobilen liggande i hallen men är i vardagsrummet (som är bredvid), kommer strålningen in där då? Går den genom väggar/dörrar?”
Svar ja, den tränger igenom de flesta material. Annars skulle man inte kunna ringa inomhus. Men styrkan på mobilstrålningen (mikrovågorna*) minskar med avståndet till källan, dvs mobilen. Närhelst den är påslagen kopplar den då och då upp sig mot närmaste mobilmast för att tala om var den finns. (Vad-är-mikrovågor) (wiki) (Kompletterande information välkomnas!)
Mamman pratade om mobilstrålning
Jag får många frågor om kemikalier i olika produkter, men få handlar om elektronik och ytterst få om strålningsaspekten. När jag frågar Anna K. om varför just hon intresserar sig svarar hon:
”Jag vet inte men elektronik har ju fått så stor plats i vårt samhälle och våra liv och många sväljer ju tyvärr allt med hull och hår utan att bry sig närmare eller tänka på vad det innehåller eller ens om de behöver produkten. Man köper de prylar som andra har för att det är populärt. Tyvärr tror jag att det är så alltför ofta. Jag är uppväxt med att man ska vara försiktig med nya saker som man inte vet hur det kan påverka en, t ex mobilstrålning. Min mamma pratade mycket om sånt under min uppväxt och läste olika artiklar om t ex strålning och att man inte vet hur farlig den är. Att den klassas som ofarlig tills motsatsen är bevisad, men de som hävdar att den kan vara skadlig tystas ner och får inget utrymme i media. Jag brydde mig inte så mycket i tonåren, men numera är jag försiktigare och försöker undvika strålning så gott det går och använder inte mobilen i onödan. Jag har även blivit medveten om vilka giftiga ämnen som finns både i teknikprylar och i alla möjliga andra prylar och har bytt ut en hel del saker mot bättre varianter och vill även ha en mobil med så lite gifter som möjligt.” En klok inställning, tycker jag, och vad sägs om hälsovårdsmyndigheten i Belgien som förbjuder mobiltelefoner för barn under 7? Eller är det bara ett reklamförbud? belgium-bans-mobiles-for-children P.s. Ny bok: Uppkopplad-eller-avkopplad fotoakuten
*) universums bakgrundstrålning utgörs av mikrovågor POSTA permalänk Vågor genom väggen?

Both comments and pings are currently closed.

4 Kommentarer to “VÅGOR GENOM VÄGGEN?”

 1. admin skriver:

  Så här kommenterar Anders via mail:
  ”Kanske skulle du ange hur stor universums bakgrundsstrålning är i förhållande till den av mänskligheten producerade dito?

  Strålningen intill en mobiltelefon är upp till 20 miljoner gånger starkare än den sammanlagda radio- och mikrovågsstrålningen från solen, den starkaste källan till naturlig bakgrundsstrålning på jorden.”

  Mobiler hot mot toppforskning
  - Om en vanlig mobiltelefon placerades på månen, skulle den stråla mycket starkare än de signaler vi letar efter, säger Roy Booth, som förestår Onsala rymdobser-
  vatorium.
  http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article24226.ece 2003″
  /anders

 2. admin skriver:

  Funderade på om det har någon betydelse var i lägenheten man har sin mobil. Är det bättre ur strålsynpunkt om man har den i fönstret? Har basstationens placering i förhållande till mobilen någon betydelse och HUR hittar mobilen den närmaste masten? Sänder den bara åt ett håll?
  Frågade Kalle Hellberg som svarade så här:

  ”Hej! Utan att gå in alltför tekniskt så följer här en enkel beskrivning.

  Alla basstationer ligger med full sändning alltid. När du slår på en mobil så börjar den med att kontrollera om den hittar någon basstation från rätt operatör och när mottagaren i mobilen hittar en sådan med bra signalstyrka så låser mobilen på den basstationen och sänder data till basen som talar om för mobilsystemets huvuddator att ”jag nu finns låst på denna basstation, så om någon ringer mitt nummer så ska jag få detta samtal via denna basstation”. Mobilen ligger kvar med denna låsning tills signalstyrkan blir så låg att kanske bara en till två prickar syns i bärvågsstapeln, då börjar den söka en starkare basstation och när den hittat en sådan så sänder den igen den nya ”adressen” till huvuddatorn (därav kan det ske en massa korta sändningar stup i ett, utan att du vet om det, särskilt om det inte finns någon stark basstation i närheten).

  Mobilen skickar strålningen i alla riktningar alltid vid sändning (många tror att den kan rikta strålningen åt det håll en basstation finns, det kan den inte). Styrkan på strålningen regleras hela tiden av basstationen, den mäter signalstyrkan kontinuerligt vid samtal och beordrar mobilen att sända med en viss styrka, är man nära basen så beordras mobilen att sänka strålningsnivån, och är man längre från basen så blir ordern att öka densamma. Dessa order kan för t ex 3G utgå så ofta som från 0 till 1500 ggr/sek, t ex när man åker bil och signalstyrkan varierar mycket snabbt, och dessa effektvariationer kan alltså bilda amplitudvariationer, pulser som är mycket skadligt för allt levande.
  M v h Kalle H.”

 3. Berit N skriver:

  Jag hörde pratet om ”Uppkopplad eller avkopplad” på radion i morse men jag lyckas aldrig hitta nåt på sr.se nu när dom ändrar och stökar på. Intressant och hemskt i alla fall. Stackars barn som växer upp nu! :-(

 4. Dorte Nissen skriver:

  Jag tycker att det är svårt att hantera – det går ju inte att undvika strålning. Här hemma har vi inte trådlöst nätverk för att åtminstone kunna begränsa strålningen något (mina barn tycker att jag är riktigt dum!). En annan sak är bromerade flamskyddsämnen i elektronik: vi köpte nyss en tv och det var helt omöjligt att få information om vilka ämnen teven innehåller – killarna som jobbar i affärerna (det är alltid unga killar)har helt enkelt ingen aning, och på tillverkarnas hemsida hittar man ingen information.

Subscribe to RSS Feed