https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

MILJÖFARLIGA SOLCELLER!

Är Ikeas solpaneler kadmiumfria?

Ikea-börjar-sälja-solpaneler är dagens nyhet! (miljöaktuellt). Man vill bidra till minskade koldioxidutsläpp. Och det är ju bra, men bidrar man samtidigt till ökade utsläpp av giftigt kadmium som används på ytan av solceller (kadmium-tellurid)? (camfil/solar-panels) (dailyfusi) Det här är ett exempel på en s.k. målkonflikt, där man vill åtgärda ett problem, men skapar ett annat, som i detta fall inte är olösligt, då det även finns kadmiumfri film för solceller (sciencedirect) Vad använder Ikea? (se svar i kommentarsfältet)
Vad använder ni, frågade jag en solpanelsäljare på Ekobyggmässan-i-Kista för nån vecka sen. Finns det några miljönackdelar med er produkt, t ex användning av sällsynta jordartsmetaller? Han hade ingen aning, för solcellerna var importerade. Det är också Ikeas solpaneler (beroende på var man bor). De tillverkas i Europa i samarbete med ett kinesiskt företag. I Kina utvinns sällsynta jordartsmetaller som ibland förekommer tillsammans med radioaktiva metaller, vilket kan kompli-cera utvinningen. Men nu utvecklas ny teknik där man kan kan framställa billigare-solpaneler-med-vanligare-material såsom zink och koppar, vilket är ett-steg-närmare-lösningen-på-råvarukrisen. 
Men inte i Kina utan i Kalifornien, USA. Hur vanligt förekommande är de?
För övrigt har Regeringen föreslagit sänkt skatt om man installerar solpaneler: sr.se Bra, tycker företagare, (sr.se) och EU och Kina har enats om minimipris vid import: sr.se Hm…
P.s. Det finns även kadmiumfria solceller av koppar-indium-gallium-diselenid-2-(4-bifenylyl)-5-(4-tert-butylfenyl)-1,3,4-oxadiazol. Hm. (apl-oep) Nu väntar jag på svar från Ikea.
(Grön-teknik-slukar-sällsynta-metaller) BLOGGPOSTA permalänk Miljöfarliga solceller!

Both comments and pings are currently closed.

2 Kommentarer to “MILJÖFARLIGA SOLCELLER!”

 1. admin skriver:

  Svar från Ikea:
  Hej Monica,

  De solpaneler som nu börjar säljas på IKEA i Storbritannien är kadmiumfria och innehåller inte sällsynta jordartsmetaller.
  Hanergy tillverkar dem i Tyskland och använder sig av ‘Thin Film CIGS’ teknologi.

  Vänlig hälsning

  Sara Paulsson
  Pressansvarig

 2. stellan skriver:

  Du är en grym detektiv!
  Och jag är rädd att du märker att det är fulkemikalier eller sällsynta
  råvaror på mycket av det ”gröna”.

  Vindenergin verkar vara en bov med Neodym som bryts i Kina med
  radioaktivitet mm.

Subscribe to RSS Feed