https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

HORMONERNA I HEMMET!

Om hormongifter i damm i P1!

Miljökemisten och numera ”kändisprofessorn” Åke Bergman är förvånad över att finna så många hormonstörande ämnen i en lägenhet som saknar vissa typiskt ‘hormonläckande’ parametrar som ex. plastmattor. (Ämnena är inte hormoner i vanlig bemärkelse men har strukturella likheter med dessa).
Mest bisfenol A i dammet!
I programmet ”Kropp & Själ” idag dammsuger Bergman en 40-tals lya i Hägersten för att sen låta analysera kemi-kalieinnehållet. Alla hormonstörare han letar efter finns där; plastkemikalien bisfenol A , ftalater (mjukgörare i plast och fi-xerare i parfym), bromerade flamskyddsmedel och perfluo-rerade ämnen (typ teflon) Intressant är att bisfenol A är den mest förekommande! Var kommer den ifrån? Leksaker, elektronik, kvitton? Frida Ramström från Kemikalieinspektionen hittar därtill tungmetal-lerna kadmium och kvicksilver i en orange mugg i badrummet!! (Fanns båda i den?) (sr.se)
Analys åt alla, tack!
Nästa vecka kommer ett uppföljningsprogram där lyssnarna kan ställa frågor. Min fråga är om det inte vore rimligt att alla får tillgång till såväl analys av sitt blod som av sitt damm en gång per år! Samt hjälp att tolka resultatet. I alla fall tills vi får veta vad prylar innehåller. Vad tycker du? (Se analys åt allmänheten & mystisk-dammtuss) BLOGGPOSTA permalänk Hormonerna i hemmet!

Both comments and pings are currently closed.

2 Kommentarer to “HORMONERNA I HEMMET!”

 1. Michael skriver:

  Att forskare står handfallna trots åratal av indikationer att det är på ett visst sätt, är ju inget nytt. Innan konsensus uppnås bland forskare så har det gått bra lång tid.
  Att det idag anses att det är skadligt att placera in kvicksilver i människokroppen är inte självklart, som alla säkert vet. Att använda kvicksilver till tandlagning (amalgam) håller på att vinna ett visst gehör, men att injicera kvicksilver (tiomersal) via vaccinationer är det få som ifrågasätter. Att komma på idén om att tvinga fram användning av lågenergilampor- där kvicksilver ingår; i ångform i en varm tänd lampa- möter inget större motstånd.
  Ingen skulle väl ifrågasätta om kvicksilver är skadligt för människan idag- men ändå beter vi (genom främst de stora företagen) oss som om inga risker finns!?

  Att hitta hormonstörande ämnen i våra hem är inte konstigt eller något nytt- det har i åratal rapporteras om detta. Frågan är om vi klarar av att hantera denna information och göra något åt detta!?
  Klarar Professor Åke Bergman av att informera beslutsfattare och allmänhet om vad som står på spel? Är inte detta hans arbete? Klarar människor av att hantera denna information?

 2. [...] I den första presenterades resultatet av en analys av dammet hos en barnfamilj (Hormoner-i-hemmet). Idag fick lyssnarna råd om hur man undviker hormonstörande kemikalier. Något som inte [...]

Subscribe to RSS Feed