https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

MILJÖMODERATA MICROSOFT?

I natt tänkte jag på Nokia & TCO..

I går hörde jag i radion att Microsoft-köper-Nokia, succéföretaget som gick från gummistövlar till datorer och därefter mobiltelefoner. Blev störst ett tag (nokias-milstolpar). Tänkte på de intervjuer jag gjorde med Helge Tiainen på 90-talet när företaget var i miljöframkant på skärmsidan. 
Missfall av bildskärmen?
Då handlade det främst om elektromagnetisk strålning, en fråga som drevs av Tjänstemännens Centralorganisation (TCO). Gunni Nordström, f.d. TCO-journalist, säger:
”Först kom TCOs bildskärmsprovare och arbetet med det sattes i gång av Per-Erik Boivie med an-
ledning av de mycket tidiga larmen om graviditetsstörningar hos kvinnor som arbetade vid bildskärmar. Sen utvecklades det hela till TCO-märkningen som fick internationell genomslagskraft och slutligen utvidgades kraven till kemika-
lier också”. Nu sitter märket på varannan såld dator, och det finns en schysst smartphone. Men hur schysst är Nokias  Lumia utvecklad i samarbete med Microsoft? Den är 100 procent återvinningsbar, enligt reklamen. Hm, men vad innehåller den?
Hur miljövänligt är Microsoft?
2012 kom Nokia på 3:e plats i miljöorganisationen Greenpeace ranking av elektronikföretag.
Microsoft rankas inte alls. Inte så konstigt med tanke på att man har fokuserat på mjukvara (programvara). Trots detta uppfattas man av IT-användare (tillsammans med Apple) som mest miljövänliga (macworld). Nu satsar Microsoft även på hårdvara och tillsammans med 11 andra el-ektronikföretag fasar man ut alla giftiga bromerade flamskyddsmedel (PBDE/PBB), men det känns lite ologiskt att man stödjer klimatförnekare med gratis mjukvara (SMB), samtidigt som Bill Gates klimatsprayar? Gates är en av företagets grundare, numera styrelseledamot som tycker att Microsoft-kunde-presterat-bättre. Hur bra kommer Nokia att prestera nu när man sålt sin mobil-telefonenhet och hur gröna är egentligen stövlarna? Är de av äkta gummi? Va tillverkas de inte längre av Nokia? (outnorth) Nåja, det lär i alla fall bli en hårdare-kamp-mellan-Nokia-och-Ericsson på nätverkssidan nu när Nokia blir stadd vid kassa.   
P.s. Microsoft kanske är mycket mer miljövänliga än vad som framgår ovan? (Ordet ‘moderat’ betyder ‘måttfull’. Först skrev jag ‘modest’, men det betyder ‘blygsam’ och det passar nog mindre bra i sammanhanget? Vad tycker du?). BLOGGPOSTA permalänk Miljömoderata Microsoft?

Both comments and pings are currently closed.

2 Kommentarer to “MILJÖMODERATA MICROSOFT?”

  1. admin skriver:

    Klargörande: När det gäller missfallslarmen på 80-talet kan kemikalier kan ha varit inblandade.
    På den tiden hade bildskärmarna samma form som en tjock tv och kunde, om jag inte minns fel, innehålla upp till ett halvt kilo flamskyddsmedel. Återkommer med mer info när jag kollat upp saken.

  2. [...] lanserar Apple två-nya-leksaker! Vilken nyans av grönt har de? Nokia, som delvis köpts upp av miljömodesta-Microsoft,  twittar plagiat” (svd.se). Gäller det även Samsungs nya ”paddors” ev. [...]

Subscribe to RSS Feed