https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

FLÄCKRESISTENT FOSTER!

Större huvud av träd!

Delseger-för-turkiska-demonstranter! Det blir inget köpcentrum. Geziparken blir kvar. Kanske bra, med tanke på att foster får större huvud av träd (än utan), och något högre födelsevikt bara av att mamman bor i ett grönt område under gravi-diteten. Det visar en spansk studie. (ncbi.nlm)
Men nu vill demonstranterna byta ut Regeringen mot ett köpcentrum, vilket förmodligen inte skulle påverka vare sig födelsevikt eller huvudomfång – eller skulle det?
Men större huvud är väl inget självändamål?
Jobbigt att föda fram, kan man tänka. Så om man vill göra det enkelt för sig och få en bebis med mindre huvud hur gör man då (bortsett från att undvika träd)? Jo, man ser till att den blir så smuts- och fläckresistent som möjligt. Och vattenavvisande. Och hur får man en sån bebis? Jo, genom att använda mattor, läder, dukar, möbler* och kläder, mm, som har behandlats för att få nämnda egenskaper, under graviditeten. Golvlack skulle också kunna funka  (inlägg) liksom dricksvatten som på vissa håll innehåller lite PFOS. 
Foster som fått i sig PFOS i moderlivet föds tidigare, blir mindre och har ett mindre huvud-omfång än andra barn.Det visar en ny studie från Taiwan på 429 barn   (plosone.org) De halter det rör sig om är på samma nivå som de som kanadensare iutan ansträngning fick i sig under åren 2004-2005. Så det ska väl inte vara så svårt. Och det finns ju många liknande ämnen.
Fast det hela är lite komplicerat för tre andra undersökta impregneringsämnen, däribland
PFOA**, påverkade inte på samma sätt, men en studie i England tycks emotsäga detta, då alla tre undersökta ämnen, inkl. PFOA, minskade födelsevikten hos flickbebisar (Minibebis). Hur som helst så har tillverkningen av PFOS fasats ut i väst på 2000-talet***, och bl a ersatts med ämnen som bryts ner till PFOA (kemi), och PFOS kan om man har tur finnas i varor från Kina! (ncbi)
Trots att PFOS är smutsavvisande och förblir så även när den hamnar i typ ett foster, innebär det tyvärr inte att hela bebisen blir smutsavvisande. Man måste ändå tvätta den ibland. 
P.s. Tusentals-trotsar-Erdogan De-som-inte-har-råd-ska-inte-bo-här
*) Men man får se upp, se Familj sjuk av soffa. **) Non-stick ökar i Östersjön (Teflon i bröstmjölk)
*** PFOS-halterna-ökar i Östersjön) BLOGGPOST permalänk Fläckresistent foster!

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed