https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

SJUKA AV SOPHANTERING!

Förgiftar Fortum folk i förort?

Högdalenverket söder om Stockholm är en av Europas modernaste anläggningar för värmeproduktion. Men inte den säkraste, verkar det som, då var-femte-av-värmeverkets-an-ställda-är sjuk. Man vet inte vad den mystiska-sjukdomen som
ger andningsproblem, feber och klåda, beror på.
(Att forskare nu har identifierat den molekyl som orsakar klåda är väl inte till nån hjälp – därfor-kliar-det).
Importsopor & industriavfall!
Kan sjukdomen ha nåt med importen av ”maffia-sopor” från Neapel att göra, den som började 2012? (Maffiga majbrasor)
Fast i år importerar man sopor från Skottland och Norge istället, enligt Filip Norman vid lokaltidningen Mitti
Höga halter partiklar!
Antalet drabbade steg i onsdags från 40 till 44. Samtliga har arbetat med de pannor där man bränner industriavfall. Höga halter partiklar har uppmätts utomhus, där skyddsmask rekom-menderas. Inomhus har man efter sjukdomsfallen börjat med heltäckande skyddskläder. Behöver allmänheten också skyas? (Gasmasker åt folket)? T. ex. barnen på skateboardbanan intill värmeverket? En kvinna bosatt i en bit därifrån bertättar att när vinden ligger på från anlägg-ningen luktar det lik (en helt ny lukt i sammanhanget) och hon får klåda och nästäppa. -Men som tur är blåser det oftast åt andra hållet, säger hon, mot Hökarängen och Farsta. Hm, när jag nyligen besökte dessa förorter, tyckte jag att luften var väldigt dålig, och undrade varför. Nästan sämre luft än i innerstan, fast annorlunda. Men i Gubbängen som ligger närmare stan var den bra!
Vad innehåller soporna?
Nu utreds problemen i värmeverket av experter. (svd) Man vet förmodligen redan vad det är för typ av industriavfall och om partiklarna är mindre än 2,5 mikrometer (som är de värsta lungorna). Fortums målsättning är att producera helt klimatneutral fjärrvärme senast år 2030, men är fjärrsopor för fjärrvärme som närproduceras i en tätort verkligen hälsosamt? Har kommunen nåt att säga till om? När allmänheten protesterade mot lukten på 90-talet, byggde man en högre skorsten för att sprida gracerna (där numera även vårt eget bajs ingår, se kommentar i Rosa/bruna band) P.s. Hoppas de drabbade  slipper TILT somarbetsskada.
Högdalenverket BLOGGPOSTA permalänk Sjuka av sophantering!

Both comments and pings are currently closed.

En kommentar to “SJUKA AV SOPHANTERING!”

  1. admin skriver:

    TILLÄGG: Kvinnan i Högdalen sa också detta:
    -Min mormor bodde i Hökarängen. Hon hade en klump i halsen och harklade sig hela tiden och gick till en massa läkare men ingen visste vad det var, men när hon flyttade så gick det över. Det blev bättre i området när dom byggde en hög skorsten, men nu känns det som att det håller på att bli sämre igen!

    Hon bekräftade också att Gubbängen, där min näsa trivdes så bra, inte ligger i vindriktningen från värmeverket, fast det gränsar till Hökarängen, där jag upplevde luften som dålig, en skillnad som förvånade mig när jag promenerade i området, då förorterna är rätt likartade….

Subscribe to RSS Feed