https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

HOSTAR INTE HULIGANER?

Modern brandrök giftigare än folk tror!

100 bilar har bränts upp i Stockholms förorter under den senaste veckan. Bilbränder-kan-ge-dyrare-försäkringspremie, skriver Svd. De kan också ge ökad frekvens av astma och lungskador, mm, hos personer som vistas i närheten. Brandrök är giftigare nu än förr p g a alla syntetmaterial, och 100-tals  kemikalier frigörs likt anden ur flaskan när en bil brinner.
Röken kan innehålla hälsofarliga halter av fluor, brom, klor, aldehyder, formaldehyd och akrolin. Det sistnämnda är cancerframkallande, precis som bensen, dioxiner och vissa flamskyddsmedel. Flera av ämnena kan påverka såväl fortplantning som fosterutveckling.
Det här vet man vid Myndigheten för Samhällsberedskap (Giftig rök), fmen det nämns sällan i debatten. Ett undantag är ett P1-inslag där en kvinna vittnar om hur dåligt hon mår när brandrök tränger in i lägenheten. Hon är nog inte ensam, men man kan reagera på  många olika sätt.
Bagdad, ropar en mamma i Husby! Bhopal, tänker jag. Där dog tusentals människor efter ett utsläpp av metylisocyanat (dn). Isocyanater är brandrökens luktlösa värstingar. De gömmer sig bl a i billack och skumdynor, frigörs av hög värme och kan ge permanenta lungskador. Det kan räcka med en enda exponering (se kap. Flamskyddad i ”kemikaliebok” ). Isocyanater kan spridas flera hundra meter och även om ingen dör på studs, eller ens hostar, kan hälsan påverkas på sikt.
Det gör den hos brandkvinnor som i högre grad än andra får bröstcancer, och på Facebook vädjar en brandman varför-gör-ni-så-här-mot-mig. Men de gör det även mot sig själva. Huli-ganerna allstå. Förmodligen utan att fatta det. Skulle KBT (som mot klimatångest) hjälpa? Eller fler fryshus? Bild: utbränd färdtjänstbuss från twitter via: friatider!  P.s. Det finns t o m Miljögifter i miljöbilar! bilbränder (sr.se) (sr.se) (svd/reinfeldt) BLOGGPOSTA permalink Hostar inte huliganer?

Both comments and pings are currently closed.

En kommentar to “HOSTAR INTE HULIGANER?”

  1. [...] en bil brinner frigörs extremt farliga gaser (se inlägg). Det är alltså inte jämförbart med en majbrasa eller med att elda upp en halmhydda eller en [...]

Subscribe to RSS Feed