https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

MILJÖHÄXAN & MASTERNA!

Påskkärring mot strömmen! 

I förra inlägget, påskmys med palmolja, ville jag inte ändra på nåt. Men det vill Elly. Dock i något udda riktning. -Jag tände alla lampor på Earth Hour, säger hon. -Och jag blandar alla sopor och NJUUTER, skrattar hon rått -och jag duschar två gånger om dan och spolar vatten jämt.
Men hallå, du är ju värsta miljöboven,  säger jag förskräckt (i telefon).
-Miljöhäxa, korrigerar hon. -JAG PROTESTERAR! MOT VADÅ? -Mot nedläggningen av den fasta telefonin. Släck ner de nya mobil-näten istället, så spar vi massor med ström! Vá, är hon inte riktigt klok?! Hon behöver terapi!! (se KBT-inlägg) (Nu för tiden bränner man ju inte häxor). Eller har hon nån poäng?
Hur mycket ström drar masterna?
Ett mobilsamtal flyger inte genom luften av sig självt utan behöver hjälp av basstationer/mobilmaster vars kylaggregat är särskilt energikrä-
vande. En enda mobilmast på en byggnad kan dra el för 30.000-40.000 kronor per år (enligt Vattenfall). Förbrukningen ökar ständigt (arxiv) och en basstation drar lika mycket ström dygnet runt oavsett om nätet används eller inte. Så om nån skulle ha stängt av mobilen under Earth Hour som protest skulle det inte ha märkts på elförbrukningen! Miljöhäxans smygprotester märks nog inte heller. Fast i motsats till medlemarna i den-hemliga-miljöklubben, MM50, får hon i alla fall citeras. Så om MM50 har koll på mast-utsläppen, som lär ha uppgått till 22 megaton 2009, vet man inte. (base-station-co2
Mer miljövänliga mobilnät?
En mer energieffektiv användning skulle kunna minska utsläppen av koldioxid med flera hundra tusen ton per år bara i Tyskland skriver nyteknik! Är mobilen-en miljöbov-eller-miljöhjälte frågade sig en journalist 2008. Mobilen delades upp i tre delar; tillverkning (kemikalier), användning (el) och återvinning. Som en miljövinst räknades att man med mobilens hjälp kan jobba var som helst.
En nitlott i glesbygden! 
Nu kan en del inte jobba alls. De är tillbaka på 1800-taletDålig-mobiltäckning-het-potatis. It- och Energihäxan Anna-Karin Hatt dribblarHon skriver: ”smarta telefoner, med inbyggda antenner, är sämre på att ta emot signalerna än vad äldre modeller är! ” -Använd det gamla Nordiska mobiltelefonnätet, tycker Miljöhäxan. ”Vi ska välja de metoder som gör verklig skillnad, och på ett snabbare och effektivare sätt”. skriver It-Häxan. Och vilka är det? Fiberkabel med bredband överallt? Det lär ta tid (och även servrar slukar ström)! Ska vi kanske meddela oss via LED-lampan? Vilken kombination är bäst ur energi-, miljö- och hälsosynpunkt? S-har-i varje fall inte-en-enda-lösning-för-mobiltäckning, enligt C. Och den globala uppvärmingen fortsätter (sr.se)(sr.se)
P.s. Det fasta telenätet brukar funka även vid strömavbrott! Om inte träd ramlat över ledningarna, och mobilens utsläpp minskar om man inte byter varje år: carbon-footprint-of-mobile-phone
(Statistik/Utsläpp) BLOGGPOSTA permalänk Miljöhäxan & masterna!

Both comments and pings are currently closed.

5 Kommentarer to “MILJÖHÄXAN & MASTERNA!”

 1. Johan Bonander skriver:

  Från http://troochpolitik.se/?p=1473
  DEBATT: Den energikrävande och hälsovådliga trådlösa tekniken måste minskas, skriver Kristna Socialdemokrater i Värmland som bland annat kräver att Telia slutar montera ned det fasta nätet.
  Kärnkraftsolyckan i Japan har lett till att Tyskland avbrutit planerade byggen av kärnkraftsverk och påbörjat en forcerad planerad avveckling av i dag existerande kärnkraftsverk. Tyskland går i bräschen för en utveckling som kommer att bli världsvid.
  Som en naturlig konsekvens av denna utveckling kommer mänskligheten att behöva ompröva sitt förhållningssätt till elenergi och i möjligaste mån välja teknik som drar minst ström.

  Ett sådant teknikval är tele- och datakommunikation. Vi vill kunna kommunicera och hela det moderna samhället är uppbyggd kring fungerande tele- och datakommunikation. Men trådlöst jämfört med kabel och fiber drar väldigt mycket mer ström.
  I världen finns i dag fyra miljoner basstationer för tele- och datakommunikation.
  Med nuvarande utbyggnadstakt är den siffran fördubblad bara inom några år. Redan i dag krävs el motsvarande tre kärnkraftsverk av Ringhals kaliber för att dessa basstationer dygnet runt ska sända och ta emot de mikrovågor den trådlösa tekniken bygger på. Inkluderas trådlösa routrar, länkar och sändare som ska kommunicera med dessa basstationer blir antalet kärnkraftverk som krävs mångdubblad.

  Fiberoptik och befintliga koppar­trådar kräver mindre än en bråkdel av motsvarande elkonsumtion för att ge betydligt högre hastigheter vad gäller datakommunikation än det trådlösa klarar av. Ytterligare en vinst med fiberoptik och befintliga koppartrådar är att denna teknik är konstaterat ofarligt för människan.
  Något vi definitivt inte kan påstå med det för mänskligheten oprövade greppet att mikrovågsbestråla oss själva, växter, djur, skog och natur med energikrävande trådlös teknik som i princip innebär att man låter en mikrovågsdimma täcka varenda kvadratcentimeter av vår tillvaro. En dimma som kräver mycket ström.
  I ivern att vi ska bygga ut och göra oss beroende av den trådlösa tekniken – en iver som förutsätter dels obegränsade resurser med elström, dels ett önsketänkande att mikrovågstekniken är ofarlig – monterar nu Telia i dag ner fullt fungerande stomnät av kopparledningar för tele- och datakommunikation.
  Vi kristna socialdemokrater i Värmland menar att detta är synnerligen ogenomtänkt.
  Vi ska minska vårt beroende av trådlös teknik som är energi­krävande och sannolikt hälsovådlig när det finns alternativ teknik som är såväl energisnål som garanterat säker för vår miljö- och hälsa.
  Vi kräver därför:
  • Ett omedelbart stopp av nedmonteringen av det fasta telenätet.
  • Att hela Sverige ska täckas av fiber­optik likt vi på 1940- och 1950-talen möjliggjorde att var och en genom statliga subventioner (Televerket) fick telefonkablar dragna till alla hem.
  • Att en plan tas fram för att så snart som möjligt göra oss mindre beroende av dagens energikrävande – och för mänskligheten och naturen – smutsiga trådlösa mikrovågsteknik så att så mycket trafik som möjligt går via kabel.

  Johan Bonander, Eva-Lena Gustavson, Nils-Gunnar Andersson, Rolf Jernstedt, Beatrice Holmgren, Richard Svensson
  Socialdemokrater för Tro och Solidaritet i Värmland

 2. admin skriver:

  Frågade Pär Holmgren, f.d. meteorolog, hur han ser på utsläppen från IT-sektorn och han svarade så här:
  Hej!
  Mycket svårt att beräkna. Globalt blir det mycket. Flygindustrin brukar
  ju ibland försvara sig med att internet orsakar större (dubbelt?)
  utsläpp än flyget.
  Men det beror ju egentligen inte på ITsektorn i sig, utan på att det
  mesta av elen globalt fortfarande kommer från kolkraft. Det blir alltså
  mycket stora utsläpp i exv USA och Kina. Här i Sverige beror det på hur
  man räknar. ”Grön el”, svensk/nordisk elmix, eller europeisk
  marginalkolkraft.
  /Pär
  P.s. På Pärs hemsida ser jag att han tillhör MM50 (se inlägget), och alltså är en av de miljömäktigaste i Sverige. Hm.
  http://www.parholmgren.se/

 3. Josef Boberg skriver:

  Den trådlösa tekniken-myntet har en förskräckande baksida – och då särskilt för barn och tonåringar – som jag ser det.

  Ingående i sak om vad jag grundar det på HÄR.

  I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har.

 4. [...] böneutropsapp, så de kan ha dem i mobilen? Fast att hojta är nog mindre energikrävande, se Miljöhäxan & mobilen! Foto: Taj Mahal i Indien fotoakuten BLOGGPOSTA permalänk Tråd i franska skolor! Inlagd i [...]

 5. [...] hos TCO! Samsung rankades högt i ett miljötest 2012: Miljögifter i mobilen, men Miljöhäxan menar att det blir miljövänligare med mer fast telefoni, bl a för att mobilmasterna slukar [...]

Subscribe to RSS Feed