https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

KBT MOT KLIMATÅNGEST?

Earth Hour eller systemförändring?

80-procent-av-Sveriges-unga-har-klimatångest, skriver Svd. Hm. Kognitiv beteendeterapi (KBT) torde väl funka lika bra mot det som mot  kemikalieångest (som jag skrev om häromdan). Man ska fokusera på vad man själv kan förändra, skriver en terapeft, och inte på vad andra gör. Fast själv blir jag rätt störd när jag ser hur man tänder eld på bilar och spränger hej vilt, medan jag själv sorterar mina sopor. Fast mängden sopor som genereras i vissa delar av världen är ett av de stora utsläppsproblem. Så är det inte dags för minst en Earth Day (eller Week eller Month) utan plastförpackad mat o.d?
Ett nytt utvecklingsparadigm?
Själv har jag precis tvättat håret i mörkret och noterat att färre av mina grannar hade släckt i år än tidigare. Fler-kvinnor-än-män-släcker-ned-ikväll, läser jag i vaxljusets sken (hm, det har väl flyttat in fler karlar då..?) samt att smart-belysning-ger-earth-hour-varje-dag. Är earth-hour-ett meningslöst jippo, undrar Svt. Professor Johan Rockström tycker det är bra att släcka, men hans forskargrupp anser att det behövs ett nytt sätt att tänka. Ekonomisk och social utveckling samt miljömässig hållbarhet måste flätas samman i ett gemensamt utvecklingsparadigm. (se sverigesradio). Han menar t o m att det finns vetenskaplig grund för detta. Hm, ett slags övergripande kognitiv beteendeterapi för jordens framtid, alltså! (En fördel är att KBT nu  t  o m funkar på distans.) (Se bilder earth-hour-2013) BLOGGPOST permalänk KBT mot klimatångest?

Both comments and pings are currently closed.

5 Kommentarer to “KBT MOT KLIMATÅNGEST?”

 1. admin skriver:

  Tips: Jag minskar min elförbrukning (och kostnad) genom att undvika apparater på stand-by samt skruva ur de proppar i proppskåpet som inte behövs under ex.natten eller när jag är borta. Då är det nästan bara elen till kyl- och frys som är aktiverad.

 2. Åsa skriver:

  Så som jag ser på det – det enda earth hour bidrar med är en möjlighet att reflektera över vad vi gör och varför.
  Att det ska väcka tankar och diskussioner om förändringar.
  Om det skulle ha någon som helst effekt är jag osäker på. Vi har diskuterat det på jobbet flera gånger. För vissa landar diskussionen kring medvetenhet, för andra om stearinljus är bättre eller sämre än en lampa.
  För att vi ska få en större förändring så håller jag med Rockström, vi behöver ändra vårt sätt att tänka.
  För mig innebär det att kunna tänka längre än våra basala känslor tillåter, dvs kunna ställa oss över dem.
  Jag upplever att debatten landar på en så känsloinfekterad nivå att vi inte kan få distans till dem, där kan KBT vara ett verktyg, att lära oss släppa känslor och fokusera på sakfrågan.
  Inte enda sättet men ett bra sätt, i mina ögon.

 3. [...] så spar vi massor med ström! Vá, är hon inte riktigt klok?! Hon behöver nog terapi (KBT-inlägg) (Nu för tiden bränner man ju inte häxor). Eller har hon en poäng? Hur mycket ström drar [...]

 4. [...] även mot sig själva. Huli-ganerna allstå. Förmodligen utan att fatta det. Skulle KBT hjälpa? (KBT mot klimatångest?) Eller fler fryshus? Bild: utbränd färdtjänstbuss från twitter via: friatider!  P.s. Det [...]

 5. [...] det större förändring. Ungefär så säger meteorologen Pär Holmgren: sr.se P.s. Hjälper KBT-mot-klimatångest? Nån som har kemikalieångest? Också? BLOGGPOSTA permalänk Hantera klimatångest! Inlagd i [...]

Subscribe to RSS Feed