https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

KATTEN SLIPPER KBT!

Allt fler katter blir deprimerade!

Nu-får-allt-fler-djur-lyckopiller och försäljningen har gått upp med 50 % under senare år. I ett Svt-inslag visas en katt med beteendeproblem som inte får kognitiv beteendeterapi (KBT) eller psykoanalys utan ett antidepressivt läkemedel. Katter har snart lika många psykiska åkommor som människor. Hm. Undrar om drabbade katter har samma genmarkörer som de som hittats hos människor med motsvarande åkommor. Kan  man rentav bunta ihop dem med folk i detta avseende och beror det i så fall på Misses miljögifter? Är det därför som KBT som rehab-inte-fungerar? Kan misslyckandet i Regeringens rehabiliteringsgaranti (som inte omfattar katter) bero på att den smärtproblematik man velat åtgärda ibland kan relateras till ett Medicinskt mysterium i knät eller i munnen eller typ TILT som arbetsskada? BLOGGPOST permalink Katten slipper KBT!

Both comments and pings are currently closed.

4 Kommentarer to “KATTEN SLIPPER KBT!”

 1. admin skriver:

  …nej, jag är ingen motståndare till KBT! Men varje metod har sin tid och plats.

 2. Ingvor skriver:

  Kan detta beteende gälla endast s k innekatter, som måste vistas inomhus hela tiden? I hemmet finns det ju så mycket gifter som fastnar på kattens päls och som den i sin tur slickar i sig då katten rengör sin päls.

  Såg en reklamfilm på tv där man sprejade ”god och fräsch doft” inte långt från sin hund, och vad kan komma efter detta? Stress, klåda i pälsen, på nosen, tassarna …

  Bevara oss från dylika ting och låt barn och djur slippa bli ”diskriminerad” i sin egna hemmiljö.

 3. Maya skriver:

  Hej! Vilken snygg misse!!! Min alldeles speciella kemikaliekatt som hjälper mig att veta vad som är bra eller dåligt! Kram

 4. Åsa rödfräs ;o) skriver:

  Intressant inlägg, synd att vi inte pratade om detta idag.
  Jag har arbetat inom ramen för rehabiliteringsgarantin, jag blev utbildad i den satsningen. Så jag har Landstinget att tacka.

  Jag har läst kritiken. Jag kan hålla med om att mycket inte blivit bra men jag håller inte med om slutsatserna.

  Rolf är känd i psykologsammanhang för att ha en förlegad syn och tar tillfällen att kritisera KBT när han kan. Det är synd, för KBT är mycket bra i så många fall. Ffa så är det KONKRET och inte abstrakt som andra terapiformer kan vara. Det är inte en känsla, någon överföring osv som gör pt beroende av terapeuten. Det handlar om ydlig inlärningsteori, strategier och att omsätta kunskap till praktik, att skapa tilltro till egen förmåga och arr lära för framtiden. Kan ha god effekt på få gånger. En handfull av mina pt med tex sömnstörningar blev helt bra på 3-4 sessioner.

  Jag vet dock inte om sjukskrivning är bästa måttet för att mäta utfallet. Mina patienter blir sjukskrivna längre ibland, för att de gör stora förändringar, man mår ofta dåligt i början av det, en del av terapin är att tillåta sig at.t må dåligt på vägen. Uppföljning på längre sikt, om de sedan blir sjukskrivna igen, om de klarar av sitt jobbet mättre, det framgår ju inte.

  Medicinering kan försämra effekten då vi(hjärnan) inte kan lära om lika bra om vi inte ”känner”. Om vi står ut med en jobbig situation och kan hantera det sker en inlärning och vi kan bli mindre stressade/rädda/oroliga.

  Intressant som sagt – ett ämne som väcker känslor ;o)

  kram Åsa

Subscribe to RSS Feed