https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

VÄRSTINGAR I VAGGAN!

Skandalämnen i barnmadrass!

Det cancerframkallande flamskyddsmedlet Tris, som blev ökänt på 1970-talet efter den s.k. pyjamasskandalen*, finns nu i barnmadrasser. Det upptäcktes av tidningen Chicago Tribune vid ett test av 27 baby-madrasser, där Tris, i avsevärd mängd, återfanns i 11, samtliga tillverkade i Kina. Det anses allvarligt då bebisar tillbringar mycket tid i vaggan. Två andra madrasser innehöll en besläktad värsting-kemikalie. 
Säljs dylika madrasser i Europa? 
Tris-varianten TCEP kan finnas i importvaror (fira). Den listas i Kandidatförteckningen (där jag får triss i Tris), vilket innebär att konsumenten har rätt att på begäran få veta om ämnena finns i en viss vara. Hur det förhåller sig med icke ”värsting”-listade varianter som TDCPP o. TCPP vet jag inte. Och visst säljs det babymadrasser med flamskyddsmedel i Sverige. Se uppföljningen samt Besvär av Ikea-madrass.P.s. Tris kan också finnas i din giftiga bilbarnstol
*) I slutet på 70-talet påträffades 2,3-dibromopropanol i urin från barn som använde pyjamasar som impregnerats med Tris(2,3-dibromopropano)l-fosfat ncbi. Tris förbjöds inte utan togs frivilligt bort ur pyjamasar! ( BLOGGPOSTA permalänk Värstingar i vaggan!

Both comments and pings are currently closed.

4 Kommentarer to “VÄRSTINGAR I VAGGAN!”

  1. [...] på förbjudet antimögelmedel hittat i kläder! P.s. Bädden köptes i Frankrike (Vertbaud), men Värstingar i vaggan förekommer även här o. inte minst i USA! Catrine är inte ensam. Mer senare. BLOGGPOSTA [...]

  2. [...] (DET ÄR REA NU!) Ps. Läs även om det förbjudna ämnet TRIS som hittats i barnmadrasser i USA (inlägg), men som inget har att göra med Hästens eller hästar… (svd) BLOGGPOST permalink Häst i [...]

  3. marja skriver:

    men vad SKA man välja för madrass till baby o barn ???

  4. admin skriver:

    Återkommer snart om det, Marja!

Subscribe to RSS Feed