https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

NÄSAN FICK NOBELPRISET!

Hälften av G-receptorer i luktsinnet!

Idag var det Nobelprisutdelning, bl a av priset i (bio)kemi som handlar om sinnrika mottagare på cellytorna, s.k. G-proteinkopplade receptorer, varav över hälften finns i luktsinnet hörde jag i ett radioprogram. Något förvånande! Åtminstone när det gäller människor, men luktsinnet lär vara det evolutionärt äldsta sinnet (leffingwell). Men de gener som styr några av recptorerna hos oss kanske är avslagna?? Hur som helst så tycks vissa av dem hos somliga vara extra påslagna -  se Nobelprisfunderingar.  
År 2004 gick Nobelpriset i medicin till kartläggningen av de mest grundläggande mekanismerna för hur luktsinnet fungerar. Finns det andra receptorer än de G-protein kopplade i luktsinnet som f.ö. sitter mer i hjärnan än i näsan? (Se även kap. Luktelligens i ”kemikalieboken” ovan). 
Nobelpris i kemi 2012 BLOGGPOSTA permalänk Näsan fick Nobelpriset!

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed