https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

MILJÖGIFTER I MOBILEN!

iPhone har förbättrats visar nytt test!

Skriv inget dåligt om min älskade filifån, ber Lisa, och det är nog många som inte vill läsa nåt negativt om sin smartphone, men resultatet av en ny undersökning av 36 moblier visar hur viktigt det är att telefonerna återvinns rätt och inte byts ut för ofta, då det är främst vid tillverkning och när de kasseras som gifter frigörs, menar man. Ett kretskort kan inne-hålla över 40 kemikalier, t ex kvicksilver, bly, kadmium, brom* o. klor*.
Motorola Citrus var den minst giftiga mobilen, följd av iPhone 4 S and LG Remarq.
Den nya iPhone 5 hamnade på 5:e plats och dess främsta konkurrent, Samsung Galaxy S III, på 9:e plats .  Samsung rankades högst bland tillverkarna, med 4 sina senaste modeller bland de bästa. Den mest gifitga telefonen i testet var iPhone 2G! healthystuff 
Hm, vilken modell var det jag reagerade på för ett par år sen när någon som satt intill mig (vid två olika tillfällen) började använda sin nya smartphone? Nu märker jag inte av dem. Avges inte längre några kemikalier till luft och hud, typ triclosan? (inlägg)
*) Endast grundämnen testades, så det rör sig nog om ämnen som manipulerats med brom eller klor, t ex bromerade flamskyddsmedel. BLOGGPOSTA permalänk Miljögifter i mobilen!

Both comments and pings are currently closed.

En kommentar to “MILJÖGIFTER I MOBILEN!”

  1. [...] mer om smartphone-galaxy-s4 hos TCO! Samsung rankades högt i ett miljötest 2012: Miljögifter i mobilen, men Miljöhäxan menar att det blir miljövänligare med mer fast telefoni, bl a för att [...]

Subscribe to RSS Feed