https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

IMPREGNERING I HJÄRNAN!

Teflonliknande kemikalie blir miljögift i kroppen! 

Om vi vill kunna springa omkring i regnet utan att bli blöta, steka i non-stickpanna, ha reptåliga glasögon och en fläckavvisande soffa, måste vi då vara beredda på att betala ett pris i form av ex. störd fertilitet och förstorade leverceller, som är de hälsoproblem som främst förknippas med impregneringsämnen, s.k. PFAS (eller PFC)? Eller är det nån annan som betalar? 
Omvandlas från skidvalla i kroppen!
Visserligen har de giftigaste och mest svårnedbrytbara, PFOS och PFOA, förbjudits respektive avvecklas, men de tillverkas fortfarande i Kina och snällare impregnering, t ex FTOH, som nu ofta används i ex.  skidvalla kan omvandlas till PFOA i kroppen, vilket medför en ökad risk. Det har forskaren Helena Nilsson, visat. (miljöoaktt) (oru)
Forskningsbehovet diskuterades
Jag har tidigare intervjuat Nilsson (Skiddoping) och förra måndan del-
tog hon (liksom jag) vid Naturvårdsverkets konferens ”Riskbedömning-av-perfluorerade-ämnen”, där den svenska perfluoreliten diskute-
rade Daniel Borgs (från KI) PFAS-presentation.
23 PFAS i oss!
Man har hittat 23 (av 800) PFAS i den svenska befolkningen, men allmänbefolkningen är, enligt Borg, trots detta inte i riskzonen när det gäller levertoxicitet och fertilitetsstörning, bara vissa grupper. Hm, så då är lugnt även om man råkar bo i ”toxiska Tullinge”, men knappast i Mid-Ohio Valley (där det pågår en PFOA-relaterad rättsprocess) och hur är det med övriga hälsoeffekter, t ex sänkt immunförsvar? Vaccin & kemikalier Och vad händer om ämnena hamnar i hjärnan, vilket de enligt Urs Berger vid ITM (Stockholms Universitet), kan göra. Åtminstone i måshjärnor*! PFASs gull Suppl 
PFAS i våra hjärnor?
Våra-hjärnor-ar-som-hönshjärnor, skriver Svd. Funktionellt likartade alltså.
Hamnar PFAS även i våra hjärnor, frågar jag Berger i en telefonintervju. – Ja, det är mycket troligt, blir svaret. Finns den fett- och vattenavvisande’ funktionen kvar då? -Ja, det gör den! Kroppen kan tro att det är naturliga fettsyror och bygga in dem i cellväggarna. Hm. Mer senare.   
Från sportbutik till vatten?
Åter till mötet och måsarna som lever på fisk. -Men hur hamnar PFAS i vattnet, frågade någon. Via luften, svarade Berger. Från tillverkning och användning. -Man har uppmätt förhöjda halter PFAS i luften i sportbutiker, sa Helena Nilsson. (Och hur är det i barn-butiker? se Perfluorerad polare)   
Synergieffekter, distribution och styrmedel!
Synergier (Giftiga giftermål) med andra typer av ämnen kan inte uteslutas, sa Borg, dock inte mellan olika PFAS eftersom de är alltför likartade. Av samma skäl kanske det inte behövs forskningsdata för alla. Däremot behövs det mer information om hur ämnena distribueras i kroppen, tyckte flera, samt om hur mycket PFAS som finns i omlopp, tyckte jag. Små mängder (typ i perfluorerad polish), behöver inte anmälas till produktregistret (där 20 ton finns registrerade) och möjligheten att införa fler politiska styrmedel diskuterades. Men även om det skulle införas begränsningar så kommer ämnena att finnas kvar länge, särskilt i atmosfären där några stannar i tusentals år som de potenta växthusgaser de är (Kemikalier & klimat).
P.s. Se svar från OBH Nordica i kommentar till keramisk stekpanno Foto: Helena Nilsson, Daniel Borg, mås (fotoakuten),  skidvalla BLOGGPOSTA permalänk Impregnering i hjärnan!

Both comments and pings are currently closed.

4 Kommentarer to “IMPREGNERING I HJÄRNAN!”

  1. Johan Grönlund skriver:

    Här har du lite läsning inför helgen ;)
    Över en miljon dör vid produktionen och användningen av kemikalier varje år. Sjukdomar kopplade till kemikalier är den femte vanligast dödsorsaken i världen numera.
    http://www.unep.org/newscentre/default.aspx?DocumentID=2694&ArticleID=9266&l=en

  2. [...] av nonstick-ämnen som inte  är lika farliga, men som kan brytas ner till PFOA i kroppen. (Impregnering i hjärnan) Vattentäkter i Sverige I Uppsala oroas man över teflonliknande-amnen-i-dricksvattnet (upp [...]

  3. [...] fötterna, helt i enlighet med det nyliga brevet till Brussel, för ingen vill väl ha Impregnering i hjärnan! BLOGGPOSTA permalänk Gore-Tex klimatkontroll.. Inlagd i Okategoriserade | Tags: Gore-Tex, [...]

  4. [...] de miljöskatter som föreslås . Skidvalla innehåller farliga ämnen som kan hamna i snön, eller i hjärnan? År s.k. skiddoping rentav onödig? Är det en myt att den ger förbättrad glidförmåga [...]

Subscribe to RSS Feed