https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

SVULLEN AV SPARLAMPA!

Lågenergilampa smälte och stank kemikalier!

Så här skriver Anna-Karin i ett mail: ”Jag har läst din bok med stor behållning, men har den inte i helt färskt minne. Jag undrar om du då eller senare skrivit nåt mera om energisparlamporna? Verkar ju som att det blir en total miljö-
katastrof av detta vansinnesprojekt. Jag har själv delvis använt lågenergi-
lampor, men nu bytt tillbaka till glödlampor.
Temperaturen ökade…
Jag märkte nämligen till min fasa att temperaturen inne i en lampkupa på köksväggen fått ljusrören i lampan att smälta; det stank av kemikalier då jag öppnade kupan och jag insåg att jag nu äntligen kan ha en förklaring till varför jag i över ett år (eller sen jag bytte till energisparlampa i köket) har plågats av diverse besvär (jag sväller, samlar vätska, har lågt blodtryck och andra förgiftningssymptom). Vet du om det möjligen finns mera information att tillgå om just den här problematiken?
Tack för ditt engagemang i de här frågorna. Jag är själv frilansjournalist och har tidigare bott i Kina. Där ser man otroliga saker, men skrämmande är också den bristande kontrollen från t.ex. tullens sida för varor som förs in i EU. Ytterligare ett område där EU-systemet i mitt tycke felar.”
Förekommer sånt här ofta?
Var det nåt fel på just den här lågenergilampan, undrar man. Kanske frigjordes typ fenoler (som luktar starkt) och kvicksilver som inte har någon lukt för människan. Forts. följer!
Tidigare inlägg: Skallig av lågenergi! BLOGGPOSTA permalänk Svullen av sparlampa!

Both comments and pings are currently closed.

8 Kommentarer to “SVULLEN AV SPARLAMPA!”

 1. admin skriver:

  Anna-Karin tillägger: ”I mitt fall så var lampan och lampkupan i badrummet i skick, men lampkupan i köket är mindre, så den i princip bara omsluter lampan (en gammaldags modell, ganska tjockt glas i kupan). Tänkte därför att temperaturen har blivit för hög inuti, men å andra sidan tror jag nog inte det nånstans varnas för hur mycket tomrum det ska vara kring en iskruvad lågenergilampa. Tror faktiskt det var en holländsk kedjas eget fabrikat, Hema”

 2. Berit N skriver:

  Kvicksilverlampor är ett fruktansvärt vansinne!

  Man ska inte ha lågenergilampor i täta kupor men det får man INTE veta av ansvariga myndigheter eller liknande utan det är sånt man råkar hitta på Internet! (Hittar jag en källa lägger jag hit den den)

  Vad som hände med min gubbes skrivbordslampa för en tid sedan vet jag inte riktigt, men det hade i alla fall blivit för varmt där med så i varje fall nån del hade smält. Han sa att själva lysröret var helt när han bar ut det men något utanpå hade smält – trots att den lamp”kupan” var luftig.

  Jag går mest varje dag och retar mig på människan som lobbade bort våra vettiga lampor så vi fick den här skiten!

 3. Berit N skriver:

  Jag har inte hittat någon källa än, men jag har varit medveten om länge att jag inte ska ha HG-lampor i mina kupor i kök och badrum (den gammaldags runda typen). Undrar var jag fick det ifrån. Kanske filmerna på Youtube om riskerna med dessa lampor. Det finns massor av varningar där men jag tänker på några vissa filmer som jag sett mycket och laddat ner. Återkommer (nog) med länkar. ;-)

 4. Berit N skriver:

  Del 1: http://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=40533&cpage=1#comment-12371

  Det finns alltså fler delar. Men dessa handlar mest om hur huden kan skadas av vissa lampor, så chansen är inte så stor att vi får veta nåt om täta kupor.

 5. Berit N skriver:

  Förlåt, fel länk, här den rätta: http://www.youtube.com/watch?v=6CVLa_tRslY

 6. [...] som blev uppsvälld av en lågenergilampa, skriver:  ”Det var när jag såg denna tyska ZDF-dokumentär i förra veckan som [...]

 7. [...] det är perverst att tvinga konsumenterna att ta hem giftigt kvicksilveravfall. Tid.inlägg: Svullen av sparlampa  BLOGGPOST permalänk Perverst lampförbud? Inlagd i Okategoriserade | Tags: EU, glödlampan, [...]

 8. [...] Ingen svensk text och ingen visste vad den innehöll. Se även Sverigesradio och Svullen av sparlampa! P.s. Det var nog en vanlig glödlampa för det stod ”Change now” på den och Hg är [...]

Subscribe to RSS Feed