https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

SJUK AV PLASTFYLLNING!?

Blev frisk när kompositfyllning togs bort! 

Plastbit togs bort – då blev Bernt frisk. Bernt hade råkat tugga sönder plastfyllningen och redan i tandläkarstolen när den avlägsnats kände han sig bättre efter att länge ha varit svårt sjuk med högt blodtryck och extrem orkeslöshet. Tandläkaren menade att orsaken var en dåligt härdad plastfyllning, som var ruggad på ovansidan och läckte gifter. 
Ingen plast härdar helt
Plast som härdas i munnen kan vara till hälften ohärdad och läcka giftiga s.k. monomerer och/eller tillsatsämnen. Kanske är David överkänslig mot akrylater? Fyllningen var en s.k. Heliomolar (den komposit som jag misstänker att jag blev fet av, se ”kemikaliebok”) Bernt kanske skulle må bra av Klimatsmarta fyllningar?  BLOGGPOSTA permalänk Sjuk av plastfyllning!?

Both comments and pings are currently closed.

4 Kommentarer to “SJUK AV PLASTFYLLNING!?”

 1. Elin skriver:

  Tänk va härligt om de kunde fixa nya tänder med stamceller eller något :) Ingen mer rotfyllning. Ut med tanden och in med en ny riktig tand :D

 2. Inger skriver:

  Sjuk av plastfyllning! (ta bort frågetecknet ovan)

  Vår son blir sjuk av plastfyllningar. Han svullnar upp i ansikte, händer och fötter (Quinks ödem) och detta sitter i under minst ett halvt år efter det att plastfyllningen tagits bort. I dag har han enbart amalgamfyllningar och det fungerar utmärkt. Men trots att jag som mamma har varit i kontakt med miljödepartementet och kemikalieinspektionen valde man att förbjuda amalgam helt även i sjukhustandvården vid halvårsskiftet 2012. Enligt Astma- och allergiförbundet är han långt ifrån ensam om reaktioner på plastfyllningar. Även tandläkare blir påverkade och nu anser man att gravida kvinnor inte skall låta laga sina tänder med plast under graviditeten, eftersom plasten läcker ut Bisfenol A.

  Det man måste hoppas på nu är företaget Doxa AB, som för några år sedan marknadsförde fyllningsmaterialet Doxadent. Företaget valde själv att ta bort Doxadent från marknaden eftersom tandläkarna tyckte att det var svårt att hantera och de som fått materialet inte tyckte att det var tillräckligt estetiskt tilltalande. Doxadent visade sig dock vara ett bra och hållbart material som inte hade vare sig amalgamets eller plastens biverkningar. Doxa tillverkar i dag andra dentala produkter, men inget lagningsmaterial.

  Tilläggas bör att andra tandfyllningsmaterial som till exempel keramik, sätts fast med en sorts cement som också innehåller plastmaterial. Detta är alltså inte heller något alternativ för den som är plastallergiker.

  Jag föreslår att alla som blir allergiska av plast, alternativt inte vill ha Bisfenol i munnen, tar kontakt både med Doxa och med närmaste tandläkare. Många tadndläkare är inte alls glada åt plastfyllningarna. Kanske de duktiga utvecklarna på Doxa kan få fram ett likvärdigt lagningsmaterial som Doxadent igen om de får veta att vi är många som vill ha tillbaka Doxadent eller motsvarande utan vare sig plast eller amalgam.

 3. Berit N skriver:

  Det här är ju ruggigt! Man kan ju gå med plast länge och inte veta vad som är felet, när man mår dåligt. I varje fall jag har svårt att dra slutsatser. Ja, nu fanns inte plastfyllningar när jag fick min ms – däremot mycket amalgam – men jag har ju fått ett par sjukdomar till på senare år. Och många konstiga symptom.

  Jag har inte hängt med på varför vi inte får använda Doxadent, hoppas vi kan få tillbaka det materialet. För det har alltså använts? Hur länge, hur mycket? Bara som test?

 4. Joakim skriver:

  Inger !
  Du nämner inte vad sorts plastfyllning din son får.
  De flesta plaster ”kompositer” har mycket giftiga ämnen och vissa mindre i innehållet och om inte tandläkaren kan jobba med materialet som tex att härda ordentligt läcker plasten gifter.
  Berätta gärna vad sorts plast som använts och hur lång tid den är härdad och hur tjocka lager som är lagda så kan man enklare avgöra om tandläkaren vet vad han gör.
  Många gånger används en giftigt klister ”bonding” av ren okunskap.
  Nej amalgam är inget alternativ då det med tiden ger irrevisibla ”ej reparerbara” skador.

Subscribe to RSS Feed