https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

KOMMUNALA FTALATER!

Plastmatta & parfymtvång i kommunal bostad!

En sydkoreansk studie som genomfördes under åren 2006-2008 visar att fosterexponering för ftalater  oåterkalleligt kan påverka den mentala och psykomotoriska utvecklingen hos bebisar, särskilt pojkar. Ju högre  ftalatbelastning hos mamman desto sämre motorisk och kognitiv utveckling hos bebis-pojkarna som undersöktes vid 6 månaders ålder. Anledningen kan vara att ftalater verkar som anti-androgener, dvs motverkar det manliga könshormonet. (ehp03.niehs) Men även flickor kan få ADHD-liknande symtom av ftalater, se mammas mjukgörare. Ftalater finns bl a i syntetdoft och PVC-plast.
Kommunens ansvar!
Det positiva är att ftalater är kortlivade i människor och att man därför själv kan påverka sina ftalat-nivåer. Förutsatt att man inte bor i ett kommunalt bostadsbolag förstås, för dom tycks älska ftalatspäckad golvbeläggning (plastmatta*) som kan hamna i urinen på bebisar (åtminstone  i Värmland) och vissa, t ex Sollentunahem, har t o m obligatorisk fördosering (överdosering?) av doftande tvättmedel och sköljmedel* i maskinerna i tvättstugan, vilket uppdagades när jag träffade en av de boende, som inte skulle haft en chans att ta sig in i kommunhuset i Oklahoma (pistol ja – parfym nej). Har du glömt skölja kläderna, frågade jag, men stanken visade sig vara kommunal. Borde inte kommunala bostäder bli lika giftfria som förskolor ska bli 2018, och hur är det med övriga arbetsplatser? (Läs om hur miljökonsuten Xenia har det på sin i Kemikaliekänslig)
*) Se ”kemikaliebok” ovan! (Foto: forbo linoleum). BLOGGPOST permalink Kommunala ftalater!

Both comments and pings are currently closed.

2 Kommentarer to “KOMMUNALA FTALATER!”

  1. [...] bor i New York och 1/3 utvecklade eksem före 2 års ålder. Ännu en anledning att minska de Kommunala ftalaterna, eller har man använt nåt annat i den plasten? Se nästa inlägg! (Dum dermatolog) BLOGGPOST [...]

  2. [...] (Cissi som side-kick)  F.ö. undrar jag om man kan bli kriminell även av välling eller av kommunala ftalater fo  BLOGGPOST permalink Flamsäkrad & kriminell? Inlagd i Okategoriserade | Tags: ADHD, [...]

Subscribe to RSS Feed