https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

PISTOL JA – PARFYM NEJ!

Förbud mot parfym i statlig arbetsmiljö i USA!

I vissa delar av USA är det ingen som blinkar om man tar med ett vapen till kontoret, men man måste se upp med att ta med sig Hermes, Chanel eller ens Old Spice. Då ett ökande antal amerikaner lider av medicinska problem när de ofrivilligt utsätts för parfymämnen, och myndigheterna har tvingats betala tusentals dollar i kompensation, förbjuder man konstgjorda dofter, oavsett om det är dyra parfymer eller billig kologne.
50 millioner allergiker har tvingat fram ett informellt påbud som strider mot konstitutionen! Frihet att uttrycka sig är en rättighet i USA, men när allt fler får problem måste man agera. De som drabbas värst är människor med MCS* och astmatiker.
”Allergivarning! Inga dofter, tack!” står det på statshusets port i
Oklahoma. Den som har sprayat på sig nåt innan han/hon har lämnat hemmet ombes vänta i ett allmänt utrymme och träffa den person man avtalat tid med där. Då slipper man ta känsliga anställda till sjukhuset. Det kan vara svårt att avgöra hur mycket en person får dofta, och i vissa delstater tillämpas striktare regler. På statlig nivå, vid ”US Census Bureau”, infördes ett förbud att ha doft på sig för alla anställda på alla kontor. Allt detta och mer förmedlar The Independent: bring-your-guns-but-leave-your-perfume-at-home (fotoakuten)
*) multipel kemisk känslighet (Norsk miljöintolerans) BLOGGPOST permalink Pistol ja – parfym nej!

Both comments and pings are currently closed.

9 Kommentarer to “PISTOL JA – PARFYM NEJ!”

 1. Lisa skriver:

  Så står det faktiskt på kommunhuset i Orust Kommun också där flera MCSare jobbar. Det är väl bra när de fler är på G efter mögelskolan i Henån?

 2. I.G. skriver:

  Väldigt goda nyheter! :)

  Hur får vi ett förbud i Sverige?

 3. Sara skriver:

  Ju mindre man doftar själv ju känsligare blir man. Så upplever då jag det! En del personer stinker verkligen parfym och lämnar sin odör länge efter de gått.

  Hur ser du på badrumsrenovering? Vi måste renovera vårt badrum och vill göra det så giftfritt som möjligt. Men det är inte enkelt.

  Sätter man kakel och klinker så har man giftigt tätskikt/primers och kakel och fog andas så då har man skiten i sitt badrum.

  Sätter man plastmatta med ftalater och PVC så har man ett mysigt och rätt giftigt badrum :-(

  Vad är giftigast och värst av dessa två alternativ? Vet du det?

  Det finns en ekologisk giftfri primer men den är inte godkänd av försäkringsbolagen i Sverige så den kan man inte använda :-(

  Det finns lite andra lösningar som betong, glas och tadelakt som är giftfria men samtidigt svårt att veta hur man ska göra och var man får tag i någon som är villig att göra det åt en.

  HJÄLP! Du som kan allt om gift har du några förslag?

  Tack för en bra blogg!

 4. admin skriver:

  Hej Sara
  Badrumsrenovering är knepigt (och jag har varit med om det ett antal gånger men tyvärr kan jag inte allt). Viktiga faktorer i sammanhanget är årgången på det ursprungliga badrummet respektive bostaden och hur rummet är konstruerat. Vad är det t ex för material i väggarna? Personligen skulle jag aldrig sätta in en plastmatta, av flera skäl. //Mvh

 5. Sara skriver:

  Tack för svar!

  Det sitter en plastmatta och plasttapet i badrummet som är sen 1974 då huset byggdes. I väggarna tror vi att det är spånskiva.

  Så du menar att kakel och klinker är bättre?

  Mvh/ Sara

 6. admin skriver:

  Du vill ha ett badrum där ytskikten avger så lite kemikalier som möjligt, med skydd mot fuktskador enligt gällande regler. Om badrummet redan är fuktskadat måste allt organiskt material som kan ha angripits tas bort, inklusive spånskivor. Äldre plastmattor i badrum kan vara rätt hårda och torde därmed inte avge lika mycket ftalater (längre) som mjuka nyare plastgolv som innebär en större risk. Min erfarenhet är att klinkergolv och kaklade väggar emitterar färre gifter när allt är klart förutsatt att det är fackmannamässigt gjort. Dessutom är det snyggare, hållbarare och känns fräschare. Ett alternativ till kemisk underbehandling är att använda glas i väggarna, se länk nedan. Bra ventilation är viktigt. Primer och tätskikt är pest och pina. Vad heter den primer som inte är godkänd och varför är den inte det? Man bör hålla sig borta medan arbetet pågår om dylika material används.
  På en ekobyggmässa såg jag ett alternativt mineraliskt material för badrum som verkar intressant. Klicka på ordet foto 5-6 rader ner i följande länk: http://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=5444 Har inte kollat upp det ytterligare.
  Här kan du få fler tips och hitta kontakter: http://www.ekobyggportalen.se/badrum/ Lycka till!

 7. Sara skriver:

  Tusen tack för svar! Det lutar nog åt att det blir kakel och klinker + panel på väggarna som man inte behöver ha någon fuktspärr på.
  Vi åker nog till vår fjällstuga och bor där under tiden sen får vi be byggarna att ventilera under tiden de jobbar.

  Min man pratade med mannen som äger http://www.decomaterial.se/web/start och det var han som pratade om primern som inte är godkänd. Maken fick aldrig reda på vad den heter.

  Vi bor i norra norrland och jag vet inte vad det skulle kosta att få någon att komma hit och göra vårat badrum med material från Deco annars hade ju det varit ett bra alternativ.

  Tack för all hjälp och tack för lycka till :-) Det lär behövas!

 8. [...] Guidelines-help-ID-toxic-home-products Fast användningen av parfym begränsas ju ( hPistol ja- parfym nej!) Fast med tanke på att det används mer kemikalier i USA än i Europa (är det 45 [...]

 9. [...] träffade en av de boende, som inte skulle haft en chans att ta sig in i kommunhuset i Oklahoma (pistol ja – parfym nej). Har du glömt skölja kläderna, frågade jag, men stanken visade sig vara kommunal. Borde [...]

Subscribe to RSS Feed