https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

TITANFRITT SOLSKYDD?

Solkräm utan titandioxid, parfym & nanopartiklar?

Min Planet (WWF) har testat-ekologiska-solprodukter som man enligt uppgift inte får reumatism eller cancer av  och det kan ju vara en fördel att slippa bli infertil av parabener! (dagsmeja)
Parfymfri eller inte?
”Den luktar bara svagt och det luktar gott och fräscht”. tycker Sagogrynet. ”Någon egentlig parfym används inte”, skriver Min Planet, men 4-barnsmamman Lisa som blir jättekonstig av krämen är av en annan åsikt: -Den är parfymerad, innehåller okänd ‘parfum’ samt tre doftämnen, limonen, linalool och citronellol, som måste deklareras i EU, för att de är så allergiframkallande. Hm, dofterna i fråga, är s.k. naturliga ämnen, och jag är inte allergibenägen!
Utom när det gäller titandioxid (TiO2) som används som fysikaliskt solfilter! TiO2 är ett vitt, luktlöst pulver som framställs ur malm som innehåller lättmetallen titan, som ca 4 % visar sig vara allergiska mot i melisa-test. (m-titan). 
Titandioxid är naturligt, enligt naturligtsnygg!
Men den zinkoxid som är typ förbjuden* i solskydd är också naturlig. Men blir farlig när den utsätts för solljus (sunscreen). Det kallas fototoxici-
tet. Men gäller inte det även titandioxid (infhealth)?
Nedbrytande på bilrutor!
Man använder ett tunt skikt av titandioxid på bilrutor, fönster och husfasader för att organiska ämnen skall brytas ner när det utsätts för ljus, skriver docent Mats Hanson (tf.nu). Det är fria-radikaler som gör jobbet (precis som när det gäller zinkoxid). Bryts vi också ner, är frågan (vi är ju typ lite organiska)? 
TiO2 kan överbelasta kroppen, så att avgiftning av tungmetaller försvåras, föreslår någon. Är det därför som så många amalgamskadade** hysteriskt läser innehållsförteckningar för att slippa TiO2, vars förekomst i läkemedel diskuteras på MS-portalen. TiO2 finns även i kosttillskott, mat, målarfärg samt bildas på ytan av titanimplantat. F.ö. kan TiO2 (liksom amalgam) vara förorenat med nickel.
Nobba nanopartiklar!
När TiO2 förekommer som pyttesmå nanopartiklar kan det vara cancerframkallande, skriver australiensiska  Today och  Svd (2007). Men nyteknik (2009) tycks inte se några större problem med det, men i ovannämnda Eco Cosmetics förekommer ämnet i alla fall inte i nanoformat. Dock tycks det råda oenighet om vid vilken partikelstorlek TiO2 och zinkoxid är farliga, se *)
Nu känner jag mig lite befriad som har kommit på att solen nog är nyttigare än kemikalier på huden som reagerar när de kommer i kontakt med sol/ljus,” meddelar känsliga Lisa, som satsar på solhatt och kokosfett. Själv satsar jag på naturliga oljor som jag både kan äta och smörja mig med. Och skugga, eftersom för mycket sol ökar mängden fria radikaler!
Det finns solkräm med brunalg  skriver Naturligtsnygg. Men var?
*) zinkoxid förekommer i ex. badgers. Se Läkemedelsverket/Nytt/zinkoxid (själv använder jag det på trägolv så att de ska hålla sig ljusa..) **) se sist utredn.: regeringen + kommentar nr. 4 i fib
P.s. För övrigt undrar jag om nån har kollat upp Bamse, det Svanenmärkta solskyddet-för-barn (se bild) eller har provat solkräm mot råttor? BLOGGPOSTA permalänk Titanfritt solskydd?

Both comments and pings are currently closed.

7 Kommentarer to “TITANFRITT SOLSKYDD?”

 1. Maritha skriver:

  Hej, kanske det här kan vara till nytta?!
  Hur betedde vi oss på stenåldern? Det hävdas ju emellanåt att vi är stenåldersmänniskor. Det är nog sant i många avseenden med vår miljö har ändrats med miljöförstöring, tillsatser i mat och matens näringsinnehåll, hela skönhetsindustrin och så mycket mera.
  Själv har jag tagit intryck av Dr Mercolas insatser vad gäller nyttan av solen för att producera D-vitamin, som ju också är ett hormon och visat sig förhindra och tom bota cancer mm.
  De bästa och hälsobringande solstrålarna inträffar mellan kl.11 och kl.14, alltså mitt på dagen och består övervägande av UVB (B för bäst). t Tidigare och senare under dagen dominerar UVA, som inte är bra.

  Själv mår jag bättre av måttliga doser sol och haft förmånen att tillbringa tid i tropikerna om vintrarna. Har lärt mig att långsamt bygga upp en solbränna som skydd. Första dagarna vistas jag oskyddad i solen 10 minuter, promenerande 5 minuter uppför stranden och sedan 5 minuter tillbaka, resten av tiden vistas jag i skuggan. Idealiskt är att öka denna tid till 20-30 minuter för att få optimal vitamin D produktion. Att ligga och steka sig i solen är ju bara jobbigt! Använder ingen skyddskräm eftersom detta förhindrar vitaminproduktionen.
  Dr Mercola skriver att ett ämne bildas på huden vid solexponering som under en 48 timmars lång period omvandlas till D-vitamin och därför inte bör tvättas bort med tvål. Han rekommendera därför dusch och användning av tvål endast i de intima delarna armhålor. Detta har ju dessutom fördelen med att inte torka ut huden.
  Jag använder endast ekologisk, kallpressad kokosnötolja som hudkräm ansiktskräm, förutom en bra ögonkräm eftersom huden runt ögonen är 1/5 så tunn som i övriga ansiktet. Kokosolja är ju underbar i matlagning också. Den härskar först vid 400 grader Celsius ( smör vid 200C och andra vegetabiliska oljor vi mycket lägre temperaturer och bör inte användas vid stekning) Och den underbara doften!!
  (OBS: det är inte samma som det kokosfett som finns att köpa i livsmedelsaffärerna och som används till ischoklad!)
  Tycker om att förenkla livet, det är ju nog komplicerat som det är ;) , och kokosolja fungerar utmärkt: inga tillsatser, har positiva egenskaper på immunförsvaret och även på sköldkörteln (som ju är en del av immunförsvaret), kan köpas på nätet så jag slipper in till stan.
  Det vi sätter på huden hamnar ju även i kroppen och kokosolja anses vara en ”Superfood”! Det finns mycket att läsa på nätet!
  Rekommenderar Dr Mercolas entimmes föredrag och hans text och D-vitamin! Vad jag skrivit ovan är vad jag fått ut och vad som fungerar för mig. Kanske ni kan hitta andra godbitar eller nyare rön.
  Vänliga hälsningar,

 2. admin skriver:

  Tack Maritha
  Att solens strålar skulle vara som nyttigast mitt på dan hade jag ingen aning om. Trodde det var tvärtom. Har du någon länk till denna information och gärna även till Mercolas föredrag?
  Du tror alltså att en långsamt uppbyggd lagom solbränna skyddar från skadliga solstrålar och i förlängningen även mot hudcancer?

 3. Marita Moosman skriver:

  Hej!
  Nu är det så (tror jag) att man måste prenumerera på Dr Mercolas nyhetsbrev för att se hans artiklar. Det kommer ungefär tre stycket i veckan. Visst kan man kopiera en artikel och sända den.
  Här är länken till hans video om vitamin D.
  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/12/16/my-one-hour-vitamin-d-lecture-to-clear-up-all-your-confusion-on-this-vital-nutrient.aspx
  Försöker med en annan länk
  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/11/20/deadly-melanoma-not-due-vitamin-d-deficiency.aspx

  Här är artikeln om att hudcancer sannolikt orsakas av UVA strålning och brist på skyddande D vitamin som bildas i huden vid UVB exponering:
  The rising rates of melanoma documented over the last three decades are not due to sun exposure as often stated; researchers instead believe they are due to an increase in diagnoses of non-cancerous lesions classified, misleadingly, as “stage 1 melanoma”. Exposure to sunlight, particularly UVB, is protective against melanoma — or rather, the vitamin D your body produces in response to UVB radiation is protective
  Optimizing your vitamin D levels through proper sun exposure or use of a safe tanning bed can reduce your risk of skin cancer and as many as 16 different types of cancer
  The sun is your best source of vitamin D because when you expose your skin to sunshine, your skin synthesizes vitamin D3 sulfate. This form of vitamin D is water-soluble and can travel freely in your bloodstream, unlike oral vitamin D3 supplements
  Related Links: Does Sun Exposure Really Cause Melanoma?

  Sun CAN Actually Help Protect You Against Skin Cancer
  How Supermodel Gisele Bundchen ”Infuriated Cancer Experts”…
  The Surprising Cause of Melanoma (And No, it’s Not Too Much Sun)
  November 20 2011 by Dr. Mercola
  Rates of melanoma, the deadliest form of skin cancer, have been rising for at least the last three decades, and this increase has been largely blamed on exposure to ultraviolet (UV) light from the sun.
  However, research published in the British Journal of Dermatology shows that the sun is likely nothing more than a scapegoat in the development of melanoma, and the sharp increase may actually be ”an artifact caused by diagnostic drift.”

  Melanoma Increases Due to Benign Disease, Not Sunlight.
  Diagnostic drift, according to the study, refers to a hefty increase in disease that is being fueled by non-cancerous lesions.
  In fact, during the study period from 1991 to 2004, there were nearly 4,000 cases of melanoma included in the report, with an annual increase of 9.39 to 13.91 cases per 100,000 per year.
  The researchers revealed that, rather than being fueled by increasing exposure to sunlight as is commonly suggested, the increased incidence was almost entirely due to minimal, stage 1 disease. They noted:
  ”There was no change in the combined incidence of the other stages of the disease, and the overall mortality only increased from 2.16 to 2.54 cases per 100,000 per year … We therefore conclude that the large increase in reported incidence is likely to be due to diagnostic drift, which classifies benign lesions as stage 1 melanoma.”

  In other words, people are being diagnosed with melanoma skin cancer even when they have only a minimal, non-cancerous lesion, and these diagnoses appear to be skewing disease rates significantly. Further, adding even more credence to the growing body of evidence showing sun exposure is not the primary cause of melanoma, the researchers noted that the distribution of the lesions reported did not correspond to the sites of lesions caused by sun exposure.
  They concluded: ”These findings should lead to a reconsideration of the treatment of ‘early’ lesions, a search for better diagnostic methods to distinguish them from truly malignant melanomas, re-evaluation of the role of ultraviolet radiation and recommendations for protection from it, as well as the need for a new direction in the search for the cause of melanoma.”

  Is Lack of Sunlight a More Likely Culprit?
  Despite all the bad press linking sun exposure to skin cancer, there’s almost no evidence at all to support it. There is, however, plenty of evidence to the contrary. Over the years, several studies have confirmed that appropriate sun exposure actually helps prevent skin cancer. In fact, melanoma occurrence has been found to decrease with greater sun exposure, and can be increased by sunscreens.
  One of the most important facts you should know is that an epidemic of the disease has in fact broken out among indoor workers. These workers get three to nine times LESS solar UV exposure than outdoor workers get, yet only indoor workers have increasing rates of melanoma — and the rates have been increasing since before 1940.
  There are two major factors that help explain this, and the first has to do with the type of UV exposure.

  There are two primary types of UV rays from sunlight, the vitamin-D-producing UVB rays and the skin-damaging UVA light. Both UVA and UVB can cause tanning and burning, although UVB does so far more rapidly. UVA, however, penetrates your skin more deeply than UVB, and may be a much more important factor in photoaging, wrinkles and skin cancers.
  A study in Medical Hypotheses suggested that indoor workers may have increased rates of melanoma because they’re exposed to sunlight through windows, and only UVA light, unlike UVB, can pass through window glass. At the same time, these indoor workers are missing out on exposure to the beneficial UVB rays, and have lower levels of vitamin D.

  Researchers wrote: ”We hypothesize that one factor involves indoor exposures to UVA (321–400nm) passing through windows, which can cause mutations and can break down vitamin D3 formed after outdoor UVB (290–320nm) exposure, and the other factor involves low levels of cutaneous vitamin D3.
  After vitamin D3 forms, melanoma cells can convert it to the hormone, 1,25-dihydroxyvitamin D3, or calcitriol, which causes growth inhibition and apoptotic cell death in vitro and in vivo.
  … We agree that intense, intermittent outdoor UV overexposures and sunburns initiate CMM [cutaneous malignant melanoma]; we now propose that increased UVA exposures and inadequately maintained cutaneous levels of vitamin D3 promotes CMM.”

  To put it simply, UVB appears to be protective against melanoma — or rather, the vitamin D your body produces in response to UVB radiation is protective. As written in The Lancet: ”Paradoxically, outdoor workers have a decreased risk of melanoma compared with indoor workers, suggesting that chronic sunlight exposure can have a protective effect.”

  Vitamin D Helps Protect You Against Cancer
  Vitamin D is a steroid hormone that influences virtually every cell in your body, and is easily one of nature’s most potent cancer fighters. So I want to stress again that if you are shunning all sun exposure, you are missing out on this natural cancer protection. Your organs can convert the vitamin D in your bloodstream into calcitriol, which is the hormonal or activated version of vitamin D. Your organs then use it to repair damage, including damage from cancer cells and tumors. Vitamin D’s protective effect against cancer works in multiple ways, including:
  Increasing the self-destruction of mutated cells (which, if allowed to replicate, could lead to cancer)
  Reducing the spread and reproduction of cancer cells
  Causing cells to become differentiated (cancer cells often lack differentiation)
  Reducing the growth of new blood vessels from pre-existing ones, which is a step in the transition of dormant tumors turning cancerous. This applies not only to skin cancer but other types of cancer as well. Theories linking vitamin D to certain cancers have been tested and confirmed in more than 200 epidemiological studies, and understanding of its physiological basis stems from more than 2,500 laboratory studies, according to epidemiologist Cedric Garland, DrPH, professor of family and preventive medicine at the UC San Diego School of Medicine.

  Here are just a few highlights into some of the most noteworthy findings:
  Some 600,000 cases of breast and colorectal cancers could be prevented each year if vitamin D levels among populations worldwide were increased, according to previous research by Dr. Garland and colleagues.
  Optimizing your vitamin D levels could help you to prevent at least 16 different types of cancer including pancreatic, lung, ovarian, prostate, and skin cancers.
  A large-scale, randomized, placebo-controlled study on vitamin D and cancer showed that vitamin D can cut overall cancer risk by as much as 60 percent. This was such groundbreaking news that the Canadian Cancer Society has actually begun endorsing the vitamin as a cancer-prevention therapy.
  Light-skinned women who had high amounts of long-term sun exposure had half the risk of developing advanced breast cancer (cancer that spreads beyond your breast) as women with lower amounts of regular sun exposure, according to a study in the American Journal of Epidemiology.
  A study by Dr. William Grant, Ph.D., internationally recognized research scientist and vitamin D expert, found that about 30 percent of cancer deaths — which amounts to 2 million worldwide and 200,000 in the United States — could be prevented each year with higher levels of vitamin D.

  When Using the Sun to Fight Cancer, the Dose is What Matters
  When I recommend using the sun therapeutically, this means getting the proper dosage to optimize your vitamin D levels. This typically means exposing enough of your unclothed skin surface to get a slight pink color on your skin. Your exact time will vary radically depending on many variables, such as you skin color, time of day, season, clouds, altitude and age. The key principle is to never get burned, while still spending as much time as you can in the sun during the peak hours, as it is virtually impossible to overdose as long as you don’t get burned.
  A common myth is that occasional exposure of your face and hands to sunlight is ”sufficient” for vitamin D nutrition. For most of us, this is an absolutely inadequate exposure to move vitamin D levels to the healthy range. Further, if you use sunscreen, you will block your body’s ability to produce vitamin D!
  And, contrary to popular belief, the best time to be in the sun for vitamin D production is actually as near to solar noon as possible which is 1 PM in the summer for most (due to Daylight Saving Time).. The more damaging UVA rays are quite constant during ALL hours of daylight, throughout the entire year — unlike UVB, which are low in morning and evening and high at midday.
  When using the sun to maximize your vitamin D production and minimize your risk of malignant melanoma, the middle of the day (roughly between 10:00 a.m. and 1:00 p.m.) is the best and safest time. During this time you need the shortest exposure time to produce vitamin D because UVB rays are most intense at this time. Plus, when the sun goes down toward the horizon, the UVB is filtered out much more than the dangerous UVA.
  Once you reach this point your body will peak at about 10,000-40,000 units of vitamin D. Any additional exposure will only cause harm and damage to your skin. Most people with fair skin will max out their vitamin D production in just 10-20 minutes, or, again, when your skin starts turning the lightest shade of pink. Some will need less, others more. The darker your skin, the longer exposure you will need to optimize your vitamin D production.

  Why Not Just Take Vitamin D from a Supplement?
  You can get vitamin D3 in supplement form, and if sunlight or a safe tanning bed is not an option, this is a better choice than getting no vitamin D at all. If you do use a supplement, it now appears as though most adults need about 8,000 IU’s of vitamin D a day in order to get their serum levels above 40 ng/ml.
  However, sunlight is really the superior source for vitamin D, as when you expose your skin to sunshine, your skin synthesizes vitamin D3 sulfate. This form of vitamin D is water soluble, unlike oral vitamin D3 supplements, which is unsulfated. The water-soluble form can travel freely in your bloodstream, whereas the unsulfated form needs LDL (the so-called ”bad” cholesterol) as a vehicle of transport.
  The oral non-sulfated form of vitamin D may not provide all of the same benefits as the vitamin D created in your skin from sun exposure, because it cannot be converted to vitamin D sulfate.
  I believe this is a very compelling reason to really make a concerted effort to get your vitamin D requirements from exposure to sunshine, or by using a safe tanning bed (one with electronic ballasts rather than magnetic ballasts, to avoid unnecessary exposure to EMF fields). Safe tanning beds also have less of the dangerous UVA than sunlight, while unsafe ones have more UVA than sunlight. If neither of these are feasible options, then you should take an oral vitamin D3 supplement.

  What Should Your Vitamin D Levels be for Cancer Protection?
  In 2007 the recommended level was between 40 to 60 nanograms per milliliter (ng/ml). Since then, the optimal vitamin D level has been raised to 50-70 ng/ml, and when treating cancer or heart disease, as high as 70-100 ng/ml.
  I recommend you have your levels tested and regularly monitored to make sure they are in the therapeutic range. Your physician can do this for you, or another alternative is to join the D*Action study. D*Action is a worldwide public health campaign aiming to solve the vitamin D deficiency epidemic through focus on testing, education, and grassroots word of mouth.
  When you join D*action, you agree to test your vitamin D levels twice a year during a five-year program, and share your health status to demonstrate the public health impact of this nutrient. There is a $60 fee each 6 months ($120/year) for your sponsorship of the project, which includes a complete new test kit to be used at home, and electronic reports on your ongoing progress.
  Sources: British Journal of Dermatology September 2009; 161(3): 630-634

 4. [...] mot elakartad hudcancer (Svd).   Nyttigt med lagom dos UVB! I en kommentar till inlägget titanfritt solskydd hävdas att den s.k. UVB-strålningen som det finns mest av när solen står som högst är [...]

 5. [...] medan andra vill vaccinera mera och flera: sr.se. (Konspiration?) Hudrelaterat: Titanfritt solskydd! BLOGGPOST permalink Den hotade huden! Inlagd i Okategoriserade | Tags: forskning, hud, vaccin [...]

 6. [...] (se ovan) och en del andra inte håller med om. ****)  Metallen titan är inte oproblematisk, se Titanfritt solkskydd. BLOGGPOSTA permalänk Amalgamstopp i EU? Inlagd i Okategoriserade | Tags: amalgam, bis-GMA, [...]

 7. Jesse skriver:

  Vilken informativ blog, man ska läsa alltsammans, jag lovar!

Subscribe to RSS Feed