https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

BLÅBÄRSBLUFFEN!?

Radioaktiva KRAV-bär med dvärgbandmask?

Var kommer de KRAV-märkta blåbären ifrån -  Tjernobyl, frågar jag och pekar på frysdisken med bär i lösvikt ( i Coop). De kan i varje fall inte komma från Finnerödja för så mycket blåbär finns det väl inte där att det räcker året runt till alla butiker! Och odlar inte dom jordgubbar? (Laxa)
-Det ska stå här nånstans, säger butikstjejen, och det gör det, med liten stil under varje bärsort. -Ukraina*, läser hon - är det där Tjernobyl ligger?
-Jaa, säger jag, något häpen. Jag hade slängt ur mig ordet Tjernobyl mest på måfå. Det  inträffade en kärnkraftolycka där 1986 och det ligger nära gränsen till Vitryssland (location).
Mysko eftersmak…
Jag tycker visserligen att Finnerödjas importbär smakar rätt bra, men de ger snabbt en konstig ef-tersmak (fast jag vet många som uppskattar dem).
Skogsprodukter värst…
För 20 år sen oroade jag mig över svenska blåbär, eftersom en del av det radioaktiva nedfallet hamnade runt Gävle och utmed Norrlandskusten (slv). Men 70 % spreds i Ukraina, Vitryssland och Ryssland och skogsområden är värst belastade, med de högsta värdena av radioaktivt cesium i produkter som bär, något som förväntas fortgå i flera decennier, och befolkningen-lider-fortfarande(greenfacts). Hm, dags att ringa nån!
Risk för dvärgbandmask?
Dvärgbandmask är en otrevlig parasit som nästan inte finns i Sverige, däremot i många av de länder varifrån vi importerar bl a bär som vi inte hettar upp som man bör. Men det är ”bara” en av 100.000 personer i hög-riskområdet Alperna som drabbas (parasit)! Och bara en på miljonen i områden där parasiten är etablerad, men det är bara svenska blåbär som är garanterat fria från dvärgbandsmask, sa Icas miljöchef 2009 (källa sist s. 2). 2011 hittades en smittad räv i Bohuslän (dn), men enligt Livsmedelsverket är det obetydlig-risk-smittas-av bär.
Vem är mest lurad?
I år väntas 5000 utländska bärplockare komma hit. (sr.se) Det talas ofta om hur lurade de blir, men hur lurade (och lata) är vi? Är blåbär från Ukraina mer radioaktiva än den ”Fukushimamittade” tonfisk som hittades i Kalifornien (aftonbladet) och är det typ blåbärs-oligopol  (fåtalskonkurrens) i Sverige? Eller är det en kartell? Har de tre stora grossistföretagen kommit överens om att snuva de svenska konsumenterna på de mest antioxidantrika bären? Läs mer HÄR
*) I huvudstaden Kiev spelas det fotboll.  Tjernobyl är nu delvis en kemikaliefri zon
P.s. Leder slutförvar av kärnkraft (Klotet) till bättre blåbär och färre radioaktiva redskap?
BLOGGPOST permalink Blåbärsbluffen!?

Both comments and pings are currently closed.

4 Kommentarer to “BLÅBÄRSBLUFFEN!?”

  1. [...] så är det nog mer antioxidanter i blåbär även om de skulle råka vara från typ Tjernobyl (Blåbärsbluffen)  fotoakut  Fast nu har jag hittat en lista på  närodlade, giftfria [...]

  2. [...] såväl de faktiska som de miljömässiga och alla transporter kors och tvärs – läs mer i Blåbärsbluffen! Miljöfarlig modell är en ännu en hypersubventionerad parallell – fast [...]

  3. [...] inte sälja till ”oligarkerna”  (Är importerade blåbär radioaktiva?) Läs mer i Blåbärsbluffen och Blåbärsbubblan  BLOGGPOSTA permalänk Blåbärsoligarki? Inlagd i Okategoriserade | Tags: [...]

  4. [...] Hm, är man lite radioaktiv då – typ som ekologiska blåbär från Ukraina? (inlägg) Amalgamfri norrman? Man kanske skulle satsa på en norrman istället! De ska ju amalgamsaneras [...]

Subscribe to RSS Feed