https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

BISFENOL A I ROTEN!

Rotfyllnadsmaterial med epoxilim?

Denna information dök upp i min mailbox igår:
”Om ni tycker det är mycket bisfenol A i burkar så titta på rotfyllnings-materialet AH Plus. I ett några år gammalt produkt-datablad står det: bisfenol A epiklorhydrin reaktionsprodukt 25-50 %. I senaste versionen på nätet har man mer dolt innehållet och kallar det 4.4′-(1-methylethylidene)bisphenol copolymer. Slår man upp CAS numret på Google (25068-38-6) så kallas det bisfenol A diglycidylether resin (epoxy resin) och går man till Clas Ohlsson så hittar man det på hyllan med klister under namnet Araldit.” Mats Hanson (tf.nu)
Vem kollar rötterna?
Igår publicerade Svd hela-listan på bisfenol-exponering, men vem kollar upp rotfyllningar, och de nya BPA-kopplingarna till Hagastaden? Mp? Annika Hanberg verkar i alla fall ha noll koll på påverkansnivåer – rör det sig inte om triljondelar? Nästan-omöjligt-att-välja-bort BPA, skriver Svd. Vet inte om jag håller med. BLOGGPOST permalink Bisfenol A i roten!

Both comments and pings are currently closed.

9 Kommentarer to “BISFENOL A I ROTEN!”

 1. admin skriver:

  Vill du läsa mer om TANDVÅRD – klicka ovan!
  Vad är det för konstigt i kontrastmedel? Läs här:
  http://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=33273

 2. admin skriver:

  Den här kommentaren kom via mail:
  ”Det finns väl ingen vettig människa som skaffar sig rotfyllningar – om dom
  har tänkt igenom vad det innebär?
  Hur smart är det att gå omkring med likdelar i kroppen?
  Hälsningar
  Ulf”

 3. niolca skriver:

  Detta är ny och skrämmande information för min del.
  Har endast hört talas om det otrevliga amalgamet tidigare.
  Till Ulf vill jag säga, att om man inte hört talas om att Bisfenol användes i tandmaterial vid rotfyllningar så är det väl ganska naturligt att man gör sådana.
  Vad menar du med ”att gå omkring med likdelar i kroppen”?
  Har dessa kunskaper omtalats i media?
  Nu den 25/6 ska jag göra en rotfyllning ska då fråga om vilka material tandläkaren använder. Vad finns det för alternativ?

 4. Ulf skriver:

  Svar till niolca:
  En frisk tand består av levande vävnad. Dentinet, dvs bensubstansen som tanden består av, innehåller miljontals mikroporer, s.k. dentinkanaler, som innehåller levande celler.
  En rotfylld tand däremot är en död benbit – en likdel. Dentinkanalernas celler är döda och har ersatts av ett myller av bakterier, som producerar giftiga avfallsprodukter. Varje gång du biter ihop eller tuggar med en rotfylld tand så kommer det ut bakterier och bakteriegifter i ditt blodomlopp, vilket kan åstadkomma en rad allvarliga sjukdomar. Hur skicklig tandläkaren än är, så kan han/hon inte få tanden fri från bakterier, eftersom det inte går att sterilisera dentinkanalerna. Och eftersom tanden är död och saknar försörjning, så kommer inte heller ditt immunförsvar åt att bekämpa bakterierna. De har en fristad i din rotfylda tand, där de ohämmat kan föröka sig. Att det förhåller sig på det här sättet låtsas de flesta tandläkare inte om och berättar inte för sina patienter – det är därför få människor som känner till det.
  Tandläkaren Bobbie Beckman är dock ett undantag. Han har skrivit en utmärkt och mycket informativ artikel med titeln ”Rotfyllda tänder, del 1″ där han utförligt berättar sanningen om rotfyllningar. Artikeln kommer att finnas i nästa nummer av Tf-bladet, som just nu pressläggs och beräknas utkomma omkring midsommar. Gå med i Tandvårdsskadeförbundet om du inte redan har gjort det, så får du information om vad den s.k. tand”vården” ställer till med – och kommer förhoppningsvis att inse, att döda tänder med sina bakteriehärdar inte har någon plats i munnen utan ska dras ut.

 5. Ulf skriver:

  Svar till niolca (forts.)
  Du frågar om alternativ till rotfyllning. De enda vettiga alternativen är extraktion av den skadade tanden och ersättning med endera protes eller zirkoniaimplantat. Tandläkaren kommer förmodligen att föreslå titanimplantat, men ett implantat av zirkonia, zirkoniumdioxid, är ett bättre och biokompatibelt alternativ. Titanimplantat medför i många fall problem i form av s.k periimplantit, dvs. inflammation kring implantatet, vilket medför blödande tandkött och nedbrytning av käkbenet – döda partier med bakteriehärdar, på liknande sätt som rotfyllda tänder.
  Bobbie Beckman berättar om zirkoniaimplantat i en artikel i Tf-bladet nr 2, 2011. Tf-bladet är förstås Tandvårdsskadeförbundets medlemstidning.

 6. Jan skriver:

  Skrämmande info! Man skulle nästan kunna tro att det bästa är att inte gå till tandläkarn alls. Det verkar som dom i tandvårdsskadeförbundet vet en massa om sånt, viktiga saker som vi andra inte har en aning om. Hur blir man medlem?

 7. admin skriver:

  Svar till Jan: maila info@tf.nu!

 8. [...] Nu slipper man kvicksilver i tänderna, men riskerar att få bisfenol A istället (kanske t o m BPA i roten?). Samtidigt som det finns ett alternativ som är typ förbjudet (Klimatsmart fyllning). Hur [...]

 9. [...] fokala infektioner. Rotfyllningar är likdelar, skriver ’Ulf’ i kommentarer till bisfenol A i roten! P.s. Apropå nya studien (dn) så kanske folk som borstar tänderna har färre [...]

Subscribe to RSS Feed