https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

BPA TILL HAGASTADEN?

Bisfenol A i nya kopplingar till vattenledningar?

Det kom ett mail från signaturen ”vasastan2011″ som gjort vissa observationer vid bygg-arbetsplatsen där nya Hagastaden byggs: 
”Hej, vad tycker du om att dessa kopplingar sammanfogar nya vattenrör vid Norrtull i Stockholm? Undrar om det är samma rör man drar till nya Karolinska som ligger i direkt närhet? saintgobain
Det ligger en hel del man kan gå och titta på vid Prisextra där och där syns tydligt märkningar mm och lite snabbt googlande visar att det är epoxi det är belagt med och att det är till dricksvattnet. Jag trodde att Sveriges byggindustrier gick ut rätt hårt för att stoppa epoxi i dricksvatten men tydligen inte i detta fallet…”
Vad säger ansvariga?
Epoxiplast innehåller hormonstörande bisfenol A. Jag kan inte själv verifiera att det förhåller sig som ovan beskrivs, men det kanske Stockholm Vatten kan? (Man har årsmote-i maj 2012) Svenskt vatten vill i alla fall ha moratorium. Och hur förhåller sig Kemikalieinspektionen som nu tillsammans med Boverket och Livsmedelsverket ska-granska-användningen-av-bisfenol-A-i-vattenled-ningsrör till det här? (regeringen) F.ö. ska EUs matsäkerhetsmyndighet, EFSA, senast i maj 2013 vara klar med sin nya riskbedömning av BPA i föda  (efsa.europa.eu) Hagastaden
P.s. Tidigare inlägg: Bisfenol j vattentorn? BLOGGPOST permalink BPA till Hagastaden?

Both comments and pings are currently closed.

29 Kommentarer to “BPA TILL HAGASTADEN?”

 1. Erik Karlsson skriver:

  Hej!

  Stockholm Vatten försörjer 1,3 miljoner människor med vatten och vi är mycket noga med att vårt dricksvatten håller en hög kvalitet. För att säkerställa detta tar vi varje år över 1000 vattenprover hos våra kunder.

  Det stämmer att rören som läggs i Norra Stationsgatan är köpta från tillverkaren Saint-Gobain, en av Europas största rörtillverkare vilka producerar många olika typer av rör. Stockholm Vatten lägger dock inga vattenledningar där epoxiplast kan komma i kontakt dricksvatten.

  Med vänliga hälsningar

  Erik Karlsson
  Stockholm Vatten

 2. admin skriver:

  ..Ska man tolka det här som att nämnda ledningar läggs av Stockholm Vatten och inte innehåller epoxiplast när de är avsedda för dricksvatten? Kanske används epoxi i avloppsledningar?

 3. Erik Karlsson skriver:

  Hej!

  De vattenledningar som läggs i Norra Stationsgatan kommer att tillhöra Stockholm Vatten då projektet är färdigställt.

  Epoxi kan användas i ledningar med frätande innehåll, vilket kan förekomma i industriell miljö. Det avloppsvatten Stockholm Vatten hanterar är dock ej av sådan karaktär att att epoxi behöver användas.

  Med vänliga hälsningar

  Erik Karlsson
  Stockholm Vatten

 4. admin skriver:

  Nämnda dricksvattenledningar med epoxi-kopplingar kommer alltså att tillhöra er om jag förstått det hela rätt?! Menar du att dricksvatten inte kommer att komma i kontakt med epoxin i kopplingarna?

 5. Erik Karlsson skriver:

  Hej!

  Ja, ledningarna kommer i framtiden tillhöra Stockholm Vatten. Kopplingarna är utformade på ett sådant sätt att dricksvattnet inte kommer i kontakt med epoxi.

  Med vänlig hälsning
  Erik Karlsson

 6. admin skriver:

  Tack, men jag undrar hur man gör för att vattnet inte ska komma i kontakt med epoxin. Stoppas ledningarna in i kopplingarna och vad består de sistnämnda av?

 7. Nyfiken skriver:

  Fråga till Erik Karlsson, hur gör man för att vattnet inte skall komma i kontakt med antingen koppling eller ventiler i det blå segmentet som är för dricksvattnet?

  Utav allt man kan hitta på nätet verkar det vara direktkontakt med epoxy och ert vatten ni transporterar till Stockholms stad.

  Länk till ventilerna där det tydligt framgår att det är invändigt belagt med epoxy

  http://www.saint-gobain-pam.co.uk/watersewer/index.cfm?page=Resilient%20Seated%20Gate%20Valves-344

  Tacksam för svar

 8. Erik Karlsson skriver:

  Hej,

  De rör och kopplingar vi använder isoleras inte med epoxi utan cementbruk. Bruket har härdat i fabriksmiljö innan det levereras till arbetsplatsen.
  För att säkerställa att vi inte fått in grus eller partiklar i röret under rörläggningen tar vi alltid vattenprover innan en ledning tas i bruk.

  Som jag skrev tidigare säkerställer vi att vi har en bra kvalitet genom kontinuerliga provtagningar hos våra abonnenter.

  Med vänlig hälsning
  Erik Karlsson

 9. Nyfiken skriver:

  Hej Erik

  De kopplingar/ventiler som länkas till är enligt tillverkaren invändigt belagda med epoxy.

  Du talar om deras rör som har en cementbeläggning. Denna skillnad framgår väldigt tydligt hos tillverkaren. Men det måste bli många kopplinga/ventiler i ert kommunala nät så det blir en hel del epoxy i kontakt med dricksvatten.

  I klartext har kopplingar/ventiler epoxy i direkt kontakt med dricksvatten enligt tillverkaren.

  Hur stor mängd av detta system finns i Sverige? Är det flera mil i flera städer så blir mängden kopplingar och ventiler enormt?

 10. Erik Karlsson skriver:

  Hej,

  De länkar som hänvisas till ovan är inte av samma slag som de ledningar, ventiler och anordningar som vi använder. För kopplingar och ledningar använder vi samma fabrikat men en ”försvenskad” typ där man korrosionsskyddar med cementbruk istället för epoxi. Vad gäller ventiler har vi på vårt ledningsnät faktiskt aldrig satt en ventil av det fabrikat som Nyfiken länkar till.

  Hur användningen ser ut i Sverige har jag ingen aning om.

  Hälsningar
  Erik

 11. Nyfiken skriver:

  Då tycker jag du skall promenara ner till Norrtull och ta dig en titt, det är inget cement på de kopplingarna, i rören ser man cementet tydligt då cementet är ljusgrått invändigt.

  Kopplingarna är blå invändigt precis som på bilderna, man ser tydligt märkningar på pallar/kopplingar mm och det står pallvis. Det är ingen försvenskad variant med cement, det står ju till och med att det är epoxy på svenska grossisterna hemsidor.

  Det är epoxy, inget tvivel om det. Och det finns foto på det så spring inte och göm kopplingar hela eftermiddagen i onödan.

  Först var det epoxy enligt dig, men inte i kontakt med vatten för kopplingar/ventiler var utformade på ett sånt sätt? Nu är det cement? Känns som du inte har en aning om att ni installerar epoxybelagda kopplinga/ventiler. Hoppas du inte är ansvarig för upphandlingar :)

 12. Erik Karlsson skriver:

  Hej,

  Jag ska faktiskt till arbetsplatsen idag så jag ska kolla om vi har fått vad vi beställt.

  Eftersom det är exploateringskontoret som genomför projektet är det även de som är ansvariga för upphandlingen.

  Hälsningar
  Erik

 13. Nyfiken skriver:

  Som sagt så finns det foton på både pallar med material och även när det är monterat men inte överfyllt.

  Tror allmänheten uppskattar ärliga svar och inte valser om att epoxy inte har kontakt med vattnet för att sen förvandlas till cement i nästa svar när man inte kunde förneka kontakten med dricksvatten.

  Och skicka gärna en länk till de cementbelagda kopplingar och ventiler ni har beställt, tror inte det är för mycket begärt i detta fall då det rör en stor del av stadens invånare.

  http://gustavsberg.sitedirect.se/websites/gustavsberg/sd_page/8/1/index.php

  Även Gustavsberg använder sig av Epoxy för dricksvattensystem.

  Så det verkar vara väldigt utbrett, kanske dags för er att göra en ordentlig kartläggning av hur mycket som installerats i vårt land med tanke på Svenskt Vattens pressreleaser att detta material (Bisfenol A) absolut inte skall användas oavsett risk för utfällning. Försiktighetsprincipen borde väl råda?

 14. Erik Karlsson skriver:

  Hej,

  Efter Nyfikens inlägg var jag tvungen att dubbelkolla den information jag tagit del av. Jag upptäckte att jag tyvärr haft fel angående kopplingarna och det stämmer att dessa invändigt är belagda med epoxi.

  Jag har därför tagit kontakt med leverantören för att få mer information. Enligt det svar jag fått har beläggningsskikt kontrollerats av auktoriserade institut i såväl USA som Tyskland gällande förekomst av bisfenol-A. Resultatet av dessa test visar att substansen ej är påvisningsbar.

  Jag ber om ursäkt för den felaktiga informationen.

  Hälsningar
  Erik

 15. admin skriver:

  Vilka är de auktoriserade instituten?

 16. Erik Karlsson skriver:

  Hej,

  NSF och Engler-Bunte

  Hälsningar
  Erik

 17. admin skriver:

  Fullhärdad epoxi avger mindre bisfenol A än halvhärdad. Men att det skulle finnas en helt emissionsfri epoxi har jag lite svårt att tro på!? Om bisfenol A är påvisbart i vatten i kontakt med epoxi eller ej beror väl på vilka nivåer man testar.
  Vilken detektionsnivå har man använt sig av i testerna?
  Eller är det rentav nån annan bisfenol som används i epoxin i kopplingarna, t ex bisfenol S???
  http://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=14555

 18. Bengt skriver:

  ”Nu erkänner regeringen i sitt pressmeddelande behovet av försiktighet och att exponering i låga doser kan vara ett problem. Stambyten är kostsamma och tidskrävande investeringar i våra fastigheter, investeringar som ska hålla i minst 50 år. Det enda rimliga är nu att införa ett moratorium för användning av bisfenol A i dricksvattenledningar, i avvaktan på resultaten av myndigheternas utredning. Hur ska regeringen kunna möta de bostadsrättsföreningar som möjligen gjort felaktiga reliningar, om man redan om två år kommer fram till att materialet är hälsovådligt?
  Lena Söderberg VD”

  Hur kan ni gå emot detta? Skandal!

 19. Nyfiken skriver:

  Erik

  Googla ”relining och NSF” så ser du att det också är godkänt att relina med epoxy enligt NSF.

  http://americanpipelining.net/nsfansi-standard-61-approved/

  http://www.nuflowtech.com/products/epoxylining.aspx

  Lägger man ihop två och två menar ni att de kopplingar/ventiler ni använder och som säkert finns runt hela landet och installerats i massa år i vårt vattennät omedelbart borde förbjudas?

  Kommer ni att stoppa denna entreprenaden i väntan på utredning? Eller gräva upp och ersätta det bisfenol a -material innan det driftsätts. Och viktigast, om det förbjuds i kontakt med dricksvatten, kommer ni gräva upp alla de områden där detta installerats? Det måste handla om miljardbelopp.

  Har du möjlighet att få fram vilka mängder som inhandlats sista 10 åren? Det bör rimligtvis vara offentliga upphandlingar, eller?

 20. [...] på råttor som visat på samma typ av förändringar, att man kanske inte bör bygga in BPA till Hagastaden eller i gravidas tänder – se Tandvård ovan. (ny studie apor) Tid. inlägg: Bisfenol [...]

 21. Lisa B skriver:

  Så skall riktigt detektivarbete gå till! Heja er!

 22. admin skriver:

  Fick ett mail igår från en journalist:
  ”När det gäller epoxi i rörkopplingar för dricksvattenledningar har jag
  tidigare kollat vad Svenskt Vatten tycker. De ansåg inte att det
  verkade så farligt eftersom kopplingarna härdas i fabrik, inte på
  plats (som är fallet med relining). Jag har också sett någon
  annanstans att bisfenol A läcker ut mest vid uppvärmning (från t ex
  nappflaskor). Därför gjorde jag ingen artikel av det uppslaget
  tidigare, men om du hittar mer information, eller någon som bedömer detta
  som farligt, så återkom gärna till mig.”

  Intervjun med Svenskt Vatten ägde rum i början av året och journalisten tror att det var Johanna Lindgren hon pratade med, samma person som leder ett dricksvattenseminarium nästa vecka:
  http://www.svensktvatten.se/Om-Svenskt-Vatten/Om-oss/Arsmote-2012/Program/Saker-dricksvattenforsorjning/Tisdagen-den-15-maj/
  Jag har mailat henne för ett klargörande. VD för Svenskt Vatten, Lena Söderberg, skrev i april att ”det enda rimliga är att införa ett moratorium för användningen av bisfenol A i dricksvattenledningar” – se länk i inlägget. Jag har mailat även henne.

 23. Nyfiken skriver:

  Nu när Stockholm Vattens representant Erik verkar lämnat fältet efter att försökt intala oss att det var specialdesignade kopplingar så att vattnet inte kom åt, sen att det var cement och till sist fick krypa till korset att det var epoxy i kontakt med vatten när han blev överbevisad. Och detta trots att man svarat redan i början av året att det är ok med detta epoxybelagda material.

  Då får man höra att Svenskt vatten inte tycker det är så farligt eftersom det härdats i fabrik och går tvärtemot sitt egna uttalanden.

  När en epoxymolekyl bildas genom en reaktion mellan bisfenol a och epiklorhydrin så görs detta i ett tidigare sked än vid härdningen de nämner. Härdningen har inget med den reaktionen att göra, det behöver man inte alltför stora kunskaper i google att komma underfund med.

  Så det är samma risk att det läcker ut bisfenol a från dessa kopplingar som vid exempelvis relining, och just därför man hittar det vid lakningstester från t ex nappflaskor som också är härdade i fabrik.

  Vore kul om Lena Söderberg kunde förklara varför det är är ok i vissa fall och i vissa fall inte att använda epoxy till dricksvatten och på vilka vetenskapliga grunder och kriterier man tar de besluten?

 24. Johanna Lindgren skriver:

  Svenskt Vatten avråder från att användning av beläggningsmetoder där epoxiplaster härdas inuti dricksvattenledningar vid renoveringar eftersom vi idag saknar tillräcklig kunskap.

  Vi tycker att det måste finnas en myndighet som tar ansvar för material i kontakt med dricksvatten. EU och Sverige behöver regler som säkerställer att material i dricksvattenledningar inte läcker ut ämnen som kan innebära risker för människors hälsa. Ett sådant regelverk bör bygga på försiktighetsprincipen och på omvänd bevisbörda, dvs den som tillverkar och importerar ett material har bevisbördan för att det inte innebär risker. För att detta ska fungera på ett rättssäkert sätt behöver metoderna som den enskilde tillverkaren eller importören ska använda standardiseras och regleras. Det är en myndighetsuppgift.

 25. Nyfiken skriver:

  @Johanna

  Om vi går tillbaka till frågan.

  Är det enligt er ok att Stockholm vatten använder epoxy i kontakt med dricksvatten?

 26. Nyfiken skriver:

  Inget svar, men inte så oväntat. Svenskt vatten gör pressmeddelanden med starka rekommendationer för att se duktiga ut men i de egna leden förändras ingenting utan man fortsätter att använda Bisfenol A baserade produkter till Stockholms och säkert hela Sveriges dricksvatten.

  Trovärdigt, inte direkt…

 27. [...] (Bly i). Fast hur vet man att inte vattenverken tillför lite BPA som de ev. gör till Hagastaden. Och tänk om det är plaströr i själva huset? Med tanke på att det räcker med några [...]

 28. [...] publicerade Svd hela-listan på bisfenol-exponering. men vem kollar upp rotfyllningar, och de nya BPA-kopplingarna till Hagastaden? BLOGGPOST permalink Bisfenol A i roten! Inlagd i Okategoriserade | Tags: bisfenol A, [...]

 29. [...] bisfenol A som finns i lacket på bilden. Precis som på insidan på läskburkar och BPA-fogar till Hagastaden. Vad innehåller de av Folksam godkända lackerna? Nån som provat?  *) Läs om Perfluorerad [...]

Subscribe to RSS Feed