https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

TVÅKÖNAT AV TVÄTTORGIE!

Nonylfenol eller lappat och lagat?

Jag har inget att ta på mig! I varje fall inte när jag ska föreläsa. Då kan jag väl ändå inte ha lappade jeans!! Därför har jag köpt lite nya kläder (bl. a från H&M), och gjort en och annan groda och fisk tvåkönad. I varje fall om de haft oturen att komma i vägen för mitt tvättvatten och det varit spetsat med typ nonylfenoletoxilat, som  omvandlats till hormonstörande nonyl-fenol (gp), vilket inte är uteslutet då 4 av 6 nyligen testade H&M-plagg, trots företagets eget globala förbud, innehöll ämnet. Dirty-Laundry (Dn modeblogg)
Höga halter i märkesvaror
Varor från Abercrombie & Fitchs, Nikes och Ralph Lauren innehöll höga halter nonylfenoletoxilat som även kunde tvättas loss från Calvin Kleins m.fl. kläder. (Flamsäkert lakan Mördande mode.) 
Varför inte köpa giftfritt?
Utbudet på ekologiska kläder tycks ha krympt! Varför? På Kappahl svarade expediten: -Nej, sånt har vi inte! I butik Joy sa man: -Vi är noga med kemikalie-kontrollen, men inget är märkt. Hos H&M fanns åtminstone ekologiska trosor (alltid något) och en och annan T-shirt, inget mer, vilket man förklarade så här: -Det är ont om ekobomull för det är exportförbud i Indien. När jag kollade såg jag att stoppet bara varat i en vecka !!! (indisk usväng).
Eko-konkurser!
Därtill har de flesta butiker som sålt ekokläder för vuxna, såväl i Stockholm som i Göteborg, gått i konkurs! -Folk köper inte, säger Annika vid det ekologiska klädföretaget demcollective, som mest säljer till företag. Hon lovar skicka mig ett par byxor. Men tänk om de inte passar och om jag inte tål den nyinköpta kavajen? Och hur påverkas människor av nonylfenol? Kan vi bli intersexuella? Läs mer HÄR
Tvättmaskin: bast-i-test Groda: fotoakuten BLOGGPOST permalink Tvåkönat av tvättorgie!

Both comments and pings are currently closed.

12 Kommentarer to “TVÅKÖNAT AV TVÄTTORGIE!”

 1. [...] nåt som är sköljmedelsfritt, lagom urtvättat och inte längre gör fiskar tvåkönade (Tvåkönat av tvätt). Jag har ju några fina plagg som är för små att byta med. Bilder från klädbytardagen [...]

 2. [...] Till kemikalie detektivens blogg [...]

 3. admin skriver:

  Känns rätt bra att vara lappad och lagad med tanke på att svenskar slänger 8 kilo kläder per person och år!!!

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/atta-kilo-klader-per-person-slangs_6064665.svd

 4. [...] kan man lyssna när man vill, och vill man se mina hållbara lappar i baken så kan man klicka Här. fotoakuten BLOGGPOSTA permalänk Hållbara Halland! Inlagd i Okategoriserade | Tags: hållbar [...]

 5. lenao skriver:

  Har ofta funderat på hälsoaspekterna för dem som jobbar i klädbutiker. De som hela tiden hanterar otvättade plagg. Jag gillar t ex svarta kläder, men nu för tiden behandlas allt svart med något vars lukt jag inte tål (och den lukten går inte bort i tvätt). Ibland stinker det så mycket i butiken så jag tvingas gå ut, men personalen verkar inte reagera.

 6. admin skriver:

  Jag funderar också på det. Många har vantar på sig, men de kanske borde ha munskydd också? Likadant är det i en del skobutiker. Biverkningar förekommer i alla led, såväl i produktion som i hantering och användning.

 7. [...] gifter i kläder kom så var det bara en modebloggare som nämnde den (se länk mitt i inlägget Tvåkönat av tvättorgie!).  Hm-befäster-livsfarligt-skönhetsideal, skriver Dn, men många medier befäster ett [...]

 8. [...] Eco Fashion tycks ha fattat att jag nästan inte har nåt att ta på mig (inlägg). Av en relaterad artikel i Miljömagasinet framgår att det är fler än jag som efterlyser [...]

 9. [...] måste kunna ekipera mig i höst! H&M har tyvärr inte mycket eko-mode att erbjuda i år (se Tvättorgie)  *) ABF Sthl, Sveav. 18-20 - se kommentar. BLOGGPOSTA permalänk Billigare kläder, tack! [...]

 10. Nils skriver:

  Vill bara påpeka att ingen koppling finns mellan ekologisk bomull och innehåll av t.ex. NPE. Sorry!

 11. admin skriver:

  Tyvärr har du delvis rätt. Det händer att nonylfenoletoxilat (NPE) används vid behandling av ekologisk bomull, och i ett test så hittades NPE i ekologiska tröjor från Filippa K och Nike (kanske fanns det i plastrycket på några av dem?),
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vem-vill-bli-lurad-om-och-om-igen_1172249.svd
  men mer seriösa märkningar tillåter inte NPE:
  http://www.ekogarderoben.se/egensida/om-ekologiska-klader/526
  Så trots att det kan finnas gradskillnader på ekologiskt är det ändå bland miljömärkta varor som man som konsument har störst chans att hitta något helt eller nästan giftfritt.
  Notera att NPE även kan ingå som komponent i en del bekämpningsmedel
  http://www.pesticide.org/get-the-facts/pesticide-factsheets/factsheets/nonyl

 12. [...] inte art, oavsett hur mycket man pussar dem, eller hur många hormonstörande tvättkemikalier de än utsätts för (hittills i varje fall)! *) pyraclostrobin är farlig att andas in (för [...]

Subscribe to RSS Feed